hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

25 éve nyílt meg a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatási Tanszéke Sepsiszentgyörgyön

2022.06.16

Június 16-án Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Csák László, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett karának közigazgatásért felelős vezetője közös sajtótájékoztató keretében számoltak be a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szakot érintő várható fejleményekről és az  önkormányzatokkal való együttműködéséről a 2022-2023-as tanévében.

Dr. Csák László elmondta, hogy az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás idén 150 éves, a sepsiszentgyörgyi felsőoktatás pedig jövőre lesz 25 éves. A negyedszázados jubileumi évforduló alkalmából a Babes-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kara számos újdonsággal készül az új tanévben. Az önkormányzatok közötti együttműködésnek köszönhetően, az egyetemen szerzett elméleti ismeretek mellett, a hallgatóknak lehetőségük nyílik a szakmai gyakorlatok elvégzésére is, ezekhez az önkormányzatok közintézményei biztosítanak helyszíneket.

„A Babeș-Bolyai Egyetem és az önkormányzatok közötti együttműködésnek tavaly tavasszal adtunk egy új lendületet, és most már elmondható, hogy a sepsiszentgyörgyi közigazgatási szak megyei és megyeszékhelyi szinten is partneri viszonyban van a közigazgatási egységekkel, ami nemcsak elméleti, de gyakorlati jelentőséggel is bír.” – közölte dr. Csák László

Az új tanévben Tudományos Diákköri Konferenciát szerveznek, nemzetközileg ismert oktatók tartanak majd előadásokat, illetve lehetőség nyílik különböző Erasmus-programokban való részvételre. Technikai szempontból korszerűsítik a tantermeket, négy termet szerelnek fel modern számítógépekkel és interaktív táblákkal. 

Idén ősszel a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi karának magyar tagozatán 14 tandíjmentes, államilag támogatott helyet és több mint 30 tandíjas helyet hirdetnek meg. A júliusban történő felvételre való jelentkezés online módon fog történni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyek közül Sepsiszentgyörgy fordítja a legtöbb pénzt a kulturális feladatok ellátására, a megyék közül pedig Kovászna megye fekteti a legnagyobb hangsúlyt a kulturális intézmények fenntartására és bővítésére.

„Székelyföld szoros összefüggésben álló erőterek összessége: a nemzetpolitikai hozadékkal bíró sportélet, az identitáserősítő szerepet betöltő kultúra, valamint a gazdasági fejlesztés mellett egy-egy oktatási intézmény, de maga az oktatási hálózat is egy újabb erőteret jelent. Iskola szerető megye Háromszék. Meggyőződésünk, hogy ebben az összefüggésben számolnunk kell az oktatási ágazat fejlesztésével, hiszen a szakember nevelés jelenti a jövő zálogát" – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyevezető európai példákat is bemutatott az oktatási rendszer működésére vonatkozóan. Az olyan kisebb országok, mint Skócia, Írország, vagy Finnország, amelyek habár a történelem során egy-egy nagyobb ország árnyékában voltak kénytelenek fejlődni, sikeresek tudtak lenni, mert össztársadalmi és politikai konszenzus volt az oktatási rendszer támogatását illetően.

Tamás Sándor arra biztatta a fiatalokat, hogy minél többen iratkozzanak be a sepsiszentgyörgyi egyetemre és vállaljanak itthon munkát. A megyei önkormányzatnál és a hozzá tartozó intézményeknél összesen 2574 állás van, amelyből 754 még betöltetlen, főként az egészségügyi, valamint a szociális ágazatban.

Antal Árpád-András polgármester sok sikert kívánt az érettségizőknek és arra biztatja őket, hogy válasszák a közigazgatási szakot a továbbtanulásban akár Sepsiszentgyörgyön, akár Kolozsváron.

„A köz igazgatása, a közösség szolgálata egy szép feladat, egy szép pálya, amely ma már egy versenyképes fizetéssel is jár. Érdemes tehát közigazgatást tanulni, ezután pedig érdemes a közigazgatásban elhelyezkedni és a közösséget szolgálni.” – emelte ki a polgármester.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.