hu
 
Hétfő, 2024. Február 26.

Ismert színdarabok, vendégjátékok és kihagyhatatlan bemutató előadások: új évad kezdődik a sepsiszentgyörgyi színházaknál!

2023.09.14

Szeptembertől a sepsiszentgyörgyi színházak új évadának repertoárjából láthatnak előadásokat a színházkedvelők, az előző  évekhez hasonlóan idén is a saját produkciók mellett más hazai és külföldi színházak vendégelőadásait egyaránt megtekinthetik.

A város színházai felejthetetlen élményeket és különleges darabokat ígérnek a saját, valamint a vendégszínházak repertoárjaiból, amelyek idén is meghívást kaptak, hogy bemutassanak néhányat az előadásaikból a közönségnek. Mindezek mellett különböző fesztiválok és egyedi rendezvények is lesznek, amelyek célja, hogy a közönséget elgondolkodtassák a mindennapi élethez való viszonyukról.

Szenzációs évaddal készül az Andrei Mureșanu Színház

Az ősz egy mozgalmas és izgalmakkal teli időszakkal kezdődik az Andrei Mureșanu Színházban, amely új szereposztással, három fesztivállal és rendkívüli bemutatókkal várja a közönséget. Az Eugen Gyemant által rendezett III. Richárd ebben az évadban új szereposztásba „öltözik", az egyik főszerepben Nicoleta Lefter, a színház társulatának új tagja, Uniter-díjas színésznő lesz látható. Visszatérnek a tavalyi évad ismert darabjai is,  megtekinthető lesz a Blasted, a La Ronde, a Gliese 445, valamint a nyár utolsó bemutatója, a Hogyan házasodott meg a majom, szerzett otthont és találta meg a boldogságot Orlandóban („Cum s-a măritat maimuţa, şi-a luat casă şi a găsit fericirea în Orlando”)  című darab.

Szeptember 16-án, szombaton, a pulzArt 9. kiadásának keretében az Andrei Mureșanu Színházban bemutatják az Incipient Bucharest független színházi társulat Party-Fake news și dezinformare című darabját. om Basden színházi darabja Alin Uberti rendezésében az emberi kapcsolatok érzékenységét vizsgálja, feltárva a félretájékoztatás és a naivitás komikus hatásait. Ez egyike annak a három darabnak, amely az elkövetkező időszakban a Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) által társfinanszírozott turné keretében érkezik Sepsiszentgyörgyre.

Szeptember 22-27. között kerül megrendezésre az EVA FilmMakers Fest újabb kiadása, az első olyan filmfesztivál, amely kizárólag a hazai és külföldi női filmrendezőknek szól. Szintén szeptember végén kerül sor a DbutanT Fesztivál-verseny 8. kiadására. Az idei kiadás ezúttal a debütáló koreográfusoknak ad teret.

Bővebb tudnivalókat a jegyekről és a programról a színház honlapján (www.tam.ro) találhatnak.

76. évadát indítja a Tamási Áron Színház

A Tamási Áron Színház 2023-2024-es, hetvenhatodik évadában idén is új bemutatókkal készül elkápráztatni a közönséget. A színház társulata szeptemberben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által rendezett dráMA Kortárs Színházi Fesztiválon vesz részt a Napraforgó című előadással, október közepén pedig egy miniévadot szerveznek a Gyévuska, az Oxigén, a Napraforgó című előadásokkal, az Iráni konferencia, valamint az M STUDIO romeo@julia.com című produkciójával, és az Andrei Mureșanu Színház által ajánlott előadással a DbutanT Verseny-fesztivál keretében.

Októberben a Pálffy Tibor által rendezett Oxigén című előadás a Nemzeti Színházi Fesztivál / FNT keretében, Bukarestben lesz látható, ahol két előadást is tartanak. A Tamási Áron Színház előadáscserét tervez a csíkszeredai és a marosvásárhelyi színházakkal.

Novemberben újra műsorra tűzik a Tóték és a Hullámzó vőlegény című színdarabokat, de tervezik más, a közönség érdeklődését továbbra is felkeltő produkciók ismétlését is.

Megjegyzendő, hogy a technikai és szcenográfiai lehetőségek keretein belül az előadásokat román nyelven is feliratozzák. További részletek a színház honlapján: www.tasz.ro.

