hu
 
Szombat, 2024. Április 27.

Könyves-közösségi élményre készülve

2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Eleve az volt az elképzelésünk, hogy olyan rendezvényt indítsunk, amely meghatározó találkozási pontként működik, és könyves-közösségi élményt nyújt Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön. Büszkék vagyunk, hogy a sepsiszentgyörgyiek, a háromszékiek ennyire nyitottan, érdeklődve fogadták a SepsiBook-ot, megerősítve azt, hogy bármennyire is színes a háromszéki kulturális paletta, szükség és igény volt egy olyan rendezvényre, amelynek középpontjában a könyv, az irodalom áll” – emelte ki Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Mint hozzátette, a SepsiBook-ot Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy összefogásával szervezik, és a rendezvény rangját az is emeli, hogy idén sikerült a Romániai Kulturális Alap Igazgatóságától jelentősebb összeget megpályázni, ezzel is tovább erősítve, hogy az országos szinten számontartott események sorába illeszkedik.

Minél átfogóbb kínálat

A 3. SepsiBook díszvendége Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, jelentette be Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője, a rendezvény programigazgatója. „Nádas Péter Kossuth-díjas írót régóta hívjuk, hogy jöjjön el Sepsiszentgyörgyre, idén vállalta, hogy részt vesz a háromszéki könyvvásáron. A kortárs magyar irodalomban meghatározó szerepe van, neve rendszeresen felmerül a Nobel-díj várományosai között, nagyon örvendünk, hogy idén vendégünk lesz. A román kortárs irodalom és a romániai kulturális élet egyik legismertebb és legjelentősebb szereplője Gabriela Adameșteanu, akinek négy regénye is elérhető magyar nyelven. Nemzedéki pályatársak is ők ketten, így izgalmas találkozó helyszíne is lesz a 3. SepsiBook nyitórendezvénye” – részletezte a könyvtárigazgató.

A 3. SepsiBook kiemelt meghívottai közé tartoznak Tompa Andrea és Grecsó Krisztián írók, mindketten ismertek és népszerűek Háromszéken, utóbbi zenei programmal is fellép Beck Zoltánnal, a 30Y frontemberével. „Örömmel köszöntjük a 80 éves Király Lászlót, nemrég megjelent mélyinterjú-kötete kapcsán lesz beszélgetés vele. Ugyancsak jeles meghívottaink Markó Béla a legfrissebb verseskötete bemutatójával, Demény Péter és Borcsa János esszéköteteikkel, Zsidó Ferenc a legutóbbi regényével. Vendégünk lesz Karády Anna, akinek történelmi regényei nagyon keresettek könyvtárunkban, érdekes beszélgetésre számítunk Romsics Ignác történésszel önéletrajzi munkája kapcsán, és jön Balázs Géza ismert nyelvész, nyelvművelő is. Fontos megemlíteni a fiatal erdélyi költő meghívottakat, Sánta Miriám, Sárkány Tímea és Nagy Zalán nevét is, ugyanakkor szerettük volna visszahozni a slam poetry műfaját, mert korábban erős, jó hagyománya és fogadtatása volt Sepsiszentgyörgyön, itt lesz Kemény Zsófi Magyarországról, André Ferenc és Horváth Benji erdélyi szerzőkkel. Figyelünk a székelyföldi szerzőkre, többek között kiemelném Nagyálmos Ildikó székelyudvarhelyi költőt és Karda Zenkő sepsiszentgyörgyi könyvillusztrátort közös kötetük bemutatójával. Nyilván a sor nem teljes, hiszen ennél szerteágazóbb a program. Igyekszünk cseppekből összerakni a tengert, azon vagyunk, hogy a SepsiBook kínálata minél átfogóbb legyen” – hangsúlyozta.

