hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon

2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Elhangzott: Sepsiszentgyörgy megbecsüli és támogatja a helyi zenekarokat, és ennek része az is, hogy a Szent György Napi kavalkádban nem valamikor délelőtt, valamilyen eldugott helyszínen biztosít fellépési lehetőséget ezeknek, hanem a Főszínpadon és főműsoridőben. Másik kérdés az, hogy ha igaz, hogy Erdélyben valószínűleg Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó jó zenészek száma, akkor rendkívül nehéz feladat kiválasztani azokat, akik lehetőséget kapnak a Főszínpadon megmutatni magukat. Íme, mire jutottak idén a szervezők.

Pénteken, április 26-án, 18 órakor a Raklap együttes játszik, amelynek tagjai piszkosul fiatalok és szemtelenül tehetségesek. Bár átlagéletkoruk nem éri el a 18 évet, többségük még most készül érettségizni, mégis legyártottak már öt klipet, nemrég pedig megjelent első nagylemezük, ‘Alicsdmeafoldetmertleakrokszalni’ címmel. A zenei stílusukat nem könnyű beazonosítani, olyan is volt már aki „neo-pszichedelikus progresszív alternatív székely poszt-punknak” nevezte. A lényeg számukra a zene zsigerisége és az elsöprő előadásmód. Óriási megtiszteltetésként élték meg, hogy a Kispál és a Borz őket választotta előzenekarnak a Budapest Parkos koncertjére, de utána sem tűntek el: 2023-ban számos alkalommal léptek fel hazai fesztiválok és klubok színpadán, tavaly év végén pedig megjelent A Raklap-sztori című dokumentumfilm, amely a zenekar történetét mutatja be.

– Az az igazság, hogy szerencsénk volt: hármasával vettük a lépcsőket, mindig olyan emberekkel találkoztunk, akik segítettek. Persze ez azzal a veszéllyel is jár, hogy kimaradnak dolgok, azokat szorgalmasan próbáljuk pótolni, minden nap, mindenkitől igyekszünk valamit eltanulni, ellesni. Nem szeretnénk a zenénket besorolni valahová, nem szeretnénk, ha “bedobozolnának”, szabadon szeretnénk alkotni – nyilatkozta Hubbes Mátyás, a Raklap frontembere. 

Szombaton, ugyancsak 18 órától, a Made in Sepsi vonal folytatódik, amelyet Dancs Zsolt “talált ki” 2021-ben azzal a céllal, hogy helyi zenekaroknak lehetőségük legyen a Főszínpadon bemutatkozni. 2022-ben tíz helyi együttes lépett fel, 2023-ban három “régi” banda kapott lehetőséget, idén “csak” egy együttes koncertezik, de ez a résztvevők számában nem marad el a korábbi évek fellépőitől: a Sepsi Gospel Band & Luiza Zan.

A gospel, ha nem is ismeretlen, de felénk legalábbis ritkán előadott zenei műfaj, amelynek megjelenése az Amerikába behurcolt afrikai rabszolgákhoz köthető Ennek megfelelően a gospel (angolul evangéliumot jelent, eredete az óangol gödspel; göd=jó, spel=mesélni) eredetileg az evangéliumi tanítások érzelemtől átfűtött formában történő előadását jelenti. Abban, hogy Háromszéken ez mégis aránylag ismert műfajnak számít, elévülhetetlen érdemei vannak Cserkész Emesének, aki egy személyben tanár, énekes, karmester, a Tamási Áron színház korrepetítora, a Voces női kar, valamint a Snaps Vocal-Band alapítója, hogy csak a fontosabb projektjeit említsük.

– A gospel egy magával ragadó, pozitív energiákat sugárzó műfaj, amely, szó szerint – ezt a saját és testvérem példájából mondhatom – gyógyít. Öröm énekelni, öröm hallgatni, abban reménykedünk, hogy 75 perces koncertünk egyaránt elnyeri a fiatalok és idősek tetszését – mondta Cserkész Emese.

Az idei Szent György Napokon Románia „egyik legjobb jazz-hangjának” tartott, a bukaresti pezsgésből Háromszékre költözött, Luiza Zannal lép fel, aki úgy véli: a gospel “a legnehezebb zenei műfaj”.

– Aki gospel éneklésre adja a fejét, annak ismernie kell a klasszikus zenét, otthon kell lennie az egyházi zenében, tudnia kell dzsesszt, reggae-t, kicsi popot, mindent. A jól előadott gospelnek azonban csodálatos hatása van: arra számítunk, hogy a közönség velünk fogja énekelni a refrént –  mondta a számos díjat magáénak tudó, rangos nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő előadóművész. 

Még bejelentettek egy főszínpadi fellépőt, amely – ha nem is helyi, de erdélyi: vasárnap 17 órakor a kolozsvári KnockOut lép fel. Az 1993-ban alakult banda, amely valószínűleg a legrégebbi aktív romániai magyar rockzenekar, ízig-vérig erdélyi zenét játszik, számos bel- és külföldi fesztiválon bizonyította, hogy nem érdemtelenül vált az erdélyi magyar rockszínpad egyik legkedveltebb együttesévé.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.