hu
 
Kedd, 2024. Április 16.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez

2024.02.14

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség ritkán kap értesítést rongálásról, így a hulladékgyűjtők megrongálása ellen is kevesebb alkalommal tudnak fellépni, a gyűjtőpontok tisztaságának megőrzését pedig több helyi határozat is segítené.

„A Környezetvédelmi Osztályunk kis létszámú, mindössze három emberből áll, de ennek a tükrében is azt kell mondanom, hogy kevés olyan értesítést kapunk, ami a hulladékgyűjtők rongálásáról szól: 2023-ban mindössze két ilyen esetben jártunk el, ami lényegesen kevesebb, mint ahányat a TEGA jelzett. Igaz az is, hogy a legtöbb, amit tehetünk, hogy megbírságoljuk azokat, akiket tetten érünk, de ez is ér valamit abban az értelemben, hogy ha rövid időre is, de abbahagyják. Sokszor jelzik, hogy a kollégák nem érnek ki idejében. Fontos, hogy nem járhat el mindenki minden kihágásnál, tehát ilyenkor mondjuk a forgalmis kollégáinkat hiába küldjük ki. Bejelentésre minden esetben kiszállunk, ha később is, akkor sem veszett semmi: ugyanis a kukázóknak is útvonalai vannak, a következő célpontok valamelyikénél mindenképp ott leszünk. Arra szeretném felhívni a lakók figyelmét, hogy 2024-ben azzal nem lehet a rászorulókon segíteni, hogy a szemetet a kuka mellett hagyjuk. Tudjuk, hogy sokan segítő szándékkal teszik, azonban az eredmény az szétdobált szemét, ruhadarabok lesznek. Ez sajnos nem hatékony” – mondta el Hadnagy István, a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség igazgatója.

Fontos tudni, hogy külön helyi határozat van arra, hogy a szemetet nem szabad a kukából kiszedni: ezt 300-1000 lejig terjedő bírsággal (és tettenérés esetén sokszor a szemét visszarakásával) büntetik. A Helyi Rendőrség szerint kevés ilyen esetben jártak el 2023-ban, összesen 27 alkalmat jegyeztek, amelyre 9 figyelmeztetést és 18 bírságot állítottak ki. A kukák és tárolók feszegetését is tiltja egy, a Helyi Tanács által elfogadott határozat: 150-300 lejig terjedő pénzbüntetés jár érte, ám 2023-ban összesen két ilyen esetet jeleztek a lakók. A Helyi Rendőrség arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, hogy ilyen helyzetekben hívják a 0800 800 767 Zöld Számot.

(A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség sajtóközleménye)

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.