Érdeklődő és hálás közönség

Az elmúlt két év azt bizonyítja, hogy a gyerekek és fiatalok érdeklődő és hálás közönség, ezért idén is több olyan programmal készülünk, amely kimondottan nekik szól. Minden bizonnyal Dániel András és a kuflibirodalom sok kisgyerekes család számára ismerős, de a szerző munkássága minden korosztályt felölel, és humoros szövegei a felnőttek számára is élvezetesek, ezért nagyon örülünk, hogy velünk lesz ezúttal. A nyúlformájú kutya kötete kapcsán kamaszokhoz is szólunk, a korosztályra jellemző identitáskeresés kérdését feszegető könyv apropóján. Sokan ismerik Kiss Judit Ágnes Babaróka-sorozatát is, a SepsiBook-ra érkező szerző gyerek- és felnőttkötetét is bemutatjuk” – ismertette Hollanda Andrea, a gyerek- és ifjúsági programok felelőse. Idén is a könyvvásáron adják át a Könyvkelengyét, amely Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös ajándéka minden megyeszékhelyi, első osztályos kisdiáknak. „Örülünk, hogy mind a magyar, mind a román szerző velünk lesz, és találkozik  a gyerekekkel. A magyar diákok Végvári Imre Jövőmenők című, a kisiskolások körében nagyon népszerű kötetét kapják ajándékba, míg a román osztályoknak Adina Rosetti Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul című meseregényét adjuk át. Érdekes találkozó lesz Alex Moldovan kolozsvári szerzővel is, akiknek egyik meseregényét gyakran kapják háziolvasmányként az 5-6. osztályosok, a kötet most magyarul is megjelent, így mind a magyar, mind a román gyerekközönséggel beszélgetni fog. Két helyi szerzővel is van programunk, Szabó Enikőnek román nyelvű meséskötetét mutatjuk be. Szőcs Imre könyvtáros kollegánknak a Cimborában megjelent írásait adták ki kötetbe szerkesztve, A tűzember címmel. Ebből választottuk az egyik történetet, amelyet az idei irodalmi csapatvetélkedőnkre jelentkezőknek el kell olvasniuk. Idén nemcsak sportolókat várunk, hanem táncosok és más gyerekközösségek csapataira is számítunk” – részletezte Hollanda Andrea. A SepsiBook-on folytatják a bevált hagyományt, hétköznap a gyerekek szervezetten érkeznek a Sepsi Arénába, hétvégén a családokat várják a programokra. A könyvtár a rendezvényt megelőzően osztályoknak tart ráhangoló foglalkozásokat, majd a SepsiBook idején a helyszínen is többféle kézműves, irodalmi és egyéb műhelyfoglalkozásra várják az iskolásokat.

Belakjuk a teret

Természetesen idén is lesznek kiállítások, koncertek, műhelymunkák, ebben az évben is olyan SepsiBook-ot tervezünk, ahová érdemes kilátogatni, ahol érdemes több időt is eltölteni, élményeket elraktározni – egészítette ki Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor. „Marad a Porond, Körönd, nem változtatunk a jól bevált JátSZÓtéren, a Grundon sem. Belakjuk a teret, bővítjük az irodalmi kávézót, az a cél, hogy élmény legyen a könyvünnep. Visszaigazolódott, hogy kiváló helyszín a Sepsi Aréna, idén 34 standot alakítunk ki, több mint 40 kiadó lesz jelen, és ezen a téren érdekesség, hogy lesznek gasztronómiai kötetekre és oktatási segédanyagokra szakosodott kiadók, illetve vadászati szakkönyvek kiadója is elhozza kínálatát. Több zenei programmal készülünk: Ada Milea egy gyerek- és egy felnőttkoncerttel lesz jelen a SepsiBook-on, bizonyára sokakat érdekel Grecsó Krisztián és Beck Zoltán irodalmi-zenei produkciója, és meghívtunk helyi zenészeket is: fellép az Impro-Víziók, a Kelekótya és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar” – ismertette Gombos Zoltán. Mint elmondta, a könyvvásárt megelőzően is több olyan akciójuk lesz, amellyel felhívják a közönség figyelmét a május végi rendezvényre, BookFace – KönyvArc játékot indítanak a közösségi oldalon (felhívás itt), áprilisban lesz kvízjáték, valamint a moziban is lesz SepsiBook-vonatkozású vetítés. Nem marad el a közösségi futás sem a Fitness Tribe szervezésében, ez idő alatt tartják a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásfejlesztési műhelykonferenciáját, amelyet az intézmény fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendeznek, sorolták a szervezők.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház,  Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület.

 

 

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.