hu
 
Szerda, 2024. Május 29.

Indul a 60 Plusz Akadémia

2024.04.04
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása. A program keretében számos érdekes és hasznos témát érintenek egészségtől kertészeten át egészen akár a művészetig, az első kiadásra április 9-én kerül sor.
 
A 60 Plusz Akadémia lehetőséget kínál az időseknek, hogy továbbra is aktívan részt vegyenek az életben, és új dolgokat tanuljanak, miközben közösségben élvezhetik az oktatás örömeit. Az előadások olyan fontos témákat érintenek mint a fenntarthatóság, energiagazdálkodás, egészség, sport, művészet, mezőgazdaság, kertészet, erdészet és ökológia. Az eseményt kéthetente szervezik a Székely Mikó Kollégiumban, a sorozat megnyitójára április 9-én, kedden 17:00 órától kerül sor, ahol beszédet mond Antal Árpád polgármester, valamint Náhlik András programkoordinátor, a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karának dékánja tart rövid bemutatót a karról. Az első dátumon dr. Zsigmond Andrea, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának adjunktusa tart előadást Miért fogyasszunk ásványvizet? Ásványvizeink egészségügyi hatásai címmel.
 
Dr. Náhlik András dékán szerint „egy egyetem akkor tölti be társadalmi-gazdasági szerepét, ha feladatául nem csak az oktatást és kutatást tűzi ki, hanem úgynevezett harmadik missziós tevékenységet is felvállal, vagyis szolgáltató egyetemként működik.” A nemrég megalakult Sepsiszentgyörgyi Kar fontos szerepet kíván betölteni Háromszék kulturális és sportéletében, a gazdaságfejlesztés, településfejlesztés területén is. “Sikeres programokat szeretnénk létrehozni: információt, tudást, tartalmas időtöltést kínálni. Ezek fenntartása közös érdeke az egyetemnek és a városnak egyaránt.”
 
A regisztráció a Sapientia honlapján található űrlap kitöltésével lehetséges, illetve további kérdés esetén pedig keressék a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karát a +40 737-967-522-es telefonszámon hétköznap 9–12 óra között.

Program*

 • Április 9. - 17:00 óra
  Dr. Zsigmond Andrea egyetemi adjunktus (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar): Miért fogyasszunk ásványvizet? Ásványvizeink egészségügyi hatásai
 • Április 23.
  Dr. Incze-Bartha Zsuzsanna ortopéd főorvos, Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Sepsiszentgyörgy – A mozgásszervi betegségek megelőzése az időseknél
 • Május 7.
  Dr. Urák István egyetemi docens (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): A nyolclábúak csodálatos világa
 • Május 21.
  Dr. Györbíró László érsebész főorvos (Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Sepsiszentgyörgy): A vérereink, akár az élet fája – avagy mit érdemes tudni és még inkább, mire érdemes odafigyelni
 • Június 4.
  Dr. Sebestyén Tihamér egyetemi adjunktus (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): Zöldenergiák térnyerése: az elmélettől a helyi energia közösségekig Háromszéken
 • Június 18.
  Dr. Náhlik András egyetemi tanár, dékán (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgyi Kar): Állatok szaporodási viselkedése – és az ember?

*Azok között, akik a hat előadásból legalább ötön részt vesznek ajándékokat sorsolnak ki.

A jelentkezési űrlapot IDE kattintva találja!

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!

Gyermeknap Sepsiszentgyörgyön
2024.05.28

Június 1-én újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy Főterét és az Erzsébet parkot. A szervezők az előző évekhez hasonlóan idén is sokszínű programkínálattal, tevékenységekkel, játékokkal és koncertekkel várják a kicsi és nagy gyermekeket a városközpontba.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket  
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.