hu
 
Szerda, 2024. Április 24.

Fák kivágása és elszállítása a tömbháznegyedben

2021.02.23

Zöldövezetek karbantartására vonatkozó hasznos információk 

A lakosság részéről érkező kérdések és bejelentések nyomán, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az alábbiakban ismerteti, hogy mi a teendő a tömbháznegyedekben található fák kivágásával és elszállításával kapcsolatban, illetve azt, hogy kinek a feladata gondozni az ott található zöldövezeteket. 

Sepsiszentgyörgyön a főutak mentén és a város központjában található zöldövezetek gondozása a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Városi Kertészet feladatai közé tartozik. A tömbháznegyedekben található zöldövezetek gondozásáért pedig a Tulajdonosi Társulások felelnek, ennek értelmében a fák kivágásáért és elszállításáért is, ez azonban kizárólag az erre vonatkozó szabályozás betartásával történhet. 

Milyen eseteben, ki és hogyan vághat ki egy fát a tömbháznegyedben?

Azokban az esetekben vágható ki egy fa a lakónegyedi zöldövezetben, ha az túl magasra nőtt és veszélyt jelenthet a lakókra nézve. Más esetekben a fák kivágását kizárólag alaposan indokolt helyzetekben engedélyezik: ha egyértelműen beteg vagy ha egy épület falának, ablakainak közvetlen közelében van. Minden más esetben a fák metszése javasolt.

Amennyiben a lakók egy fa kivágása mellett döntenek, szükség van a lakóközösség többségének beleegyezésére, valamint a kivágás alapos megindoklására. Ezt követően kérvényezni kell a kivágást a Polgármesteri Hivatalnál. Az engedély kiállításáról egy bizottság dönt, amelynek tagjait a Környezetvédelmi Hatóság és a Városi Kertészet képviselői alkotják. 

Amennyiben a bizottság engedélyezi a fa kivágását, abban az esetben, ha a fa törzsének vállmagasságban mért átmérője meghaladja a 8 centimétert szükséges felkeresni az Állami Erdészetet vagy a Hatod Magánerdészetet, akik kibélyegzik és a kivágást követő elszállítás jogi követelményeit ismertetik. Amennyiben valamilyen külső tényező, például az időjárási viszonyok miatt dől ki egy fa a tömbháznegyedekben, ebben az esetben is a Tulajdonosi Társulások felelőssége a maradványok elszállíttatása.

A kisebb törzsátmérőjű fák, bokrok kivágásakor a Polgármesteri Hivatal által kiállított engedély is elegendő, erdészeti nyilvántartásba vétel nem szükséges.

A munka elvégzésére egy szakosodott céget kell hívni, a szakemberek felkeresése a kivágást kezdeményező személy felelőssége. A kivágás vagy nyesés megtörténte után értesíteni kell a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Gazdasági Társaságokat Felügyelő Részlegének munkatársát a  0729-206.640-ás telefonszámon, vagy az erika.nagy@sepsi.ro  e-mail címen. Ez azért szükséges, mert a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet nyilvántartójába be kell jegyezni a műveletet.

Hogyan ültessünk fát a lakónegyedben?

A város zöldövezeteinek rendezése és karbantartása során fontos szempont a megfelelő ültetési helyszín kiválasztása és a növényfajták jó ismerete. Ez segíthet egy esetleges későbbi kivágás vagy kidőlés elkerülésében. 

Az Önkormányzat felhívja a lakók figyelmét, hogy ültetéskor vegyék figyelembe a fa növekedési ciklusát, és kerüljék az ültetést az épületek falai, ablakai, parkolók és vezetékek közvetlen közelében. A lakónegyedekben nem ajánlott fenyőfa ültetése, mivel ezek egy bizonyos magasság elérése után zavarhatják a lakókat.

A lakók idén is igényelhetnek különböző javakat a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet-szépítési programjának keretén belül. Bővebb információk IDE kattintva találhatók.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén