hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a díszmeghívott a március 15-i ünnepségen Sepsiszentgyörgyön

2023.03.09

Többnapos rendezvénysorozattal emlékezik Sepsiszentgyörgy az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra. Idén Varga Judit igazságügyi miniszter tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg az ünneplő közösséget. A hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor mellett idén szónokversenyt, kokárdakészítő műhelyt és emlékfutást is szervezünk, továbbá két koncerttel is emlékezünk a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján. Március 15-én a sepsiszentgyörgyi Classical Singers Symphonic lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében, március 16-án pedig ugyanitt a frissen megalakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat koncertjét hallgathatja a közönség. 

Március 10-én, pénteken 18:00 órától kerül sor a Légy a ma Petőfije! szónokversenyre a Szimplában. A verseny a sepsiszentgyörgyi középiskolásokat célozza meg: a jelentkezőknek saját, előre megírt szónoklatukat kell előadniuk, amely sajátos módon kapcsolódik Petőfi személyéhez, életművéhez. Az esemény célja, hogy széleskörű figyelmet irányítson a költőre és rámutasson arra, hogyan él annak emlékezete, munkássága tovább a fiatal nemzedék szemében. Az első három helyezett értékes jutalomban részesül.

Március 13-án, hétfőn kokárdakészítő műhelyre kerül sor a Kónya Ádám Művelődési Házban. Az esemény a Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakör és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közreműködésével jön létre.

Március 14-én, kedden a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Március 15-én a Főtéren ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere, az ünneplő közösséget Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház püspöke áldja meg. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Classical Singers Symphonic együttes koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében.

A Classical Singers hivatásos énekesekből álló sepsiszentgyörgyi együttes, amely a március 15-i gálaműsor erejéig a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjaiból és tanáraiból álló kamaraegyüttessel egészül ki. A kifejezetten erre az alkalomra összeállt zenekar játéka sajátos hangulatot kölcsönöz a sepsiszentgyörgyi közönség által már jól ismert Classical Singers hangzásvilágának. A koncerten a fagott és az oboa mellett klarinét, hegedűk, valamint nagybőgő játéka színesíti a hivatásos énekesek előadását. A forradalmi jelleget ütőhangszerek biztosítják. A hangversenyen magyar népdalfeldolgozások, operettrészletek, valamint a Szózat, a magyar és a székely himnuszok csendülnek fel. 

A Classical Singers Symphonic együttes koncertjére a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül. Online, az eventim.ro oldalon kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni. 

Március 16-án, az ünnepi programsorozat zárásaként különleges produkción vehet részt a közönség: a nemrég alakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat Rabok legyünk vagy szabadok? előadását tekintheti meg a színház nagytermében. 

A zenés darab illeszkedik a Petőfi 200 emlékévhez, a repertoárban Petőfi-versek hangzanak el szavalatként és megzenésítve egyaránt, de hallható lesz néhány részlet a Kormorán együttes A költő visszatér című szerzeményéből és az István, a király rockopera kiemelkedő dalai is felcsendülnek. A március 15-i témájú dalok mellett egy népzenei összeállítás, a Szózat, a magyar, illetve a székely himnusz is hallható lesz. Előadják a társulat szólistái és rock zenekara, valamint az ünnepi koncerten közreműködik a Sepsi Kamarazenekar, a Kincskeresők Néptáncegyüttes és a VOCES Kórus.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek: Székelyföldi Nagyprodukció Társulat, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Szimpla Sepsiszentgyörgy, Tamási Áron Színház 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.