hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!

2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

A SepsiBook már csak azért is rendkívüli érték, mert hozzáférhetünk a könyvekhez, de a mi könyvvásárunk ennél is több: nemcsak egy hatalmas bolt, hanem sok-sok izgalmas rendezvény a rendezvényen belül, ami megismerteti és megszeretteti velünk a könyvek és az olvasás mellett az anyanyelvünket, kultúránkat, értékeinket is” – emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, életre szóló olvasásélményeket kívánva a jelenlevőknek.

Örömmel látjuk, hogy ismét megtelik a Sepsi Aréna könyvekkel és olvasókkal, sűrűvé, már-már tapinthatóvá válik az írott kultúra jelenléte, kisugárzása. Az ilyen típusú sűrített jelenléttől, erőteljes kisugárzástól lesz más a mi szülőföldünk, ettől lesz meghatározó itthon és a Kárpát-medencében az a szellemi-kulturális erőtér, amely Székelyföldet a jelenben alakítja” – emelte ki köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Szépírás a hivatása, elbeszélés a műfaja, most sem tehet mást, történetet mond – kezdte köszöntőbeszédét Nádas Péter, aki felidézte, hogy milyen viszontagságos körülmények között zajlott legutóbbi látogatása ezen a vidéken. „Tempi passati. Háromszéken közel ötven éve jártam. Ettől aztán merő káprázatban állok itt” – fogalmazott a jeles író. Többek között egy színházi előadást is megtekintettek, így mesélt róla: „Soha addig, soha azóta nem érzékeltem, hogy színpad és nézőtér az embermelegtől ilyen forró lehet és ilyen erővel együtt lélegezhetek vele. Nem a darab tette, nem a színészek, nem a közönség, az együttesük. Politikai tüntetés lett, az enyém is, kollektív ellenállás. Kizárólag diktatúrában történik ilyesmi. A szabadságvágy embertani adottság. Szelepet keres magának és megtalálja”.

Gabriela Adameșteanu köszöntőjében arra mutatott rá, hogy Romániában nincs elegendő ilyen esemény, amelyek, tapasztalata szerint, erős hatással tudnak lenni az olvasásra, a könyvek életére és a közoktatásra. Holott a könyvvásárok és az irodalmi fesztiválok nagybetűkkel írják fel városuk nevét a földrajzi térségek kulturális és gazdasági térképére.

Számomra lényeges, hogy ennek a rendezvénynek a koncepciójában elsődleges helyen vannak a gyermekek és a fiatalok, valamint a család. A SepsiBooknak a gyermek- és ifjúsági irodalom felé fordulása korszerű és jövedelmező irányulás. (…) Ennek a fesztiválnak és vásárnak a sajátossága, amelyet fölöttébb fontosnak érzékelek, az, hogy a két kultúra egymás mellett van jelen benne” – fogalmazott az írónő, megjegyezve, ez az első alkalom, hogy magyar olvasóival találkozik Romániában.

Nem tudnánk dolgozni, ha nem hinnénk, hogy érdemes. Ha nem hinnénk abban, hogy a könyv, az olvasás mostani, sok mindennel terhelt és zaklatott világunkban is közönséget és közösséget tud maga köré képezni, vonzani. Ha nem hinnénk, hogy értelme és értéke van a szellemi épülésnek, fejlődésnek, hogy az írott kultúra továbbra is nélkülözhetetlen, biztos alapja egy egészséges társadalomnak” – ezzel a gondolattal indította hivatalosan is útjára Szonda Szabolcs programigazgató a harmadik SepsiBookot.

A május 23. és 26. között zajló SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál négy nap alatt mintegy 80 programot kínál, 38 könyvstandon közel ötven kiadó könyveit lehet megtalálni. Író-olvasó találkozók, kiállítások, zenés-verses koncertek, műhelyek, megannyi könyves élmény várja az érdeklődőket.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.