Turnék, új produkciók és nemzetközi projektek az M Studionál

Szeptemberben és októberben az M Studio nemzeti és nemzetközi fesztiválokon, turnékon vesz részt, ahol bemutatják a FIRE FLOW című szabadtéri tűzzsonglőr-előadást, és megtartják az első műhelysorozatot a Beyond Front@: Bridging Periphery - Creative Europe nemzetközi projekt részeként, amelynek célja egy közép-európai tánchálózat létrehozása.

Szeptember folyamán még kétszer lesz látható az Andrei Oțetaru által koreografált FIRE FLOW tűzzsonglőr performansz. Az előadásokra az egykori Bodok szálló parkolójában kerül sor szeptember 14-én, a pulzArt keretében, 20:30-tól, és szeptember 27-én, 21:00-tól. Lehetőség lesz továbbá a Simone Deaconescu által rendezett Morix 508 című darab megtekintésére szeptember 18-án. A hónap végén, szeptember 30-án pedig a társulat a LIFT című előadással vesz részt az  Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál 12. kiadásán.

További részletek a www.m-studio.ro oldalon találhatók. A Háromszék Táncstúdió előadásaira jegyek a ticketmaster.ro oldalon vagy a Városi Jegyirodában válthatók.

Messzire szállnak a mesék Cimborák Bábszínháznál 

Eseménydús időszak kezdődik a Cimborák Bábszínházban, amely az idei évadban minél szélesebb és változatosabb nézőközönséghez szeretné eljuttatni előadásait.

Az évad első részében két bemutatót tekinthetnek meg: a Tamási Áron: Szüntelen király című darab a bábszínpadra adaptálja Nagy Lázár József rendező. Az színdarab bemutatóját szeptember 28-ra tervezik, amely szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napja alkalmából is látható lesz. Ezt követően, novemberi próbafolyamattal, december 8-án bemutatják Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című művének bábszínpadi adaptációját, amelynek rendezője Fodor Orsolya. 

Az évad második felében népmese feldolgozásokat tekinthetnek meg, valamint Pánczél Kata és Daróczi Klarissza bábszínészek egyéni előadásait is láthatják. 

Az adventi vasárnapok kitüntetett időpontok a bábszínház tevékenységi naptárában. Újra műsoron lesz a tavaly felújított Betlehem (rendező. Nagy Kopeczky Kálmán) című darab, amely  további bábos foglalkozásokkal egészül ki.  December 3-án tartják a Nagy Kopeczky Kálmán Emléknapot, amely idén advent első vasárnapjára esik.

Márciusban a társulat miniévadot szervez, így azokhoz is eljutnak, akiknek még nem volt lehetőségük arra, hogy megtekintsenek egy bábelőadást.

Műsoron marad a Dávid Péter rendezte 1x1 Királyfi című zenés mesejáték, amely szeptember 9-én vett részt a nagybányai Főtér Fesztiválon és október 10-én, Nagyváradon a FUX FESZT-en vendégeskedik, az Erdélyi Magyar Bábszínházak Fesztiválján.

További részleteket az előadásokról a bábszínház facebook-oldalán olvashatnak: www.facebook.com/Cimborak.

Edzőnek lenni hivatás
2024.02.22

A Királypingvinek Sportegyesülettel közösen működtetett Bevezetés a sportba programunknak köszönhetően  a gyerekek negyedikes korukig megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival, megtanulnak korcsolyázni és úszni. Interjúsorozatunk hatodik részében Bordás Noémi-Ágota kosárlabdaedzővel beszélgettünk.  

Tegye szebbé Ön is a lakónegyedi zöldövezetét!
2024.02.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatától 3 000 lej értékben lehet javakat igényelni

31. Szent György Napok  – mindannyiunk ünnepe
2024.02.14

Kézműves vásárral és gyermekvárossal, ifjúsági bázissal és utcazene fesztivállal, gazdag lacikonyha és street-food kínálattal, tombolával és tűzijátékkal, összesen mintegy 150 programmal készülnek a szervezők a 31. Szent György Napokra, amelyre április 23. és 28. között kerül sor.

Rongálás esetén forduljanak a Helyi Rendőrséghez
2024.02.14

Helyi határozat értelmében a szemetet tilos kiszedni a hulladéktárolóból, ezt 300–1000 lejig terjedő bírsággal büntetik, a hulladéktárolók rongálásáért 150-300 lejes büntetést szabnak ki.

Mutasd meg tehetséged és lépj fel a csoportoddal a Közösségi Színpadon!
2024.02.13

A 31. Szent György Napok idén is ingyenes fellépési lehetőséget kínál helyi iskoláknak, óvodáknak, különféle ifjúsági csoportok és együttesek számára a Közösségi Színpadon április 26-28. között.