hu
 
Csütörtök, 2024. Április 25.

A Csíki Negyedben új kialakítású gyűjtőpontokkal védekezik a TEGA a folyamatos szeméthalmok ellen

2023.01.27

Mint ismeretes a sepsiszentgyörgyi hulladékgyűjtők jelentős része folyamatos rongálásnak volt kitéve, rendszerint a zárszerkezeteket, ajtókat tették tönkre ismeretlenek. Az eredményen a lakók teljes joggal háborodtak fel: gyakran bokáig érő szemét fogadta azt, aki a szemetet készült eldobni. Ez a TEGA számára is kellemetlen.

„A legtöbb panaszt a Csíki negyedből regisztráltuk, ezért is kezdtük itt a gyűjtőpontok átalakítását. Úgy gondoljuk, hogy nincs az rendben, hogy egy lakó odafigyel, energiát fektet a szelektív gyűjtésbe, majd valaki mindent kidobál a földre. A javítások, rendőrségi feljelentések

nem hoztak eredményt, a guberálás továbbra is mindennapos jelenség. Most a Csíki negyedi zárt tárolók mindegyikét átalakítottuk úgy, hogy kívülről lehessen bedobni a szemetet, nem kell bemenni a gyűjtő belterébe. A szelektív gyűjtést itt is figyelembe vettük, külön rés van a háztartási, vegyes hulladéknak, illetve a biológiailag lebomló hulladéknak” – közölte Máthé László a TEGA Rt. igazgatója.

Az igazgató elmondta: ez a megoldás kísérleti jellegű, célja, hogy a lakók ne kelljen a kiöntött szemétben járkáljanak. Az eredmények függvényében vagy átalakítják a többi tárolót is, vagy újabb megoldás után néznek.

„Az a baj, hogy a kollégák hiába takarítanak napi rendszereséggel, mert estére már újra katasztrofális állapotok vannak a guberáló emberek miatt. Ez a kérdés egy szociális kérdés, nem is tudnánk, de nem is tisztünk megoldani. A TEGA nem büntethet meg embereket azért, mert szemetelnek, ezt a rendőrség, a Környezetvédelmi Őrség teheti meg. Amit mi tehetünk, hogy jobb megoldásokat keresünk: nem hiszem, hogy ezzel a lépéssel megoldjuk a guberálás problémáját, de legalább az emberek nem kell a szemétben járjanak.”

TEGA Rt.
Sajtóiroda

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.