hu
 
Szombat, 2024. Június 15.

Már csak néhány nap maradt, hogy jövedelemadója 3,5%-át felajánlja civil szervezetek részére

2024.05.21

Tavaly több mint 1 millió lej maradt az állami költségvetésben a sepsiszentgyörgyi lakosok adójából.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata emlékezteti a lakókat, hogy idén május 27-ig irányíthatják át a 2023-as jövedelemadójuk 3,5%-át különböző civil szervezetek támogatására.

Az állami költségvetésben minden évben jelentős összegek maradnak, amelyek a helyi közösséget segíthetnék, hiszen sokan nem élnek a lehetőséggel, hogy felajánlják a jövedelemadójuk 3,5%-át.

A számítások szerint 2023-ban a sepsiszentgyörgyiek adójából több mint 1 millió lej maradt az államkasszában. Összehasonlításképpen, ez az összeg nagyobb, mint amennyit az önkormányzat a tanügyi intézmények osztálypénzének pótlására fordít egy év alatt. 

A jövedelemadó bizonyos százalékának átirányítása számos civil szervezet, egyesület, alapítvány, sportklub vagy vallási intézmény számára igen fontos támogatási forma. Az ANAF által rendelkezésre bocsátott űrlap kitöltésével bárki felajánlhatja éves adójának 3,5%-át legtöbb két évre egy civil szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy az összeg már nem az állami költségvetésbe kerül, hanem a kiválasztott szervezet számlájára irányítják át. Ha nem tölti ki az űrlapot, a pénz az államkasszában marad.

Az űrlap kitöltése csak néhány percet vesz igénybe, és a felajánló személynek nem kerül semmibe. A kitöltött űrlapot adja le személyesen az ANAF irodájában vagy küldje el postán a körzetébe tartozó adóhivatalhoz.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Június 10-től lehet jelentkezni Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának idei gyakornoki programjára
2024.06.06

Június 10. és 23. között jelentkezhetnek Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának gyakornoki programjára azok a fiatalok, akik most folytatják vagy nemrég fejezték be az egyetemi tanulmányaikat.

SEPSI Inst. RUN – Futóverseny Sepsiszentgyörgy ikonikus épületeiben
2024.06.05

Sepsiszentgyörgyön június 21-én, pénteken első alkalommal kerül sor olyan futóversenyre, amelyen a versenyzők különböző intézményekben és a város ikonikus épületein keresztül átfutva érhetnek célba.

Népszerű az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.06.04

Egy hónapja nyitotta meg kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön. Májusban közel 1450-en használták a sportlétesítményt, fiatalok és idősebbek próbálták ki ügyességüket gördeszkával, kerékpárral vagy rollerrel a pályákon.