hu
 
Szombat, 2023. Június 03.

Olvasásra ösztönzünk

2022.05.13

Gyermek és ifjúsági programok a SepsiBook-on

A SepsiBook első kiadásán kiemelt szerepet kapnak a gyermek- és ifjúsági irodalommal kapcsolatos programok. Többek között a Kerekítő Manó, a Helka és A baba bab, az Imbusz mester és a Fásli utcai kórház, a Királylányok könyve, a Barátságháló, a Darwin-játszma, a Feketeleves, a Barni mesék és A Gömb szerzőjével lehet találkozni, ugyanakkor arra is lehetőség lesz, hogy szülők, pedagógusok kapjanak eligazítást a rendkívül gazdag gyerekkönyves kínálatban.

A május 26. és 29. között zajló SepsiBookra csütörtökön és pénteken délelőtt szervezetten érkezik a gyerekközönség. Erre rákészülve, a napokban a Bod Péter Megyei Könyvtárban osztályoknak tartanak foglalkozásokat azokról a szerzőkről, akikkel majd a gyerekek személyesen találkozhatnak. A könyvtár felhívására húsz osztály jelentkezett Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről.

Május 26-án, csütörtök délben a Mozsikácska interaktív gyermekkoncerttel kezdődik a SepsiBook, majd 13 órától Létezik-e erdélyi ifjúsági regény? címmel tartják Zágoni Balázs író könyvbemutatóját 13-16 évesek számára. Ez idő alatt a Grundon 13 és 14 órától bábkészítő foglalkozás lesz.

Középiskolásokat várnak pénteken 14 órára a Bob és Bobék Orchestra zenés irodalmi előadására. A zenekar frontembere, Horváth Kristóf / „Színész Bob” országos slam poetry bajnok, akinek provokatív és játékos szövegei meghatározzák a produkciókat. Rendhagyó irodalomórának is kiváló előadásaik nem ismeretlenek a háromszéki közönség előtt, hiszen a csapat néhány éve a pulzArt fesztiválon is jelen volt. Ezúttal Toldi című előadásukkal érkeznek.

Izgalmas vetélkedőnek ígérkezik a 15 órakor induló Könyvcsata, amelynek során 5-7. osztályos, különböző sportágakban (atlétika, foci, asztalitenisz, kosár- és kézilabda, karate, jégkorong) jeleskedő diákcsapatok mérik össze tudásukat, ez alkalommal Zágoni Balázs A Gömb című könyve kapcsán.

A Grundon 17 és 18 órától a Meseszőnyegre várják a 4-8 éveseket, közös mesélésre és kézműves foglalkozásra természetes anyagok felhasználásával.

A minőségi gyermekkönyvek műhelye címmel 17:30-kor mutatkozik be a Cerkabella Könyvkiadó, 18 órakor kezdődik Berecz András Félbevágott pipafüst című, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló mesekoncertje.

Május 27-én, pénteken 10 órakor kezdődik a Derűs irodalomóra László Noémi költővel, ez egy interaktív versprogram a Cimbora folyóirat szervezésében 6-10 évesek számára. Ezt követi 11 órakor Jánky István és Daray Erzsébet (szerk.) Verespataki bányászmesék és Zágoni Balázs Irány a suli című köteteinek bemutatója 8-11 évesek számára. Miből szövik a barátsághálót? – a kérdésre természetesen Somfai Anna író válaszol, a 12-kor kezdődő program 10-12 évesek számára ajánlott.  Ugyancsak délben kezdődik Péter-Brezovsky Tamás 12 év feletti diákoknak szóló, Man-machine című trilógiájának bemutatója. Ez idő alatt a Grundon May Szilvia, A Fásli utcai állatkórház szerzője tart játékos gyermekfoglalkozást 5-8 évesek számára. Balázs Imre József Egyformázni, különbözni című kötetét 13 órától mutatják be, ugyanekkor kezdődik Királylányok márpedig vannak! címmel Zalán Tibor könyvbemutatója 6-11 évesek számára. Mészöly Ágnes ifjúsági regényeinek és Szőcs Margit Teofil című kötetének bemutatójára 14 órakor kerül sor, a szerzők részvételével.

Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? – ezt a témát járja körül a 15 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetés, Farkas Kinga, a Cimbora főszerkesztője, László Noémi, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztője, Gombos Péter egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság alelnöke részvételével; moderátor: Pompor Zoltán egyetemi oktató, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

A Grundon 16 órától Kalandozás meseföldön, 17 és 18 órától Papírszínház címmel tartanak foglalkozást 4-8 évesek számára.

Május 28-án, szombaton 10 órától a legkisebbeket várják mondókázós foglalkozásra, amelyet J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője tart kisgyerekes családok számára. Utána Huzella Péter Zene-bona, szana-szét című gyerekkoncertje következik 11 órától, majd 12-kor kezdődik a Gyermekversről, nem gyermekszemmel című kerekasztal-beszélgetés Krusovszky Dénes költő, író, László Noémi költő, Balázs Imre József költő részvételével, moderátor: Farkas Kinga, a Cimbora folyóirat főszerkesztője.

A Grundon 13 és 14 órától mesés foglalkozás lesz tasakbáb-készítéssel. Ugyancsak a Grundon 15 és 16:30 óra, illetve 17 és 18:30 óra között, Fülöp Ágnes drámapedagógus vezetésével, 4-8 évesek számára tartanak mesefoglalkozást 1001 éjszaka meséi címmel.

Május 29-én, vasárnap ugyancsak Kerekítő Manóval indul a nap, majd 11 órától a Grundon Tekergő Meseösvényre várják a 3-6 éveseket, majd 12 órától a 6-9 éveseket.

A Grundon a fesztivál ideje alatt gyermekmegőrző is működik. A SepsiBook rendezvényeire a belépés ingyenes. A teljes program elérhető a www.sepsibook.ro oldalon.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023.05.31

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében
2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Új sportlétesítménnyel gazdagodik Sepsiszentgyörgy: jelentkezhetnek a cégek az új jégcsarnok építésére
2023.05.30

Újabb előrelépés történt az új jégcsarnok építésének folyamatában Sepsiszentgyörgyön. Az Országos Befektetési Társaság (CNI) május 26-án közzétette a pályázatot a Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion szomszédságában helyet kapó új, 2180 néző befogadására alkalmas sportlétesítmény építésére.

A Sepsi OSK bemutatja a Román Kupát
2023.05.25

Az ünnepségre pénteken délután kerül sor az OSK Stadionnál, ez alkalomból fellép a Republic együttes is.

Kezdődnek a munkálatok a Csíki utcában, a Mező utca és az Oltmező utca közötti szakaszon
2023.05.25

Továbbá, jövő héttől kezdődően hét napig egyáltalán nem lehet majd közlekedni a Csíki utcában, a Templom utca és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon.