hu
 
Szerda, 2024. Június 19.

Az irodalom és a vizuális művészetek összefonódása a 2. SepsiBookon

2023.05.24

A könyves élményekben fontos szerepet kapnak az illusztrációk, így az irodalom és a vizuális művészetek összefonódásának jegyében három kiállítás és egy ráadásprogram is része a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál idei kínálatának.

A csütörtöki hivatalos megnyitót követően, 17:30-tól nyílik meg Szabó Imola Julianna író, tervezőgrafikus tárlata, mely az Így él Petőfi! című kötethez készített kollázsokat mutatja be. A tárlatot Lovász Andrea, a Cerkabella Kiadó szerkesztője méltatja. Már a kiállítás apropóját adó kötet is rendhagyónak számít, hiszen a Petőfi Emlékév alkalmából Petőfi Sándort, a hétköznapi embert, a szerelmes ifjút, a katonát, a színészt mutatja be költeményei és életének kevéssé ismert epizódjai segítségével, Lackfi János kommentjeinek, parafrázisainak kíséretében. A kiállítás arra (is) nyújthat választ, hogy mitől kerülhet közelebb Petőfi Sándor egy mai fiatalhoz. Szabó Imola Julianna nem újrarajzolni, hanem előhívni szerette volna Petőfi Sándor hagyatékát. „A rétegeket egymásra fésülve, a kéziratok részleteit színeken át megmutatva, a megrajzolt alakokat festett, kopottas réteggel montázsolva jutottam el a képek egységéig. A kortárs reflexióknál ezt a technikát megfordítottam, de végül ugyanúgy egymásba olvadtak a rétegek. A találkozási pont bennem volt” – fogalmazott elöljáróban a grafikusművész.

Ugyancsak többféle technikát használó könyvillusztrációkat láthatunk Karda Zenkő Képmesék című kiállításán. A sokoldalú illusztrátor az elmúlt években több mint 30, magyar és román nyelvű gyermekkönyvet illusztrált. A tárlaton négy kötetéből láthatunk válogatást. A Legszerencsésebb óra című meseválogatást festményekkel illusztrálta, Nina Cassian Poveste a doi pui de tigru című könyvéhez vegyes technikával készített illusztrációt, míg a Spune-mi o poveste cu pisici kötetnél kollázstechnikát használt. Különleges kifejezőerővel bíró kerámiaszobrait jelenetekbe szervezve formálta illusztrációkká A hét szépség hét tudománya című kötethez. „Mindig a szöveg inspirál, ezért is más mindegyik kötet hangulata, szín- és formavilága. Legtöbbet kora reggel dolgozom, amikor még csend van” – osztotta meg a sepsiszentgyörgyi képzőművész, aki hol sokkoló kontrasztokon keresztül közelíti meg a gyermekkönyv-illusztráció világát, hol pedig egy szürreális, álmodozással teli világot képzel el. A 17:45-kor kezdődő tárlatot Sikó-Barabási Eszter meseíró méltatja.

A román színházi világba kóstolhatunk bele az Odeon Színház díszleteit bemutató tárlaton, amely a Horațiu Mihaiu kortárs díszlettervezőket bemutató kötet megjelenését kíséri. A Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, a bukaresti Odeon Színház és az OISTAT Románia kiállítása a SepsiBook-on a KBS Sped Kft. támogatásával tekinthető meg. A csütörtök este 8 órától kezdődő megnyitón Anna Maria Popa, az Andrei Mureșanu Színház igazgatója és Octavian Szalad teatrológus, a Teatrul azi folyóirat szerkesztője köszönti a közönséget.

A 2. SepsiBook ideje alatt érkezik Sepsiszentgyörgyre a Petőfi Kulturális Ügynökség szabadtéri utazókiállítása. A Huszonhat év – Petőfi Sándor című szabadtéri kiállítás az idén kétszáz éve született költő életét meséli el, fókuszba helyezve a hozzá kapcsolódó fogalmakat, idézeteket, gondolatokat. A tárlatot vasárnap 17 órakor nyitja meg Sepsiszentgyörgy főterén Juhász Anna, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programokért felelős igazgatója és Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi. A május 25. és 28. között sorra kerülő helyszíne a Sepsi Aréna, az ott zajló programokra a belépés ingyenes, a szervezők a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Június 10-től lehet jelentkezni Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának idei gyakornoki programjára
2024.06.06

Június 10. és 23. között jelentkezhetnek Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának gyakornoki programjára azok a fiatalok, akik most folytatják vagy nemrég fejezték be az egyetemi tanulmányaikat.