hu
 
Vasárnap, 2024. Április 28.

„Tavaszi Harmóniák” és leckehangverseny Sepsiszentgyörgyön

2024.01.31

A brassói Euterpe Szimfonikus Zenekar ismét Szentgyörgyön lép fel egy kivételes koncerttel a 2023/2024-es Hangversenyévad keretében. Február 16-án, pénteken a jól ismert zenekar 19:00 órától koncertezik a Tamási Áron Színház színpadán.

A brassói illetőségű komolyzenei együttes „Tavaszi Harmóniák” nevet viselő koncertjén olyan neves előadókkal és szólistákkal találkozhat a nagyérdemű, mint Anda Pop (szoprán), Mario Carbotta (fuvola), Anton Niculescu (cselló), Bogdan Costache (hegedű). Műsorra ezúttal olyan klasszikus műveket tűzött a zenekar mint G. Bizet / F. Borne – Carmen Fantasie brillante fuvolára és zenekarra, C. Debussy – Syrinx fuvolára szóló, V. Monti – Csárdás hegedűre és zenekarra, D. Sosztakovics – Románc a The Gadfly szvitből, C. Dimitrescu – Paraszt tánc csellóra és zenekarra, G. Bizet - Carmen Habanera „L'amour est un oiseau rebelle" G. Puccini - Aria „O mio babbino caro” a Gianni Schicchi operából, W. A. Mozart – Aria „Voi che sapete...” a Figaro házasságából, G. Rossini - Aria „Una voce poco fa” a Sevillai borbélyából, G. Rossini - A Sevillai borbélyának nyitánya, P. Mascagni - Intermezzo a Cavalleria rusticana operából, F. Delius – Idylle de Printemps zenekarra, F. Lehár – Az Arany és Ezüst keringője.

Anda Pop szoprán a legkülönbözőbb műfajok magas szintű művelőjeként (opera, oratórium, lied, operett, musical) lép fel hazai és külföldi színpadokon egyaránt. A sepsiszentgyörgyi koncerten három nagyoperai és operett-áriát ad elő: G. Puccini - Aria „O mio babbino caro” a Gianni Schicchi operából, A. Dvorak - Holdas dal a Rusalka operából, E. Kálmán – Silvia áriája a Csárdáskirálynő operettből.

Mario Carbotta a piacenza-i Konzervatóriumon elért maximális osztályzattal diplomázott, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott a Fiesole-i Zeneiskolában, és számos díjat nyert zenei versenyeken, köztük a legfontosabbat, a palmi „Francesco Cilea” díjat. Nemzetközi kritikusok és közönség által elismerésben részesült zenész olyan kortárs olasz zeneszerzők műveit adta elő először, mint Cattaneo, Cognazzo, Crisigiovanni, Ermirio, Fellegara, Gelmetti, Possio, Piacentini, Solbiati, Taglietti, Talmelli.

Anton Niculescu kivételes tehetsége, érzékenysége, zeneiségének és briliáns technikájának köszönhetően egyre fontosabbá válik a zenei életben. Karrierje során meghívást kapott Európa, Ázsia, Dél-Amerika, Észak-Amerika és Afrika számos neves színpadára, koncertturnékat és szólóesteket adva több mint 32 országban. Tíz évig volt a németországi „Meersburger Winter” Nemzetközi Fesztivál művészeti igazgatója, és 2017-től 2020-ig a Brassói Filharmónia főigazgatójaként tevékenykedett.

Bogdan Alexandru Costache egy tehetséges fiatal hegedűművész, akinek nemzetközi szólista karrierje éppen kibontakozóban van. 4 évesen kezdett hegedülni , nagyapja és apja irányításával, és 7 évesen debütált szólistaként a Brassói Filharmónia Zenekarával.

A koncertet Koichiro Kanno vezényli majd. A nemzetközileg elismert japán karmester Tokióban született 1971-ben. Ötéves korától kezdett zongorázni; 1990 és 1995 között a Tokiói Toho-gakuen Zeneakadémián tanult. Számos nemzetközi karmesteri versenyen nyert rangos díjat.

Moderátor: Alexandra Grancea. A koncertre szóló jegyeket megvásárolhatják a Városi Kulturális Szervezőirodában és az eventim.ro oldalon 30/15 lej áron. A kedvezményes jegyek csak a jegyirodában kaphatók.

Pénteken, február 16-án, 12:00 órától magyar nyelvű leckehangversenyre kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius és a Csíki Kamarazenekar soron következő leckehangversenye igazi csemegének ígérkezik kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A számos slágert tartalmazó jól megválogatott műsor a filmzenék világába repít bennünket. Nem hiányozhat mindenki nagy kedvence a Karib- tenger kalózai, vagy a Star wars zenei anyaga, de többek közt a 007 ügynök kisérőzenéje is elrepít bennünket a kalandok világába. Koncertmester: Veress Csaba, narrátor pedig Adorján Csaba. A jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) kaphatók 7 lejes áron.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

(A Kónya Ádám Művelődési Ház közleménye)

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.