hu
 
Szerda, 2024. Május 29.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?

2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata fontosnak tartja, hogy megfelelő feltételeket teremtsen azok számára, akik személyautó helyett inkább kerékpárral közlekednének a városban. A kerékpáros infrastruktúra bővítésében mérföldkőnek számít az új, hét kilométeres kerékpárút építése az Olt gátján. Az országban egyedülálló módon, talán Sepsiszentgyörgyön épül először ilyen hosszú kerékpárút folyógáton.

Az önkormányzat célja ezzel a beruházással, hogy a sepsiszentgyörgyiek kerékpárral is könnyen kijuthassanak akár kosárlabda- vagy futballmérkőzésekre, de a sportolni, kikapcsolódni vágyóknak is jó választás legyen.

Az Olt folyó töltésén, Kilyén és Árkos pataka között épülő új kerékpárút kialakítása során több szakaszon szükség volt a gát magasítására, szélesítésére, a lejtős oldalak kialakítására. Ezen munkálatok elvégzése a hatályos jogszabályok betartásával történhet, azzal együtt, hogy ez jelentős plusz költséggel járt az önkormányzat számára.

Romániában az országutak és a kerékpárutak építése sajnos ugyanazon jogszabály alapján történik, ezért, ha egy útépítés esetében lejtő van az út két oldalán, akkor a szabványoknak megfelelően kötelező a biztonsági korlátok felszerelése.

Az új kerékpárút mindkét oldalán huszonkét fokos lejtő van, ezért kötelező az előírásoknak megfelelő védőkorlátok felszerelése a kerékpárút teljes szakaszán.

A kerékpárút teljes szélessége több mint két méter, a galvanizált fémkorlátokat mindkét oldalon 40-40 centiméterre helyezték el a szegélykövektől. A kerékpárút majdnem egy autósávnyi széles lesz, ahol kényelmesen elfér majd egymás mellett két kerékpározó. 

Gyalogos átjárók a kerékpárút több pontján

Sokan kifogásolták, hogy azok akik sétálni, futni, sportolni szeretnének az Olt folyó mentén lévő területen, a védőkorlátok miatt nem tudnak majd átkelni a kerékpárúton. Ezzel szemben az igazság az, hogy az út több pontján, ahol eddig ösvények voltak, feljárókat és átkelőhelyeket alakítanak ki, így akik sportolni szeretnének az Olt folyó melletti részen, gyalog könnyen átjuthatnak egyik oldalról a másikra. A gát karbantartása érdekében négy átkelőpont létesül a gépjárművek számára az Olt partjára való kijutáshoz. 

A kerékpárutat csak a kerékpárosok használhatják, motorbiciklivel, lovasszekérrel vagy négykerekű motorral nem lehet majd ráhajtani, a korlát így megvédi a kerékpárutat a rongálástól és a bicikliseket a járművekkel való ütközéstől. 

Az eddigi munkálatok során megtörtént a terep rendezése, az alaphoz szükséges több réteg tört követ terítettek le, megtörtént a szegélykövek és a napelemes lámpaoszlopok elhelyezése, jelenleg a védőkorlátok felszerelése és az aszfaltréteg leöntése zajlik. A két méter széles, aszfaltozott bicikliút felfestett menetiránnyal és közlekedési táblákkal lesz ellátva, valamint a Debren pataknál és a Kökényes-ároknál két 28 méter hosszú és 2,5 méter széles felüljárót építenek.

Az önkormányzat a jövőben három irányba tervezi bővíteni a kerékpárutat: a kilyéni hídig, a Sylvester Lajos utca, illetve az Energia utca irányába.

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön
2024.05.28

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket   
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.