hu
 
Péntek, 2024. Március 01.

Megérkeztek az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyre

2023.10.19

A buszokat pár héten belül forgalomba helyezik a városban

A városi tömegközlekedési rendszer korszerűsítése érdekében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tizenkét környezetkímélő elektromos autóbuszt vásárolt, amelyeket a fenntartható városi mobilitási terv keretében európai uniós forrásokból finanszíroztak. 

Az első három autóbusz ezen a héten szerdán érkezett meg Sepsiszentgyörgyre, a többi kilencet november végén veszik át a lengyelországi gyártótól. A buszok a Multi Trans közszállítási vállalat szépmezői székhelyére érkeztek, ahol ideiglenesen üzembe helyezték a töltőállomásokat is, az új buszokat ezek segítségével töltötték fel.

Az első elektromos buszokat pár héten belül már forgalomba helyezik a városban, miután megtörténtek a különböző adminisztratív lépések (a közszállítási vállalat részére való átadás, törzskönyvezés, a jármű forgalmi engedélyeztetése stb.).

A városi mobilitási terv egy másik fontos részét képezi az új buszmegállók kialakítása, amelyeket információs kijelzővel, WiFi-vel látnak el, valamint több jegyautomatát is elhelyeznek. A jegyeket online is meg lehet majd vásárolni és telefonon is be lehet mutatni.

A közlekedési rendszer várhatóan jövő tavaszra lesz kiépítve, a teljes elektromos buszállomány megérkezése után bővítik az útvonalakat is.

„A városi forgalmi dugók csökkentése érdekében a legfontosabb segítség, amelyet az önkormányzat nyújtani tud, hogy civilizált, kiszámítható közszállítást szervez a városban. Az új autóbuszok megvásárlásával egyrészt civilizált körülményeket teremtünk, másrészt a járatok kiszámíthatóak lesznek, pontosan érkeznek és bővített útvonalon közlekednek.
A végső döntés a sepsiszentgyörgyiek kezében van, mindenki eldöntheti, hogy mivel szeretne utazni, viszont, ha nem vesszük igénybe a közszállítást és mindannyian autóval közlekedünk, akkor továbbra is dugók alakulhatnak ki a városban” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád polgármester.

Az önkormányzat további 12 elektromos autóbusz beszerzését tervezi, amelyet az országos helyreállítási terv általi finanszírozásból vásárolnak meg, ezek a város metropoliszövezetének közszállítását biztosítják majd.

Edzőnek lenni hivatás
2024.02.22

A Királypingvinek Sportegyesülettel közösen működtetett Bevezetés a sportba programunknak köszönhetően  a gyerekek negyedikes korukig megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival, megtanulnak korcsolyázni és úszni. Interjúsorozatunk hatodik részében Bordás Noémi-Ágota kosárlabdaedzővel beszélgettünk.  

Tegye szebbé Ön is a lakónegyedi zöldövezetét!
2024.02.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatától 3 000 lej értékben lehet javakat igényelni

31. Szent György Napok  – mindannyiunk ünnepe
2024.02.14

Kézműves vásárral és gyermekvárossal, ifjúsági bázissal és utcazene fesztivállal, gazdag lacikonyha és street-food kínálattal, tombolával és tűzijátékkal, összesen mintegy 150 programmal készülnek a szervezők a 31. Szent György Napokra, amelyre április 23. és 28. között kerül sor.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez
2024.02.14

Helyi határozat értelmében a szemetet tilos kiszedni a hulladéktárolóból, ezt 300–1000 lejig terjedő bírsággal büntetik, a hulladéktárolók rongálásáért 150-300 lejes büntetést szabnak ki.

Mutasd meg tehetséged és lépj fel a csoportoddal a Közösségi Színpadon!
2024.02.13

A 31. Szent György Napok idén is ingyenes fellépési lehetőséget kínál helyi iskoláknak, óvodáknak, különféle ifjúsági csoportok és együttesek számára a Közösségi Színpadon április 26-28. között.