hu
 
Péntek, 2023. December 01.

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön

2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben.

Szeptember 20-án, szerdán több RO-Alert üzenetben is medve jelenlétére figyelmeztették a sepsiszentgyörgyi lakosokat. Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogy több órás keresés után sikerült megtalálni és végleg elaltatni a medvét.

Tegnap délután a 6 óra után érkezett RO-Alert figyelmeztetést követően, több, mint 3 órán keresztül a csendőrökkel és az állatorvossal együtt kerestük a medvét, majd egy kilyéni gazdánál találtuk meg, ahol megölte a gazda egyik kecskéjét. A medvét a helyszínen örökre elaltatták” – ismertette a részleteket Antal Árpád-András polgármester.

A városvezető megköszönte a kilyéni lakosok közreműködését, hiszen az ő terepismeretük sokat segített a medve megtalálásában. Ugyanakkor ismételten kéri a lakosságot, hogy amennyiben medvét látnak a városban vagy a környékén, jelentsék azt a 112-es sürgősségi hívószámon. 

A tegnapi akciót követően, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor szükségét látja, hogy felhívja a figyelmet a medvék-okozta problémákra az Európai Bizottságban is, ezért levelet küld Ursula von der Leyen-nek, az Európai Bizottság elnökének. 

Itt, Romániában, Erdélyben, Székelyföldön többnyire szegény embereket érintenek a medvetámadások, a jelen esetben is egy, mindössze néhány kecskét tartó gazdát károsított meg a medve. A szegény ember pedig nincs abban a helyzetben, hogy megváltoztassa az európai szabályokat, azért, mert egy védett vadállat megölte a jószágát. Ezért úgy döntöttem, hogy közvetítő leszek, és levelet küldök Ursula von der Leyen elnökasszonynak, amelyben arra kérem tisztelettel, hogy a szürkefarkasokkal kapcsolatos kezdeményezését – miszerint felülvizsgálják és újraértékelik azok védett státuszát –, terjessze ki a medvékre is” – fogalmazott az elöljáró.

Mint mondta, környezetbarát polgármesterként és politikusként, medveszeretőként nyilatkozik, de a medvének az erdőben a helye, nem a kilyéni gazda kertjében, nem az út szélén vagy vonat által elütve, és az sem normális dolog, hogy a medvék az utak szélén kéregetnek.

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a világhírű szentegyházi Gyermekfilharmónia
2023.11.29

Európa és a világ több városának színpadán is megforduló, nemzetközileg ismert Gyermekfilharmónia december 10 – én, 19:30 órától ad koncertet a Krisztus Király Római – Katolikus templomban.

Közeledik a határidő a lakónegyedi parkolóhelyek bérének befizetésére
2023.11.27

Felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a lakossági parkolóhelyek 2024-es évi bérleti díjának befizetési határideje 2023 december 15-e.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala petíciót indított a Szakszervezetek Művelődési Háza megszerzése érdekében
2023.11.27

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának jogi helyzete messze nem rendeződött bírósági úton, és mivel az épület közveszélyessé vált, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy petíciót indít, amelyben az épület önkormányzat tulajdonába való átvételét kéri. 

Újabb trófeákkal bővült a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény
2023.11.24

A Vadon Egyesület örömmel értesít minden érdeklődőt, hogy újabb lenyűgöző vadászati trófeák érkeztek a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítás anyagába.

Sepsiszentgyörgy ünnepi fényekbe öltözik
2023.11.23

Új fénydekorációk díszítik a város utcáit, a korcsolyázás szerelmesei pedig két pályát is használhatnak