hu
 
Csütörtök, 2024. Május 02.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön

2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással.

Új lakónegyedet építünk az egykori tyúkfarm helyén, ahová közel száz, egészségügyben és oktatásban dolgozó fiatal család fog otthonra találni, illetve háromszáz diák tanul majd szakközépiskolától egyetemig – sikeresen pályázott Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében.

A megvalósuló beruházás részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Antal Árpád polgármester, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Egy romos állapotban levő épülethalmaz közepén állunk, de a beruházásnak köszönhetően majd száz család fog hazajárni: egészségügyben és oktatásban dolgozó családok, illetve háromszáz diák fog ide járni tanulni, szakközépiskolától egészen az egyetemig, 50-60 oktatóval. Bízom abban, hogy az, amit itt majd megépítünk, hozzájárul ahhoz a jövőképhez, amit megfogalmaztunk Sepsiszentgyörgy számára” – fejtette ki Antal Árpád.

Kelemen Hunor köszönetet mondott Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának, Kovászna Megye Tanácsának, valamint a társuló oktatási intézményeknek és cégeknek, hogy Sepsiszentgyörgyön is egy olyan magas szintű oktatási központ létesül, amely egyrészt a duális szakképzést fogja szolgálni, másrészt pedig otthont ad fiataloknak, orvosoknak és tanároknak, akik a városban vagy annak környékén végzik a munkájukat.

„A tyúkfarm hasznát nem is akarnám alábecsülni, de ha már nem sikerült megőrizni ezt a létesítményt, akkor a lehető legjobb célt fogják szolgálni az új beruházások” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Kiemelte, hogy az RMDSZ 2020 és 2023 között a kormányban az egészségügy és az oktatás fejlesztését hangsúlyosan képviselte, ezért a duális szakoktatást priortásként kezelte.  

„Mi akkor a duális szakképzést előtérbe helyeztük, és ma már Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is aláírt pályázatok, szerződések biztosítják, hogy elkészüljenek a szakközépiskolai, egyetemi kampuszok. Itt piaci szereplőkkel, egyetemekkel, önkormányzatokkal partnerségben olyan szakmát tanulhatnak majd a fiatalok, amelynek köszönhetően el tudnak helyezkedni, jövőt tudnak maguknak és családjaiknak biztosítani” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kifejtette, hogy az önkormányzat és a megyei tanács közötti stratégiai együttműködés mindenképpen előnyös mind a város, mind a megye számára. 

„Sepsiszentgyörgy és Háromszék stratégiai partnersége mindenképpen a város és a megye előnyére vált. Ez a fejlesztés is egy jelentős oktatáspolitikai stratégiai ügy. Most, amikor egész szakmák tűnnek el, alakulnak át, még fontosabb, hogy olyan szakoktatási rendszerünk legyen, amely a változó munkaerőpiacra készíti fel fiataljainkat. Ez a konzorcium éppen erre a dinamizmusra tud és kell jó választ adjon” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Mint elmondta, a megyei önkormányzat 5,7 millió lejjel járul hozzá a pályázathoz.

A vendéglátásra, egészségügyre, mechanikára, turizmusra és környzetvédelemre összpontosító oktatási központban a diákok középiskolától egyetemig vállalkozásokkal együttműködve sajátíthatják el a szakmát. Az új oktatási létesítményben tantermeket, étkezdét, bentlakást, szabadtéri sportpályákat, dendrológiai parkot hoznak létre, amely a lakosság számára is hozzáférhető lesz. A duális oktatási kampusz háromszáz hallgató, 40-60 oktató és 15-20 fős adminisztratív személyzet számára lesz méretezve. Ugyanitt 8 nyolc tömbház épül 96 szolgálati lakással az egészségügyben és a tanügyben dolgozó személyek számára.

A duális kampusz esetében a beruházás összege 107 millió lej, amelyből 20 százalék önrészt Sepsiszentgyörgy Önkormányzata (16,83 millió lej), Kovászna Megye Tanácsa (5,7 millió lej), valamint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (382.000 lej) fedez. Mindkét nagyberuházást 2026-ban kell befejezni.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással