hu
 
Szombat, 2024. Április 27.

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában

2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.

A hagyományokhoz híven az előadás több együttes, illetve előadóművész összefogásával jön létre, ismételten alátámasztva, hogy Sepsiszentgyörgy és térségének zenei együttesei komoly művészi teljesítményre képesek.

Elég itt a közelmúlt néhány produkcióját kiemelni, hiszen 2018-ban így jött létre a nagy sikerű Carmina Burana Carl Orff című koncert, 2021-ben és 2022-ben az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció, 2023-ban pedig Giuseppe Verditől a Requiem című mű.

Az ünnepi hangverseny két részből áll, amelynek első felében a világ egyik legjobb koncertzongoráján, egy külön erre az alkalomra idehozott Bösendorfer Vienna Concert 280-as hangszeren szólalnak meg az ismert művek. Nyitányként Nicolae Kirculescu Moment muzical című szerzeménye csendül fel Ambrus Sándor zongoraművész és a szimfonikus zenekar előadásában. Habár a mű címe nem csenghet mindenkinek ismerősként, valószínűleg sokan ismerik a Román Televízió Teleenciclopedia című műsorát, illetve annak zenei logóját. Ez csendül majd fel, amelyet Liszt Ferenc Esz dúr zongoraversenye követ. A szerző egyik legszebbnek tartott művét Szőcs Botond zongoraművész és a szimfonikus zenekar tolmácsolja.

Egy rövid szünet után a Beethoven-i harmóniáké a főszerep, hiszen a szerző kilencedik szimfóniájának negyedik tétele zárja a koncertet. A közismert Örömóda nemcsak a zeneirodalom halhatatlan műveinek sorába tartozik, hanem egyben az Európai Unió himnusza is. Szólót énekel Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Antonia Someșan alt, Barabás Lajos tenor valamint György Levente bariton. Fellépő kórusok: Vox Humana, Pro Musica, Laudate, valamint a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa.

A szimfonikus zenekar a sepsiszentgyörgyi Georgius, a csíkszeredai Csíki Kamara és a Brassói Filharmónia tagjaiból áll össze. Vezényel Dubóczky Gergely.

Időpont: 2024. április 23., kedd, 18:00 óra

Helyszín: Krisztus Király római katolikus templom

Az előadás időtartama 60 perc.

A jegyek ára 70, kedvezményesen pedig 35 lej.

Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda hétfőn, kedden és szerdán 8:00–16:00 óra között, csütörtökön 17:00, pénteken 15:00 óráig tart nyitva. A tanulók, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők a kedvezményes jegyeket a jegyirodában vásárolhatják meg.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.