hu
 
Péntek, 2023. December 01.

Aláírásgyűjtő-kampány indul Sepsiszentgyörgy zászlajának ügyében

2023.09.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata közösségi kampányt indít annak érdekében, hogy újra loboghasson a város zászlaja a közintézmények homlokzatán. A városvezetés aláírásgyűjtéssel indítja újra a város zászlajának elfogadási folyamatát, miután a legfelsőbb bíróság idén télen megsemmisítette az erre vonatkozó kormányhatározatot. A kezdeményezést sajtótájékoztatón ismertette Antal Árpád polgármester.

Szeptember 25-től, hétfőtől az önkormányzat standokat helyez ki Sepsiszentgyörgy több pontján, és arra kéri a lakosokat, hogy írják alá a kezdeményezést. A standoknál két hétig gyűjtik az aláírásokat, azt követően egy online felületen lehet majd támogatni az ügyet. A polgármester bízik a sepsiszentgyörgyiekben: „Biztos vagyok benne, hogy ez a zászló lobogni fog az intézmények homlokzatán! Arra kérek mindenkit, akinek ez a város és ez a közösség fontos, nemzetiségtől függetlenül, hogy írja alá ezt a kezdeményezést. Ne engedjük, hogy egy brassói bíró döntsön a mi városunk ügyéről. Ez a mi városunk, a mi felelősségünk, a mi zászlónk! Nem lehet jogi vagy közigazgatási eszközökkel korlátozni jelképeink és szülőföldünk iránti szeretetünket. Meg kell mutatnunk közösségünk erejét, azt, hogy a zászló minden sepsiszentgyörgyit képvisel!”.

Mint ismeretes, idén télen a legfelsőbb bíróság megsemmisítette azt a kormányhatározatot, amely jóváhagyta Sepsiszentgyörgy hivatalos zászlaját. Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2010. január 28-án fogadta el azt a határozatot, amelyben eldöntötték, hogy a jelenlegi zászló lesz a város szimbóluma. Sokévnyi pereskedést követően 2014-ben a Brassói Táblabíróság kimondta, hogy nem engedélyezett ennek a jelképnek a használata. 2015-ben a parlamentben elfogadtak egy olyan jogszabályt, amelyben arról döntöttek, hogy a települések saját zászlóval rendelkezhetnek. 

Ennek értelmében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tanácshatározatot fogadott el, amelyet a fejlesztési minisztériumhoz küldött, ott azonban nem foglalkoztak a kérdéssel, egészen addig, amíg Cseke Attila akkori fejlesztési miniszter újra elő nem vette a dokumentációt. Miután az országos heraldikai bizottság szakmailag kifogástalannak találta a zászlót, a kormány is elfogadta a határozatot. Nem sokkal ezután a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma megtámadta a kormányhatározatot, azzal az indokkal, hogy nem képviseli az itt élő román lakosságot, ennek nyomán született a bírósági döntés a kormányhatározat megsemmisítéséről.

Nem törődünk ebbe bele, elölről kezdjük. Ha nem elég 21 önkormányzati képviselő döntése, akkor vissza kell menni az emberekhez, meg kell kérdezni tőlük, hogy ők mit gondolnak. Ezért válaszként aláírásokat gyűjtünk arra a kérdésre, hogy a sepsiszentgyörgyiek egyetértenek-e azzal: ez a zászló őket képviseli. A városzászló ügyét majd újból a kormány elé terjesztjük az aláírásokkal együtt” – fogalmazott a polgármester, ugyanakkor kiemelte: „Úgy gondolom, azok a román anyanyelvűek, akik Sepsiszentgyörgyön élnek, nyilvánvalóan különbséget tudnak tenni a székely zászló és a város zászlaja között. Erről az ügyről nem egy olyan bírónak kell döntést hoznia, aki nem itt él, nem ismeri a sepsiszentgyörgyi életérzést, jelképeinket, hanem a város lakóira kell ezt bíznunk.”

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a világhírű szentegyházi Gyermekfilharmónia
2023.11.29

Európa és a világ több városának színpadán is megforduló, nemzetközileg ismert Gyermekfilharmónia december 10 – én, 19:30 órától ad koncertet a Krisztus Király Római – Katolikus templomban.

Közeledik a határidő a lakónegyedi parkolóhelyek bérének befizetésére
2023.11.27

Felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a lakossági parkolóhelyek 2024-es évi bérleti díjának befizetési határideje 2023 december 15-e.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala petíciót indított a Szakszervezetek Művelődési Háza megszerzése érdekében
2023.11.27

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának jogi helyzete messze nem rendeződött bírósági úton, és mivel az épület közveszélyessé vált, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy petíciót indít, amelyben az épület önkormányzat tulajdonába való átvételét kéri. 

Újabb trófeákkal bővült a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény
2023.11.24

A Vadon Egyesület örömmel értesít minden érdeklődőt, hogy újabb lenyűgöző vadászati trófeák érkeztek a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítás anyagába.

Sepsiszentgyörgy ünnepi fényekbe öltözik
2023.11.23

Új fénydekorációk díszítik a város utcáit, a korcsolyázás szerelmesei pedig két pályát is használhatnak