hu
 
Szerda, 2024. Május 22.

Rendezvények


Sepsiszentgyörgy kulturális életének meghatározó színfoltjai a minden évszakban gazdag programot kínáló rendezvények. Ezek közül a legrégebbi, legnagyobb és Erdély-szerte legnépszerűbb esemény a Szent György Napok, városunk ünnepe, amely több tízezer, a legkülönbözőbb korosztályú és ízlésű résztvevő számára biztosít lehetőséget a szórakozásra, kikapcsolódásra és művelődésre. A kulturális hétből és fesztivál hétvégéből álló rendezvény keretében szervezzük meg az év első és egyben legnagyobb kézműves vásárát több mint 200 kiállítóval. A kulturális héten az erdélyi társulatok legrangosabb előadásait, zenei és képzőművészeti programokat, külföldi meghívott előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, a Sepsi Arénában pedig rendszerint nagyszabású produkciók mutatkoznak be. A Szent György Napok pedig elképzelhetetlen Szent György legendájának felidézése, gyermekváros, utcazene fesztivál és gasztrotér nélkül.

 

A Nemzeti Vágta mintájára indított Székely Vágtát 2011 óta minden év júniusában megrendezzük. Ilyenkor az Óriáspince-tető kilátóhelye megtelik élettel: a látványos lovasbemutatók és futamok élményét kézműves foglalkozások, vásár, táncház és gyerekprogramok egészítik ki a többnapos rendezvény teljes ideje alatt. 

 

Az Őszi vásár Sepsiszentgyörgy családi programkínálatának egyik legkedvesebb, legszerethetőbb epizódja minden évben. Az ősz bársonyos színeibe öltözött Főtéren a kisgyerekek ilyenkor a szalma között játszva, hatalmas szalmabábuk társaságában lelik örömüket, a nagyobbak pedig elszántan igyekeznek válogatott foglalkozások és hagyományos játékok során garasokat gyűjteni, amelyeket aztán a vásárban pogácsára, könyvre válthatnak be. A felnőttek mindeközben kézműves portékák és helyi termékek közül válogathatnak a vásárban, hagyományos ízeket kóstolhatnak muzsikaszóra ringatózva.

 

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál Sepsiszentgyörgy kulturális életében talán a legkülönlegesebb programsorozat, mely 2013-mal kezdődően minden ősszel egyedülálló lüktetéssel tölti fel a várost. A kortárs, határokat feszegető művészetet közösségünkbe elhozó pulzArt keretében a városlakóknak olyan együttesekkel, előadóművészekkel, társulatokkal, szerzőkkel van lehetőségük találkozni, akikkel másutt az országban csak elvétve, vagy egyáltalán nem volna. Legyen szó kiállításokról, műhelyekről, installációkról, koncertekről, színházi vagy bábos előadásokról, közönségtalálkozókról, könyvbemutatókról, interaktív performanszokról vagy filmvetítésekről, a rendezvény mindig tud újat, egyedit és meglepőt mutatni, méghozzá olyan közvetlenséggel, amely eredetileg fiatal célközönségén túl – immár bátran állíthatjuk – bárkit képes magához vonzani.

 

Városunkban a téli ünnepek időszaka mesébe illő: a Főtér és városközpont látványa, a levegőben terjengő illatok és a vidám zsibongás mind-mind meghitt, bensőséges hangulatot áraszt. A decemberi programsor azzal kezdődik, hogy a Főtéren felállított adventi koszorú első gyertyáját közösen, várakozással telve gyújtjuk meg. Mire megkezdődik a karácsonyi vásár, a már fénybe borult város a főtéri korcsolyapálya önfeledt kacajaitól hangos. Az ízléses vásári faházikókból aztán helyi termelők és kézművesek kínálják szemnek-szájnak kedves portékáikat.  Az évek során több különleges kezdeményezéssel igyekeztünk még szebbé tenni a városlakók ünnepét. Ilyen volt a főtéri toronymuzsika és az ott elhelyezett jégsárkány, az óévbúcsúztató lampioneregetés, a tandem bicikli, amely fénybe borította a köréje helyezett geodómot és hexagoninstallációkat vagy a Tamási Áron Színház homlokzatára virtuális épületfestés (videomapping) technikával vetített gyermekrajzok.