hu
 
Szerda, 2021. Március 03.

Fák kivágása és elszállítása a tömbháznegyedben

2021.02.23

Zöldövezetek karbantartására vonatkozó hasznos információk 

A lakosság részéről érkező kérdések és bejelentések nyomán, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az alábbiakban ismerteti, hogy mi a teendő a tömbháznegyedekben található fák kivágásával és elszállításával kapcsolatban, illetve azt, hogy kinek a feladata gondozni az ott található zöldövezeteket. 

Sepsiszentgyörgyön a főutak mentén és a város központjában található zöldövezetek gondozása a Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó Városi Kertészet feladatai közé tartozik. A tömbháznegyedekben található zöldövezetek gondozásáért pedig a Tulajdonosi Társulások felelnek, ennek értelmében a fák kivágásáért és elszállításáért is, ez azonban kizárólag az erre vonatkozó szabályozás betartásával történhet. 

Milyen eseteben, ki és hogyan vághat ki egy fát a tömbháznegyedben?

Azokban az esetekben vágható ki egy fa a lakónegyedi zöldövezetben, ha az túl magasra nőtt és veszélyt jelenthet a lakókra nézve. Más esetekben a fák kivágását kizárólag alaposan indokolt helyzetekben engedélyezik: ha egyértelműen beteg vagy ha egy épület falának, ablakainak közvetlen közelében van. Minden más esetben a fák metszése javasolt.

Amennyiben a lakók egy fa kivágása mellett döntenek, szükség van a lakóközösség többségének beleegyezésére, valamint a kivágás alapos megindoklására. Ezt követően kérvényezni kell a kivágást a Polgármesteri Hivatalnál. Az engedély kiállításáról egy bizottság dönt, amelynek tagjait a Környezetvédelmi Hatóság és a Városi Kertészet képviselői alkotják. 

Amennyiben a bizottság engedélyezi a fa kivágását, abban az esetben, ha a fa törzsének vállmagasságban mért átmérője meghaladja a 8 centimétert szükséges felkeresni az Állami Erdészetet vagy a Hatod Magánerdészetet, akik kibélyegzik és a kivágást követő elszállítás jogi követelményeit ismertetik. Amennyiben valamilyen külső tényező, például az időjárási viszonyok miatt dől ki egy fa a tömbháznegyedekben, ebben az esetben is a Tulajdonosi Társulások felelőssége a maradványok elszállíttatása.

A kisebb törzsátmérőjű fák, bokrok kivágásakor a Polgármesteri Hivatal által kiállított engedély is elegendő, erdészeti nyilvántartásba vétel nem szükséges.

A munka elvégzésére egy szakosodott céget kell hívni, a szakemberek felkeresése a kivágást kezdeményező személy felelőssége. A kivágás vagy nyesés megtörténte után értesíteni kell a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Gazdasági Társaságokat Felügyelő Részlegének munkatársát a  0729-206.640-ás telefonszámon, vagy az erika.nagy@sepsi.ro  e-mail címen. Ez azért szükséges, mert a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet nyilvántartójába be kell jegyezni a műveletet.

Hogyan ültessünk fát a lakónegyedben?

A város zöldövezeteinek rendezése és karbantartása során fontos szempont a megfelelő ültetési helyszín kiválasztása és a növényfajták jó ismerete. Ez segíthet egy esetleges későbbi kivágás vagy kidőlés elkerülésében. 

Az Önkormányzat felhívja a lakók figyelmét, hogy ültetéskor vegyék figyelembe a fa növekedési ciklusát, és kerüljék az ültetést az épületek falai, ablakai, parkolók és vezetékek közvetlen közelében. A lakónegyedekben nem ajánlott fenyőfa ültetése, mivel ezek egy bizonyos magasság elérése után zavarhatják a lakókat.

A lakók idén is igényelhetnek különböző javakat a Polgármesteri Hivatal Zöldövezet-szépítési programjának keretén belül. Bővebb információk IDE kattintva találhatók.

Sepsiszentgyörgy lakosságának közel fele már befizette a terület- és az ingatlanadókat
2021.03.03

A Közpénzügyi Igazgatóság adatai alapján március 2-ig Sepsiszentgyörgy lakosságának közel 50 százaléka már befizette a 2021-es évre kiszabott terület- és ingatlanadókat. Ugyanakkor, a lakók közel 40 százaléka a járművek utáni adókat is törlesztette. 

Forradalmi szónokverseny
2021.03.01

Szónokversenyt hirdetünk sepsiszentgyörgyi középiskolások számára, melynek célja a március 15-i eszmék megismerése a mai fiatal generáció szemszögéből.

A Rövid utcába kerül a zárható biciklitároló
2021.02.26

A jelentkezések sorrendjét nézve a Rövid utca, 6-os számú tömbház A és B lépcsőházak lakói voltak az elsők, így hamarosan ők vehetik használatba a szerkezetet.   

Értéket adunk a roncsautódnak! A többéves program április 1-től indul
2021.02.25

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a februári soros tanácsülésen elfogadta az önkormányzat több évre szóló roncsautóprogramjára vonatkozó határozattervezetet. Az Értéket adunk a roncsautódnak! elnevezésű program célja, hogy csökkenjen a szennyező autók száma és fiatalodjon az autópark a városban, ezért az önkormányzat 3 000 lejt kínál a legkevesebb 10 éve Sepsiszentgyörgyön beiratott autókért. 

Megnyílt a Sepsi TeleTár
2021.02.25

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület február 23-án nyitotta meg a Sepsi TeleTárat. A Kriza János és Bánki Donát utca sarkán található épületet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata újíttatta fel és bocsátotta az intézmény rendelkezésére, mely a hírközlés történetébe nyújt betekintést és a Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöket hivatott átmenteni az utókor számára.