hu
 
Szerda, 2024. Május 29.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz

2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Idén rendhagyó módon Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíkszeredába, a  csíksomlyói pünkösdi búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat. Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának szervezésében a zarándokokat május 17-én 19:59-kor köszöntik a vasútállomáson és pogácsával, kürtős kaláccsal kínálják.

2024. május 17-én Magyarországról érkezik a csíksomlyói búcsúba tartó Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat, amely ezúttal rendhagyó módon áthalad Sepsiszentgyörgyön is. A vonat az elmúlt években a Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda útvonalon közlekedett, idén azonban a Nagyvárad és Kolozsvár közötti munkálatok miatt lezárták a vasúti síneket. 

A szervezők a MÁV és a CFR ajánlásával az Arad – Déva – Gyulafehérvár – Sepsiszentgyörgy – Csíkszereda útvonalat választották. A vonat Aradon és Sepsiszentgyörgyön áll meg hosszabb időszakra. 

A vonat helyi idő szerint 19:59-kor érkezik Sepsiszentgyörgyre és 20:18-kor indul tovább. Az utasokat egy rövid köszöntővel, a régi székely himnusz eléneklésével fogadják, amit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének ünnepi köszöntője követ. Az utasok számára az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció társulatának szólistái részleteket adnak elő a rockoperából. Elhangzanak majd az Oly távol vagy tőlem, Szállj fel szabad madár, Felkelt a napunk című dalok és a magyar és a székely himnuszok. 

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat egy olyan különjárat, amely minden évben csupán egy alkalommal, pünkösd közeledtével közlekedik. A szerelvény 16 kocsiból áll, ezeket a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza. 

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Budapesten csatlakozik a Székely Gyorshoz majd közösen, Összenemzeti Zarándokvonatként haladnak tovább. A zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 ezer kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. 

A sepsiszentgyörgyiek köszönthetik a Budapestről Csíkszeredába, a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokat. 

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön
2024.05.28

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket   
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.