hu
 
Szerda, 2023. Szeptember 27.

Pályázati felhívás Petőfi Sándort ábrázoló szoborkompozíció megvalósítására Sepsiszentgyörgyön

2022.08.02

A Háromszéki Magyar Sajtóért Alapítvány kezdeményezésére Sepsiszentgyörgy Önkormányzata pályázatot ír ki Petőfi Sándor egész alakos szobrának megalkotására, amelyen részt vehet bármely természetes vagy jogi személy, aki a szoborkörnyezet kialakítása érdekében (esetleg egy területrendező építésszel társulva) vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére.

A tervezett műalkotás az 1918. December 1. utca és a Zefír utca kereszteződésénél található beépítetlen területen kap helyet.

A pályázat feltételeként, a Petőfi szobornak vagy szoborkompozíciónak meg kell jelenítenie a költő a feleségéhez, Szendrey Júliához 1849. július 29-én írott levelében megfogalmazott ragaszkodását Sepsiszentgyörgyhöz: „Előbbeni levelemben írtam, hogy Csíkszeredának és Kézdivásárhelynek gyönyörű vidéke van; Sepsiszentgyörgyé talán még szebb, a város is jobban tetszik. Majd körülményesebben megvizsgáljuk, ha együtt utazzuk be Háromszéket, mint a fészket rakni akaró fecskék.”

A pályázat követelményei: egész alakos, 80 cm-es fehér gipszterv (nem patinázott), méretarányos talapzattal, 5/4 méretű gipszfejminta, valamint makett vagy 1/50 léptékű rajzvázlat a közvetlen környezetről, amely megmutatja a műalkotás környezetben való elhelyezkedését. Továbbá szükséges a mű részletes leírása, az elkészítéséhez szükséges költségvetés és a 2023. július 10-re kitűzött átadáshoz igazított kivitelezési ütemterv.

A pályázat beadásának határideje és helyszíne: 2022. október 31., Sepsiszentgyörgy, unitárius templom (Kós Károly utca, 2. sz.). A pályamunkák leadása előtt telefonos egyeztetés szükséges a 0740 071 036-os telefonszámon.

Az eredményhirdetés várható időpontja: 2022. november 30.
A műalkotás elkészültének végső határideje: 2023. július 10.
A műalkotás avatásának időpontja: 2023. július 29.

A pályázattal kapcsolatos bővebb információk IDE kattintva, a varyopeter@yahoo.com elektronikus postacímen vagy a 0740 071 036-os telefonszámon kérhetők.

A tervezett műalkotás leendő helyszínéról a fotók az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: https://bit.ly/3D4eb1i

 

 

Kezdődnek a végső aszfaltozási munkálatok a Csíki utcában és a Grigore Bălan tábornok úton
2023.09.25

A Stadion utcában a Vasile Goldiș utca és a Dózsa György utca közötti szakaszon aszfaltmarási munkálatok zajlanak

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön
2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében
2023.09.21

Közösségi összefogással érvényesítenénk jogainkat

3. Eva FilmMakers Fest
2023.09.19

Szeptember 22-28. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest harmadik kiadása, Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja.

Mikrovilágok, maximális impulzusok – a 9. pulzArt fesztivál
2023.09.19

A 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál összképében minden mindennel kapcsolatba került. Itt találkozott a Napraforgó a tűztánccal, a Szent Efrém Férfikar szólamaira Fecsegő ecsetek válaszoltak, a vászonba hímzett minták a láthatatlan munka lepedőmosásaival társalogtak, a kreatív írás a hangműhellyel, a szabadvers a színházzal, és mindegyikük a befogadóval folytatott párbeszédet.