hu
 
Vasárnap, 2024. Április 28.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa pénteken fogadta el a 2024-es év költségvetését

2024.02.09

Antal Árpád polgármester bejelentette, hogy az idei költségvetés meghaladja a tavalyi rekordbüdzsé értékét, és idén is az ellenálló képesség növelésére törekedtek

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a pénteki rendkívül ülés keretében fogadta el az önkormányzat 2024-es költségvetését. Ennek kapcsán Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatón ismertette, hogyan állították össze a költségvetést, és hogyan alakult az összeg az elmúlt évek során. 

Amikor 2008-ban hazajöttünk Bukarestből a parlamentből, két alapvető dolgot fogalmaztunk meg: egyrészt azt, hogy egyensúlyban tartjuk a közösségépítést és az infrastrukturális beruházásokat, másrészt pedig arra fogunk törekedni, hogy a város fenntartását a befizetett helyi adók értékéből oldjuk meg, a fejlesztését azonban a Bukarestből, Brüsszelből, Budapestről hozott forrásokból” – mondta Antal Árpád.

Ennek értelmében a sepsiszentgyörgyi városvezetés minden évben egy óvatos, „realista-pesszimista” költségvetést állít össze.  

Gyakorlatilag minden évben egy olyan költségvetéssel indítunk, ami kisebb, mint amit az év végéig elköltünk. A tavaly 255 millió lejt becsültünk meg, azonban az év végére 329 millió lejt számoltunk, azaz 29 százalékkal többet. Így annak ellenére, hogy egy nagyon nehéz évet zártunk, amikor a kormány döntései is megnehezítették a munkánkat, főleg az év második felében, a költségvetés szempontjából jó évet zártunk” – magyarázta a városvezető.

A 2024-es évet az önkormányzat az egyensúly és az ellenálló képesség jegyében, 334 millió lejes költségvetéssel indítja.

Arra törekszünk, hogy a város ellenálló legyen a kívülről érkező hatásokra, legyen szó a törvénykezésben hozott, a háború okozta vagy az árak növekedése miatti változásokról. Egyértelmű, hogy ezt nem tudjuk elérni egyetlen költségvetéssel, de a következő 3-5 évre ebben az irányban állítjuk össze a költségvetést, azért, hogy minden intézmény és a sepsiszentgyörgyiek is biztonságban legyenek. Mert nem számít, hogy milyen kaotikus döntéseket hoznak központi szinten, nekünk a jó irányba kell előre mennünk” – mondta Antal Árpád.

Ami a költségvetés elemeit illeti, a polgármester elmagyarázta, hogy a tavalyi év során a természetes személyek által befizetett terület, ingatlan és gépjármű utáni adók értéke nem haladja meg a megvalósított költségvetés 3 százalékát. A fennmaradó összeg a jogi személyek adójából, a jövedelemadó értékéből, uniós és kormányzati forrásokból tevődik össze.

Ugyanakkor Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 2013-ban indította el a De Minimis programját, amely részeként visszatérítik a helyi kis- és középvállalkozóknak az épületek utáni befizetett adójuk egy részét. A tavalyi év végén ez az összeg 11,73 millió lej volt. 

2016 óta az adótörvénykönyv megengedi a helyi hatóságoknak, hogy a természetes személyek esetében megszabják az épületek utáni adó mértékét egy minimális és egy maximális határérték között, ahol a kettő közötti különbség 650 százalék. 

Mi mindvégig a törvény által megengedett legkisebb értéken tartottuk az épületek utáni adókat. Ha a legmagasabb értéket szabtuk volna meg, ami 6,5-ször nagyobb, a városlakók az elmúlt 7 évben több mint 160 millió lejjel fizettek volna többet, ez az összeg azonban a családoknál maradt. Ezt a hatalmas összeget, ami a helyi költségvetés bevételének része lett volna, a RMDSZ-nek köszönhetően pótoltuk. A kezdeményezésünkre több mint 86 millió lejnyi összeget hoztunk el a kormány tartalékalapjából, és volt akkora politikai erőnk, hogy az országos finanszírozási rendszert kedvező irányba alakítsuk át, így az elmúlt években 110 millió lejjel sikerült növelni a város költségvetését. Ha kiszámoljuk, 25 millió lejjel nagyobb összeget tudtunk lehívni, mint ami a lakosságnál maradt. Ezt jelenti az RMDSZ befolyása a politikában!” – mondta Antal Árpád.

A városvezető azt is ismertette, hogy vannak olyan települések, ahol a polgármesteri hivatalok belefoglalnak a költségvetésbe és átvesznek nagyon sok beruházást, ilyen lenne például a terelőút Sepsiszentgyörgy esetében. 

Habár a sepsiszentgyörgyi terelőút a város egyik nagyon fontos beruházása, nem található meg a költségvetés tételei között, mert nem vettük át az országos útügytől (CNAIR), ezzel ugyanis nem akartuk az apparátust terhelni. A számok tekintetében szebben mutatna egy 70 millió euróval nagyobb költségvetés, de úgy gondolom, hogy a versenyt a valósággal kell megnyerni, nem a számokkal” – emelte ki a polgármester. 

Emellett azzal érvel, hogy továbbra is nagyon fontos a Romániára jellemző „fantasztikus" pénzügyi központosítás megváltoztatása egy igazságos pénzügyi elosztással.

„Ennek az országnak, Romániának nem fővárosa van, hanem Bukarestnek, a fővárosnak van országa. Az elmúlt években folyamatosan kiszipolyozták az ország pénzét azért, hogy Bukarest fejlődhessen. Mi azért tettünk és azért fogunk tenni, hogy ez megváltozzon, hogy mi is, az ország többi része is megkapjuk azt, ami nekünk jár, azt amit befizettünk a központi költségvetésbe. Az RMDSZ-nek köszönhetően az elmúlt években közel 200 millió lejt sikerült Sepsiszentgyörgyre hozni annak köszönhetően, hogy átszerveztük a finanszírozási módot Bukarestben, illetve a kormány tartalékalapjából is pénzt hoztunk Sepsiszentgyörgyre” – nyilatkozta Antal Árpád. 

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.