hu
 
Szombat, 2023. Június 03.

Haladnak az út- és járdajavítási munkálatok Sepsiszentgyörgyön

2023.05.11

A kivitelezők igyekeznek a lehető legkevesebb fennakadást okozni a forgalomban.

Idén tavasszal elkezdődött több fontos utca felújítási munkálata Sepsiszentgyörgyön: korszerűsítik a Csíki utcát, a Gyár utcát, a Nicolae Iorga utcát és a Grigore Bălan tábornok utat, továbbá járdákat alakítanak ki a Păiuș David hadnagy utcában és az Oltmező utcában.

A tervek szerint haladnak a munkálatok a Csíki utcában, a Grigore Bălan tábornok út és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon. Amennyiben nem merül fel semmilyen probléma, május végén már a következő útszakaszra is sor kerül, a Romulus Cioflec utca és az Árkosi út közötti részre, ahol egy sávon dolgoznak majd. Amikor a második szakaszon elkezdődnek a munkálatok, megnyitják az autós forgalmat a a Grigore Bălan tábornok út és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon, ahol ideiglenes ballasztrétegen közlekedhetnek majd az autósok.  

A Păiuș David hadnagy utcában és az Oltmező utcában is haladnak a járdák építésével. Ezeken a helyszíneken a jövő hét során elkezdik a gázhálózat korszerűsítését is, a szolgáltató igyekszik majd minél kevesebb fennakadást okozni a forgalomban a munkálatok során.

A Gyár utcában jövő héttől lezárják a forgalmat a Bánki Donát utca sarka és a Kós Károly utca közötti szakaszon is. A környéken lakók a tömbházakat autóval a munkálatok előrehaladásától függően közelíthetik majd meg, előfordulhat, hogy rövid időszakokra egyáltalán nem lesz lehetséges az utcába való bejutás. A forgalomáramlás megkönnyítése érdekében, a Gyár utcában zajló munkálatok ideje alatt változik a forgalmi rend a Cigaretta utcában: 

  • egyirányú forgalom van érvényben a Cigaretta utcából a Kós Károly utca irányába,
  • a Kós Károly utcából a Patak utcán át lehet betérni a Cigaretta utcában, itt szintén egyirányú a forgalom,
  • a munkálatok ideje alatt a Cigaretta utcában a Patak utcai útkereszteződéstől kétirányú forgalom van érvényben.

Felhívjuk a környéken lakók figyelmét, hogy amennyiben tehetik, autójukkal az udvarukon parkoljanak, hogy ne akadályozzák a forgalmat. 

Péntektől, május 12-től a Nicolae Iorga utcában, a Grigore Bălan tábornok út irányából a városközpont felé, az utca bal oldalán található parkolókban is megkezdődnek a munkálatok. Arra kérjük a gépjárművezetőket, hogy ne parkoljanak az érintett területen, azért, hogy a munkálatok megfelelően haladhassanak. 

Grigore Bălan úton, a Nicolae Iorga utca és a Gyár utca közötti szakaszon is megkezdődtek a járdák és a parkolók kialakításának munkálatai. Jövő héttől pedig elkezdik a járdaszegélyek eltávolítását a Grigore Bălan út jobb oldalán is, a csendőrség irányából a jelzőlámpák felé haladva. Ebben az esetben is arra kérjük az autóvezetőket, hogy ne parkoljanak a munkaterületeken, hogy a munkálatok minél gyorsabban haladhassanak.

Az elvégzendő munkálatok között szerepel az alap megerősítése a Csíki utcában és a Gyár utcában, amelyet az új aszfaltréteg leöntése követ. A Grigore Bălan tábornok úton, a Nicolae Iorga utcában és a Stadion utcában felmarják a régi aszfaltréteget és újat tesznek le. A Păiuș David hadnagy utcában és az Oltmező utcában pedig járdákat alakítanak ki. A munkálatok továbbá magukba foglalják az esővíz-elvezető hálózat korszerűsítését a Csíki utcában, a Gyár utcában, az Oltmező utcában és a Grigore Bălan tábornok úton, illetve a közvilágítási hálózat felújítását a Csíki utcában, a Gyár utcában, a Grigore Bălan tábornok úton és az Oltmező utcában. 

Mindezek mellett, azokon a helyszíneken, ahol az lehetséges, kerékpársávokat is kialakítanak. 

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, mindezek a munkálatok a Fenntartható városi mobilitási terv részét képezik, március közepén írták alá a szerződést egy négy cégből álló konzorciummal a Gyár utca, Stadion utca, Nicolae Iorga utca, Grigore Bălan tábornok út és Csíki utca felújítására, valamint járdák kialakítására az Oltmező utcában és Păiuș David utcában. 

A munkálatokat európai uniós alapokból finanszírozzák, ezért szükséges a szigorú befejezési határidők betartása, így a munkálatokat szinte egyszerre kell elvégezni a felsorolt utcákban.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook
2023.05.31

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében
2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Új sportlétesítménnyel gazdagodik Sepsiszentgyörgy: jelentkezhetnek a cégek az új jégcsarnok építésére
2023.05.30

Újabb előrelépés történt az új jégcsarnok építésének folyamatában Sepsiszentgyörgyön. Az Országos Befektetési Társaság (CNI) május 26-án közzétette a pályázatot a Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion szomszédságában helyet kapó új, 2180 néző befogadására alkalmas sportlétesítmény építésére.

A Sepsi OSK bemutatja a Román Kupát
2023.05.25

Az ünnepségre pénteken délután kerül sor az OSK Stadionnál, ez alkalomból fellép a Republic együttes is.

Kezdődnek a munkálatok a Csíki utcában, a Mező utca és az Oltmező utca közötti szakaszon
2023.05.25

Továbbá, jövő héttől kezdődően hét napig egyáltalán nem lehet majd közlekedni a Csíki utcában, a Templom utca és a Romulus Cioflec utca közötti szakaszon.