hu
 
Vasárnap, 2022. Szeptember 25.

Bodok szálló, hogyan tovább?

2022.08.11

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának tervei és a volt szálloda épületének jelenlegi helyzete 

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztató keretében ismertette az egykori Bodok szálló épületének múltját röviden, a jelenlegi helyzetét és az önkormányzat jövőbeli terveit az ingatlan sorsát illetően. 

Az épület múltja

Az 1989-es rendszerváltás után a háromszéki turisztikai egységek többsége magántulajdonba került, így a Bodok szálló épülete is, a tulajdonosai azonban nem eszközöltek komoly beruházást az ingatlanon. Később az önkormányzat megvásárolta, azonban nem kívánt konkurenciája lenni a turisztikai versenyszférának, így az értékesítés mellett döntött. Az első meghirdetésre egy érdeklődő jelentkezett, a romániai törvényezések értelmében azonban ebben az esetben kétszer szükséges meghirdetni az ingatlant. A második meghirdetés alkalmával az érdeklődő már nem tett ajánlatot. Végső döntésként a bontásra esett a választás. 

2020. február 14-én Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Sapientia Alapítvány képviselői sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy közös összefogással felépítik Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központját a volt Bodok szálló helyére. Az eredeti elképzelés szerint az épületben Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában lévő intézmények (Tamási Áron Színház, M Studio, Cimborák Bábszínház, Erdélyi Művészeti Központ, Bod Péter Megyei Könyvtár) kapnának helyet, valamint egy hangversenyterem. Elkészült egy olyan tanulmány is, amely arra tesz javaslatot, hogy milyen épület lenne ideális, hogy kiszolgálja a kulturális intézmények felmért igényeit. 

Míg 2021 januárjában Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa jóváhagyja a társulási szerződést, addig ugyanazon év márciusában a Kovászna megyei prefektúra megtámadta a tanácshatározatot, többek között azzal az indoklással, hogy elfogadhatatlan a magánterületek és a közterületek összekapcsolása. 2021 májusában a Kovászna Megyei Törvényszék ítéletet hozott a tanácshatározat eltörléséről, az önkormányzat megfellebbezte az ítéletet. 2021 októberében a Brassói Fellebbviteli Bíróság jóváhagyta a Kovászna Megyei Törvényszék által hozott ítéletet, és végleg megsemmisítették a társulást. 

Az épület jelenlegi helyzete

Idén áprilisban a Helyi Tanács a 162/2022-es számú határozatával elfogadja a belváros átalakítására vonatkozó városrendezési tervet, amelyet egy évet is meghaladó folyamat előzött meg a különböző intézményektől való engedélyek megszerzése miatt. 

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a városrendezési terv elkészítése során csak olyan területek érintettek, amelyek vagy az Önkormányzat vagy a Sapientia Alapítvány tulajdonában vannak, illetve olyan magánterületek, amelyek tulajdonosaival egyeztettünk, nem fogunk területeket kisajátítani természetes személyektől azért, hogy ezt a beruházást megvalósítsuk. Jelen pillanatban nincs jogi akadálya annak, hogy ezt a projektet folytathassuk” – hangsúlyozta Antal Árpád-András polgármester.  

Mivel a társulást megsemmisítették, az a közös döntés született, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kisajátítja a Sapientia Alapítvány tulajdonában lévő területeket és ingatlanokat.

Az épület jövője

Az érintett területen található épületek lebontása több szakaszban valósul majd meg, lebontásra kerül  a Művész Mozi mellett és a Bodok szálló mögött található épület, a régi szálloda és annak melléképületei (kivéve a transzformátorházat); valamint a kisajátítás után a Sapientia Alapítvány tulajdonában lévő épületek. 

Mindeddig már elkészült egy előtanulmány (DALI), amely tartalmazza azokat a műszaki, gazdasági mutatókat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megvalósuljon az egykori szálló lebontása, ezt Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta. Jelenleg a műszaki terv és a bontási engedélyeztetési terv elkészítése van folyamatban, az önkormányzat további engedélyekre vár a tervek véglegesítéséhez. Eközben zajlanak az egyeztetések az épület tetején található antennák leszereléséről azok tulajdonosaival. 

Rövid időn belül az önkormányzat kiírja a közbeszerzést a bontási munkálatok elvégzésére. Az épületek lebontása után az önkormányzat ideiglenesen parkolót alakít ki, mindaddig, míg el nem készülnek az új kulturális központ épületének tervei és el nem kezdődnek az építkezési munkálatok.

A város kulturális életét meghatározó másik két épület is szóba került, ahol a korábban említett kulturális intézmények némelyike helyet kaphatna: az egykori dohánygyár épülete és a szakszervezetek művelődési háza.

A koalícióban informális döntés született arról, hogy rendezni próbáljuk a szakszervezetek tulajdonában lévő épületek sorsát, abban reménykedünk, hogy a város egyik szégyenfoltját, a szakszervezetek művelődési házát sikerül megszereznie az önkormányzatnak. Ebben az esetben ennek az épületnek is új rendeltetést kell majd találni, és vissza kell helyezni a város kulturális körforgásába, a kulturális központba tervezett hangversenyterem így akár itt épülhetne meg. Ez esetben újra kell gondolunk az új központ funkcióit, hiszen azt is figyelembe kell vennünk, hogy milyen intézmény kaphatna helyet az időközben megvásárolt egykori dohánygyár épületében is. Most kicsit felhúzzuk a kéziféket és várunk, hogy milyen döntés születik a szakszervezetek művelődési házát illetően” – mondta a városvezető. 

A kulturális központ funkcióinak meghatározása után nemzetközi pályázatot hirdet az önkormányzat az épület tervezésre. Az új épület kiemelten fontos és egyben kényes is, hiszen ez lesz az új homlokzata a város főterének, nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy milyen épületben gondolkodunk. Egy nemzetközi pályázat több lehetőséget biztosít arra, hogy valóban egy olyan ingatlan kerüljön ide, ami túlzás nélkül a 21. század legfontosabb beruházása lesz a városközpont képének alakulása szempontjából” – emelte ki Antal Árpád-András polgármester.

Folyamatban van a belső városmag építése Sepsiszentgyörgyön
2022.09.21

Az új sétálóövezet több kis térből és sétányból áll majd, és jövő tavaszra készül el

Nyolcadszor pulzál Sepsiszentgyörgy
2022.09.19

Október 13-16. között szervezik a pulzArt kortárs művészeti fesztivált

29 arany- és gyémántlakodalmas párt köszöntenek az idősek világnapján
2022.09.16

Az 50 vagy 60 éves házassági évfordulójukat ünneplő sepsiszentgyörgyi házaspárok köszöntésére idén október 1-jén kerül sor

Új készségfejlesztő módszertan a sepsiszentgyörgyi iskolások számára
2022.09.14

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával új oktatási program indul, amely a tanulók egyéni képességeit, készségeit és érzelmi intelligenciáját hivatott fejleszteni

Szeptember 17-én, szombaton autómentes napot tartanak Sepsiszentgyörgyön 
2022.09.14

Szeptember 17-én, szombaton az Európai Mobilitási Hét keretében Sepsiszentgyörgyön bizonyos órákban 5 utcát zárnak le a közúti forgalom elől miközben a lakosok kezdeményezésére sport- vagy közösségi rendezvényeket szerveznek.