hu
 
Vasárnap, 2022. Május 22.

Szent György Napok: egy civilizált, erős és életképes közösség ünnepe

2022.05.02

Bár nagyon bizonytalan körülmények között kezdődött a szervezés, sikeresnek minősíthetők a 29. Szent György Napok – hangzott el hétfőn az Izabella Boutique Hotelben. A megyeszékhely legújabb szálláshelyén Antal Árpád polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármesterasszony, Knop Ildikó, a Szent György Napok főszervezője, Dancs Zsolt, a zenei programok és Czimbalmos-Kozma Csaba, a vásár szervezője értékelte az idei városnapokat. 

Antal Árpád megköszönte a szervezők és önkéntesek, illetve az együttműködő intézmények munkáját, s sajtó támogatását, illetve a városlakók türelmét, megértését és szolidaritását.

- Azt gondolom, hogy egy civilizált, erős és életképes közösség ünnepe volt, amely megmutatta, hogy tud dolgozni, és tud kulturáltan szórakozni is. Az idelátogatók megtapasztalhatták a vidék színeit, ízeit, hangjait, és arra számítunk, hogy jövőre is visszatérnek hozzánk – nyilatkozta a polgármester.

Vargha Fruzsina, szintén a köszönet szavaival kezdte. Mint mondta: a hét fős „operatív törzsnek”, amely a Dohánygyár területén az Ifjúsági udvart szervezte, „kifogástalan” volt az együttműködése a tíz ifjúsági szervezettel és a 17 önkéntessel.

- Ezek a fiatalok minden negatív percepciót lebontottak, amiket velük kapcsolatban fel szoktak hozni, a gyakorlatban cáfolták, hogy „fegyelmezetlenek, zajosak és neveletlenek” lennének: sportoltak, zenélt hallgattak, érdekes előadásokon vettek részt, egyszóval hasznosan szórakoztak  - mondta az alpolgármester.

Czimbalmos-Kozma Csaba szerint „civilizált és letisztult” volt az idei vásár, „szinte teljesen” sikerült kiszűrni a giccset (bár, hogy ez pontosan mit jelent, az természetesen vitatható). Hozzátette: „nagyot hozzátettek” a hangulathoz az utcazenészek, még akkor is, ha a körülöttük összesereglett tömeg néha „forgalmi dugót” okozott.

Dancs Zsolt a sok bizonytalanság és kiszámíthatatlanság miatt az elmúlt 12 év „egyik legnehezebb” városünnepének nevezte az ideit.

- Azt gondolom, hogy a Sepsi Aréna integrálásával új kulturális helyszínt nyert a város. A példátlanul hosszú, ötnapos fesztiválhétvégén kiválóan helyt állt az Alpha Sound csapat, amely sikeresen megoldotta, hogy a helyi együttesek negyedóránként válthassák egymást a színpadon, de kielégítette a nemzetközi fellépők igényeit is – mondta a zenei programok szervezője.

Hozzátette: a főszínpadon rekordszámú, 21 produkciót láthatott a közönség, de csak a Made in Sepsi-napon (csütörtökön) 78 zenész váltotta egymást a központi színpadon. A drónfelvételek alapján úgy számolták, hogy pénteken 15, szombaton 12, vasárnap pedig 20 ezer ember volt a Főtéren, és ebben nincsenek benne azok, akik az Erzsébet park fáinak lombja alá „szorultak”.

Knop Ildikó elmondta: a kulturális héten 95 százalékos volt az előadótermek átlagos lefoglaltsága, de öt olyan előadás is volt, amelyre az összes jegy elkelt.

- Azt jelenti, hogy ebben a városban van igény a kultúrára, erre bátran támaszkodhatnak azok, akik a jövőben hasonló esemény szervezésébe kezdenek – állapította meg a városünnep főszervezője.

Elmondta: a köztisztasági vállalat 369 köbméter hulladékot gyűjtött be, ami 13,5 kamiont tölt meg (jelentős részét nem a földről, hanem a kukákból), ez alig több, mint a városünnep legutóbbi kiadásán, amikor viszont a fesztiválhétvége nem öt-, hanem csak háromnapos volt. Hozzátette: egyre kisebb a Szent György Napok ökológiai lábnyoma, és ez nem csak annak az eredménye, hogy újrahasznosítható poharakat vezettek be (egyelőre nem kötelező módon), hanem annak is, hogy az emberek mind több figyelmet fordítanak a környezet tisztán tartására. 

A Tega Rt. részéről 60 ember dolgozott a városnapok alatt, napközben is, ameddig a tömeg lehetővé tette. 4 seprőgép, 1 mosó és 1 locsolóautó teljesített szolgálatot, a hulladékot két külön autó szállította. 

„Holnaptól elkezdjük szervezni a 2023-as Szent György Napokat” – zárta szavait Knop Ildikó.  
Látogathatók a szabadidős létesítmények Sugásfürdőn
2022.05.20

Május 20-tól változatos szabadidős program, kikapcsolódási lehetőség és egészségmegőrző szolgáltatás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt Sugásfürdőn.

Népszámlálás: érvényességi ellenőrzőpont nyílik Sepsiszentgyörgy Főterén
2022.05.19

Május 20-tól a város főterén érvényességi ellenőrző pont nyílik, ahol pár másodperc alatt bárki ellenőrizheti a kérdőív kitöltésének helyességét. 

Ingyenes különjárattal vonatozhatnak az OSK-szurkolók a Román Kupa döntőjére
2022.05.17

A vonatot Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának jóvoltából és a Sepsi OSK szervezésének köszönhetően vehetik igénybe azok a belépőjeggyel rendelkező szurkolók, akik előzetesen feliratkoznak. Ezt szerdán, május 18-án tehetik meg a Sepsi OSK stadion jegypénztárában, reggel 9:00 és 18:00 óra között. 

Egyéves születésnapját ünnepli a Lábbusz program
2022.05.17

Május 17-én volt egy éve, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata elindította a Lábbusz programot

Olvasásra ösztönzünk
2022.05.13

Gyermek és ifjúsági programok a SepsiBook-on