hu
 
Szombat, 2023. Szeptember 23.

Az irodalom és a vizuális művészetek összefonódása a 2. SepsiBookon

2023.05.24

A könyves élményekben fontos szerepet kapnak az illusztrációk, így az irodalom és a vizuális művészetek összefonódásának jegyében három kiállítás és egy ráadásprogram is része a 2. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál idei kínálatának.

A csütörtöki hivatalos megnyitót követően, 17:30-tól nyílik meg Szabó Imola Julianna író, tervezőgrafikus tárlata, mely az Így él Petőfi! című kötethez készített kollázsokat mutatja be. A tárlatot Lovász Andrea, a Cerkabella Kiadó szerkesztője méltatja. Már a kiállítás apropóját adó kötet is rendhagyónak számít, hiszen a Petőfi Emlékév alkalmából Petőfi Sándort, a hétköznapi embert, a szerelmes ifjút, a katonát, a színészt mutatja be költeményei és életének kevéssé ismert epizódjai segítségével, Lackfi János kommentjeinek, parafrázisainak kíséretében. A kiállítás arra (is) nyújthat választ, hogy mitől kerülhet közelebb Petőfi Sándor egy mai fiatalhoz. Szabó Imola Julianna nem újrarajzolni, hanem előhívni szerette volna Petőfi Sándor hagyatékát. „A rétegeket egymásra fésülve, a kéziratok részleteit színeken át megmutatva, a megrajzolt alakokat festett, kopottas réteggel montázsolva jutottam el a képek egységéig. A kortárs reflexióknál ezt a technikát megfordítottam, de végül ugyanúgy egymásba olvadtak a rétegek. A találkozási pont bennem volt” – fogalmazott elöljáróban a grafikusművész.

Ugyancsak többféle technikát használó könyvillusztrációkat láthatunk Karda Zenkő Képmesék című kiállításán. A sokoldalú illusztrátor az elmúlt években több mint 30, magyar és román nyelvű gyermekkönyvet illusztrált. A tárlaton négy kötetéből láthatunk válogatást. A Legszerencsésebb óra című meseválogatást festményekkel illusztrálta, Nina Cassian Poveste a doi pui de tigru című könyvéhez vegyes technikával készített illusztrációt, míg a Spune-mi o poveste cu pisici kötetnél kollázstechnikát használt. Különleges kifejezőerővel bíró kerámiaszobrait jelenetekbe szervezve formálta illusztrációkká A hét szépség hét tudománya című kötethez. „Mindig a szöveg inspirál, ezért is más mindegyik kötet hangulata, szín- és formavilága. Legtöbbet kora reggel dolgozom, amikor még csend van” – osztotta meg a sepsiszentgyörgyi képzőművész, aki hol sokkoló kontrasztokon keresztül közelíti meg a gyermekkönyv-illusztráció világát, hol pedig egy szürreális, álmodozással teli világot képzel el. A 17:45-kor kezdődő tárlatot Sikó-Barabási Eszter meseíró méltatja.

A román színházi világba kóstolhatunk bele az Odeon Színház díszleteit bemutató tárlaton, amely a Horațiu Mihaiu kortárs díszlettervezőket bemutató kötet megjelenését kíséri. A Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, a bukaresti Odeon Színház és az OISTAT Románia kiállítása a SepsiBook-on a KBS Sped Kft. támogatásával tekinthető meg. A csütörtök este 8 órától kezdődő megnyitón Anna Maria Popa, az Andrei Mureșanu Színház igazgatója és Octavian Szalad teatrológus, a Teatrul azi folyóirat szerkesztője köszönti a közönséget.

A 2. SepsiBook ideje alatt érkezik Sepsiszentgyörgyre a Petőfi Kulturális Ügynökség szabadtéri utazókiállítása. A Huszonhat év – Petőfi Sándor című szabadtéri kiállítás az idén kétszáz éve született költő életét meséli el, fókuszba helyezve a hozzá kapcsolódó fogalmakat, idézeteket, gondolatokat. A tárlatot vasárnap 17 órakor nyitja meg Sepsiszentgyörgy főterén Juhász Anna, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programokért felelős igazgatója és Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi. A május 25. és 28. között sorra kerülő helyszíne a Sepsi Aréna, az ott zajló programokra a belépés ingyenes, a szervezők a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Újabb veszélyes medvét altattak el Sepsiszentgyörgyön
2023.09.21

Antal Árpád polgármester levelet küld az Európai Bizottság elnökének medveügyben

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében
2023.09.21

Közösségi összefogással érvényesítenénk jogainkat

3. Eva FilmMakers Fest
2023.09.19

Szeptember 22-28. között kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön az Eva FilmMakers Fest harmadik kiadása, Románia egyetlen, kizárólag női filmeseknek szóló filmfesztiválja.

Mikrovilágok, maximális impulzusok – a 9. pulzArt fesztivál
2023.09.19

A 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál összképében minden mindennel kapcsolatba került. Itt találkozott a Napraforgó a tűztánccal, a Szent Efrém Férfikar szólamaira Fecsegő ecsetek válaszoltak, a vászonba hímzett minták a láthatatlan munka lepedőmosásaival társalogtak, a kreatív írás a hangműhellyel, a szabadvers a színházzal, és mindegyikük a befogadóval folytatott párbeszédet.

Ismert színdarabok, vendégjátékok és kihagyhatatlan bemutató előadások: új évad kezdődik a sepsiszentgyörgyi színházaknál!
2023.09.14

Szeptembertől a sepsiszentgyörgyi színházak új évadának repertoárjából láthatnak előadásokat a színházkedvelők, az előző  évekhez hasonlóan idén is a saját produkciók mellett más hazai és külföldi színházak vendégelőadásait egyaránt megtekinthetik.