hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében

2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

A rendhagyó kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke. A kiállítás megnyitóját követően szakmai beszélgetésre kerül sor, meghívott előadó: Ravasz András, a látássérültek olvasását segítő Braille Comfort Pack feltalálója.

A látogatók azokkal a találmányokkal ismerkedhetnek meg, melyek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak. A kiállítás ugyanakkor a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A kiállítást felkeresők mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket nézhetnek, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt tekinthetnek meg, fehér-feketében videókazettákat, fadobozos rádiókészüléket, korabeli számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot vehetnek szemügyre. A régi idők találmányai mellett idén a modern eszközök is helyet kapnak: robotika, hagyományos repülőgép-modellek, drón repülők lesznek kiállítva, de a gyermekek egyik kedvenc játéka a Lego is helyet kap.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja, hogy a látogatókkal megismertessék a korabeli távközlési és egyéb műszaki találmányokat, azok magyar és román feltalálóit, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2023. június 13–16. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni. 

A kiállítást a Sepsi Teletár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, a Communitas Alapítvány támogatásával. 

MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA II.
KIÁLLÍTÁS
2023. JÚNIUS 13-16.

 

JÚNIUS 13. - MEGNYITÓ

13.00-13.30

Köszöntőbeszédek // Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke

13.30-14.30

Előadás - Ravasz András, feltaláló. A látássérültek számára feltalált készülék bemutatása, amely lehetővé teszi a vakok számára, hogy könyveket olvassanak.

13.30-16.00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Mechanika és Tudományos Kísérletező Műhely

  1. 1. KÖRNYEZETÜNK ROBOTJAI - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Mosógép, mixer, fúrógép, fűnyíró – 6-10 éveseknek.
  2. IPARI ROBOTOK - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Építkezési daru, ollós emelő, targonca, úthenger – 10-15 éveseknek
  3. Young Engineers KEDVENC ROBOTOK – Állandó kiállítás
    Megnézhető, kipróbálható robotok: Snail Robot, RoboWalk, Monkey.

JÚNIUS 14.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján ITT)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

JÚNIUS 15-16.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján)

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.