hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön

2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben.

Szeptember 20-án, szerdán több RO-Alert üzenetben is medve jelenlétére figyelmeztették a sepsiszentgyörgyi lakosokat. Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy több órás keresés után sikerült megtalálni és végleg elaltatni a medvét.

Tegnap délután a 6 óra után érkezett RO-Alert figyelmeztetést követően, több, mint 3 órán keresztül a csendőrökkel és az állatorvossal együtt kerestük a medvét, majd egy kilyéni gazdánál találtuk meg, ahol megölte a gazda egyik kecskéjét. A medvét a helyszínen örökre elaltatták” – ismertette a részleteket Antal Árpád-András polgármester.

A városvezető megköszönte a kilyéni lakosok közreműködését, hiszen az ő terepismeretük sokat segített a medve megtalálásában. Ugyanakkor ismételten kéri a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak a városban vagy a környékén, jelentsék azt a 112-es sürgősségi hívószámon. 

A tegnapi akciót követően, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor szükségét látja, hogy felhívja a figyelmet a medvék-okozta problémákra az Európai Bizottságban is, ezért levelet küld Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének. 

Itt, Romániában, Erdélyben, Székelyföldön többnyire szegény embereket érintenek a medvetámadások, a jelen esetben is egy, mindössze néhány kecskét tartó gazdát károsított meg a medve. A szegény ember pedig nincs abban a helyzetben, hogy megváltoztassa az európai szabályokat, azért, mert egy védett vadállat megölte a jószágát. Ezért úgy döntöttem, hogy közvetítő leszek, és levelet küldök Ursula von der Leyen elnökasszonynak, amelyben arra kérem tisztelettel, hogy a szürkefarkasokkal kapcsolatos kezdeményezését – miszerint felülvizsgálják és újraértékelik azok védett státuszát –, terjessze ki a medvékre is” – fogalmazott az elöljáró.

Mint mondta, környezetbarát polgármesterként és politikusként, medveszeretőként nyilatkozik, de a medvének az erdőben a helye, nem a kilyéni gazda kertjében, nem az út szélén vagy vonat által elütve, és az sem normális dolog, hogy a medvék az utak szélén kéregetnek.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.