hu
 
Kedd, 2023. Szeptember 26.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében

2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

A rendhagyó kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke. A kiállítás megnyitóját követően szakmai beszélgetésre kerül sor, meghívott előadó: Ravasz András, a látássérültek olvasását segítő Braille Comfort Pack feltalálója.

A látogatók azokkal a találmányokkal ismerkedhetnek meg, melyek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak. A kiállítás ugyanakkor a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A kiállítást felkeresők mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket nézhetnek, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt tekinthetnek meg, fehér-feketében videókazettákat, fadobozos rádiókészüléket, korabeli számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot vehetnek szemügyre. A régi idők találmányai mellett idén a modern eszközök is helyet kapnak: robotika, hagyományos repülőgép-modellek, drón repülők lesznek kiállítva, de a gyermekek egyik kedvenc játéka a Lego is helyet kap.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja, hogy a látogatókkal megismertessék a korabeli távközlési és egyéb műszaki találmányokat, azok magyar és román feltalálóit, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2023. június 13–16. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni. 

A kiállítást a Sepsi Teletár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, a Communitas Alapítvány támogatásával. 

MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA II.
KIÁLLÍTÁS
2023. JÚNIUS 13-16.

 

JÚNIUS 13. - MEGNYITÓ

13.00-13.30

Köszöntőbeszédek // Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke

13.30-14.30

Előadás - Ravasz András, feltaláló. A látássérültek számára feltalált készülék bemutatása, amely lehetővé teszi a vakok számára, hogy könyveket olvassanak.

13.30-16.00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Mechanika és Tudományos Kísérletező Műhely

  1. 1. KÖRNYEZETÜNK ROBOTJAI - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Mosógép, mixer, fúrógép, fűnyíró – 6-10 éveseknek.
  2. IPARI ROBOTOK - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Építkezési daru, ollós emelő, targonca, úthenger – 10-15 éveseknek
  3. Young Engineers KEDVENC ROBOTOK – Állandó kiállítás
    Megnézhető, kipróbálható robotok: Snail Robot, RoboWalk, Monkey.

JÚNIUS 14.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján ITT)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

JÚNIUS 15-16.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján)

Kezdődnek a végső aszfaltozási munkálatok a Csíki utcában és a Grigore Bălan tábornok úton
2023.09.25

A Stadion utcában a Vasile Goldiș utca és a Dózsa György utca közötti szakaszon aszfaltmarási munkálatok zajlanak

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön
2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében
2023.09.21

Közösségi összefogással érvényesítenénk jogainkat

3. Eva FilmMakers Fest
2023.09.19

Szeptember 22-28. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest harmadik kiadása, Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja.

Mikrovilágok, maximális impulzusok – a 9. pulzArt fesztivál
2023.09.19

A 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál összképében minden mindennel kapcsolatba került. Itt találkozott a Napraforgó a tűztánccal, a Szent Efrém Férfikar szólamaira Fecsegő ecsetek válaszoltak, a vászonba hímzett minták a láthatatlan munka lepedőmosásaival társalogtak, a kreatív írás a hangműhellyel, a szabadvers a színházzal, és mindegyikük a befogadóval folytatott párbeszédet.