hu
 
Szerda, 2023. Szeptember 27.

Nyolcadszor pulzál Sepsiszentgyörgy

2022.09.19

Október 13-16. között szervezik a pulzArt kortárs művészeti fesztivált

Nyolcadik alkalommal szerveznek pulzArt kortárs művészeti fesztivált október 13. és 16. között Sepsiszentgyörgyön, melynek idei kiadása a reinvent, az újraértelmezés címszó köré épül. A rendezvény programját közös sajtótájékoztató keretében ismertette Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Knop Ildikó, a fesztivál főszervezője és Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője.

Az esemény egységében tekint a kortárs művészetekre, újfajta találkozásoknak biztosít teret és nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak hiányzott, hiszen legutóbb 2019-ben szervezték meg. Idén öt fesztivált tartottunk a városban, a pulzArt az évadzáró hatodik fesztiválja lesz a városnak, amely megszólítja az aktív művészetkedvelő közösséget, amelynek kevés dedikált találkozási lehetősége volt ebben az évben – hangsúlyozta Vargha Fruzsina alpolgármester.

Idén is színes a programkínálata a fesztiválnak, Sepsiszentgyörgyre többek között brit, francia, német, belga, magyar, horvát és iráni művészek, előadók és alkotások is érkeznek, széles közönséget szólítva meg a gyerekektől egészen a szakmai közösségekig.

Érezhető a hatása a két év szünetnek, az idő teret adott annak, hogy átgondoljuk és újraértelmezzük önmagunkat mint fesztivál és mint emberek is, próbálunk jóleső érzést hozni a közönségnek. Az idei fesztivál címszava a reinvent, az újraértelmezés, amely keretet biztosít az ehhez hasonló gondolkodásnak, mi ehhez kerestünk a nemzetközi színtérről alkotásokat, amelyek újfajta megközelítésben értelmezik a saját műfajukat” – emelte ki Knop Ildikó programkoordinátor.

pulzene

A fesztivált Fazer, egy müncheni jazz-zenekar nyitja, a zárókoncerten pedig a Noya Rao, egy brit elektronikus soul  zenét játszó együttes lép fel. A zenei programokat kiegészítik az esti elektronikus élő produkciók, amelyeknek a Zamat kávézó lesz a helyszíne. Franciaországból érkezik Hugo Kant, Horvátországból pedig Egoless live act, de helyi előadók is fellépnek. 

köztér

A hagyományokhoz híven a fesztivál a város közterein is jelen lesz, a belvárosban egy fal- és egy aszfaltfestésre is sor kerül: új mintákkal díszítik a Csipike óvoda homlokzatát, az Erzsébet park bejáratánál pedig aszfaltrajz várja majd az arra járókat. Egy nagyszabású fényinstallációval is készülnek, sötétedés után a központ interaktív játszótérré válik, ahol lehet majd kísérletezni a különböző látványelemekkel.

irodalom

Az idei kiadás irodalmi meghívottai magyarországi és romániai szerzők: Szvoren Edina író a közönségtalálkozó mellett iskolai osztályokat is fog látogatni, itt lesz Jászberényi Sándor író, haditudósító, de Vasile Ernu íróval is lesz lehetőség találkozni.

színház

A színházi élményt gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadások és előadások egyaránt garantálják. A Spaced és a gyerekeknek is szóló Beached című félórás mikroelőadásokon például tíz személy vehet részt, amelyek a brit Strangeface Theatre Company előadásában több alkalommal lesznek műsoron. Az After All Springville című darab pedig Miet Warlop belga művész egy önmagát újraértelmező előadása, amely egy nevetségesen abszurd, de nagyon is valóságos társadalom mindennapjait dolgozza fel.

műhelyek

Az idei fesztiválon négy műhelyfoglalkozás nyújt tudást és élményt mindazoknak, akik aktívan bekapcsolódnak. Míg a színházi szakmai közeget célzó Worbla Mask Making Workshop keretében maszkok készülnek, addig a többi műhely közösségi szempontból közelíti meg a reinvent témát és kísérletezésre, újrahasznosításra hívja a közönséget. A reInvent Symbols textilműhelyen Jánosi Ágnes Anikó ruhatervező vezetésével különböző len alapú textilekre nyomtatnak szimbólumokat linómetszetek segítségével. A Lego Challenge – kreatív Lego-műhelyre a Young Engineers Afterschool vezetésével kicsiket és nagyokat is egyaránt várnak, hogy lego elemekből készítsenek különböző tárgyakat. A Reborn plastic műhelyen pedig művészeti alkotások születnek a helyben újrahasznosított műanyagból. 

Az előadásokra a jegyértékesítés szeptember 26-tól, hétfőtől indul a Városi Jegyirodában, illetve online a www.eventim.ro oldalon. A fesztiválra október 2-ig ezen a linken várják az önkéntesek jelentkezését.

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál idén egy hármas társulásban: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében valósul meg.

Kezdődnek a végső aszfaltozási munkálatok a Csíki utcában és a Grigore Bălan tábornok úton
2023.09.25

A Stadion utcában a Vasile Goldiș utca és a Dózsa György utca közötti szakaszon aszfaltmarási munkálatok zajlanak

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön
2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében
2023.09.21

Közösségi összefogással érvényesítenénk jogainkat

3. Eva FilmMakers Fest
2023.09.19

Szeptember 22-28. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest harmadik kiadása, Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja.

Mikrovilágok, maximális impulzusok – a 9. pulzArt fesztivál
2023.09.19

A 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál összképében minden mindennel kapcsolatba került. Itt találkozott a Napraforgó a tűztánccal, a Szent Efrém Férfikar szólamaira Fecsegő ecsetek válaszoltak, a vászonba hímzett minták a láthatatlan munka lepedőmosásaival társalogtak, a kreatív írás a hangműhellyel, a szabadvers a színházzal, és mindegyikük a befogadóval folytatott párbeszédet.