hu
 
Szombat, 2024. Április 27.

Sepsi Bölcsi néven önálló intézménybe szervezték a sepsiszentgyörgyi bölcsődéket

2022.09.08

Idén 383 bölcsődést irattak be, a helyek számának növelése érdekében újabb bölcsődéket építenek

Önálló intézménybe szervezte az önkormányzat a sepsiszentgyörgyi bölcsődéket, így az állami finanszírozás mellett az önkormányzat saját költségvetésből egészíti ki a bölcsődék kiadásait – jelentette be közös sajtótájékoztató keretében Antal-Árpád András polgármester és Albert Andrea, a Sepsiszentgyörgyi Bölcsőde igazgatója.

A Sepsi Bölcsi mint önálló intézmény ezelőtt öt héttel jött létre, amelynek igazgatásával Albert Andreát bízták meg, aki előtte hosszú ideig vezette a Gödri Ferenc Általános Iskolát.

„Mivel egy olyan új intézményről beszélünk, amely fejlődni fog a következő években is, nagyon fontosnak tartottam, hogy olyan személy vezesse az új intézményt, akinek már van tapasztalata ezen a területen” – hangsúlyozta a polgármester.

A Kós Károly utcában található, önálló jogi személyiséggel bíró intézményt három bölcsőde egyesítésével hozták létre: a csíki negyedi Árvácska, az állomás negyedi Napsugár (ide tartozik a kilyéni bölcsődei csoport is) és az egykori Svájci Villában található bölcsődei csoportok egyesítésével. Korábban a bölcsődék az önkormányzat által fenntartott szociális rendszerhez tartoztak, és kizárólag helyi költségvetésből volt fedezve a fenntartásuk. 

Az új kormányhatározat értelmében a bölcsődék bekerülhetnek a tanügyi hálózatba, ennek következtében az önkormányzatoknak dönteniük kellett, hogy az intézményeket átadják az állami rendszernek vagy önálló jogi személyiséget hoznak létre és önkormányzati hatáskörben maradnak a bölcsődék. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata úgy döntött, hogy az intézmény maradjon az önkormányzati hatáskörben, idéntől lehetővé vált a kormányzati finanszírozás, a kormány által biztosított költségvetést pedig az önkormányzat kiegészíti.

A sepsiszentgyörgyi bölcsőde négy helyen működik, összesen 17 csoporttal. Az átszervezés után 58-ról 62-re nőtt a bölcsődei alkalmazottak száma és további 21 személyt alkalmaznak.

„További alkalmazásokra is sor kerül, egyelőre átvettük azt a személyzetet akivel eddig működött a három bölcsőde. További alkalmazásokat az intézmény részéről a tanügyminisztérium által meghirdetett pedagógusi állások betöltése után tudunk végezni” - közölte Albert Andrea.

Új bölcsődék épülnek Sepsiszentgyörgyön

A bölcsődés helyek számának növelése és a zsúfoltság csökkentése érdekében az önkormányzat további négy helyszínen tervezi az új bölcsődék építését, ezek összesen további 140 gyermek befogadására lesznek alkalmasak.

A Borvíz utcában folyamatban van az építő kiválasztása, legkésőbb tavasszal indul a munkálat. A bölcsőde 20 fős gyermekcsoport befogadására lesz alkalmas.

A Nicolae Iorga utcában az Országos Befektetési Vállalattal együttműködve építi az önkormányzat a bölcsődét, a tervek szerint az építkezés jövőben indul, ahol közel 70 gyereket tudnak majd befogadni.

Szépmezőn megtörtént a szerződéskötés a műszaki terv és engedélyeztetési terv elkészítésére, az építkezés jövő tavasszal kezdődhet el és 20 gyermeknek tudnak helyet biztosítani.

Az önkormányzat és az unitárius egyház együttműködésével a George Enescu utcában két 15 fős csoport befogadására alkalmas bölcsőde létesül, várhatóan a jövő nyárra. Az unitárius egyház által építtetett bölcsődét a város fogja működtetni.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.