hu
 
Vasárnap, 2023. Január 29.

2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön

2023.01.20

Az idei évi költségvetést január végén fogadja el a Helyi Tanács

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának 2023-as évi költségvetése legkevesebb 250 millió lej lesz.

Antal Árpád-András polgármester sajtótájékoztató keretében ismertette az idei éves költségvetés felépítését, valamint a legfontosabb beruházásokat ebben az évben.

„Mindig ésszerű, ugyanakkor a pesszimistább forgatókönyv alapján állítjuk össze az éves költségvetést, de általában az év végére a bevételeink nagyobbak lesznek, mint ahogyan azt a költségvetés készítésekor becsültük" – nyilatkozta Antal Árpád.

A polgármester azt is elmondta, hogy 2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön, amelyet európai forrásokból is fedeznek. Az Országos Operatív Program (POR) részeként több mint 80 millió lejjel egészül ki a költségvetés a folyamatban lévő projektekre. Ez több mint nyolcszorosa annak az összegnek, amelyet a lakosok ingatlan-, terület-, és gépjárműadóként fizetnek.

„A közszolgáltatások fontosságát csak akkor vesszük észre, amikor ezek nem működnek. A legjobb példa erre az ivóvíz-szolgáltatás vagy a hulladékszállítás. Ha rendszeresen elviszik a szemetet és tiszta a város, azt sokan nem veszik észre. Láthattuk az elmúlt években, hogy a nagy városok esetében különböző közszolgáltatások nem működnek, nem viszik el a szemetet vagy nincs víz. Sepsiszentgyörgyön ilyen problémák nem voltak, ugyanis ezeket a közszolgáltatásokat önkormányzati tulajdonban tartottuk, ezért biztosíthatom a lakókat, hogy ezek továbbra is zökkenőmentesen fognak működni” – emelte ki a városvezető.

 A városi mobilitási terv láthatóvá válik a lakosok számára

Az idei év legnagyobb beruházásait illetően, a városlakók számára látható formát ölt a városi mobilitási terv.

„Ez egy olyan projekt, amelyen az elmúlt 6-7 évben nagyon sokat dolgoztunk, és ennek a munkának az eredménye idén lesz látható. Járdákat, utcákat újítunk fel, elektromos autóbuszokat szerzünk be, kerékpárutakat hozunk létre és meggyőződésem, hogy az év végére egy sokkal szebb városunk lesz” – közölte Antal Árpád.

A városi mobilitási terv magában foglalja a Csíki utca, a Gyár utca, a Stadion utca, a Nicolae Iorga utca, a Grigore Bălan sugárút felújítását, ugyanakkor az Oltmező utca és a Păiuș David utca járdáinak felújítását. Emellett idén 12 elektromos busz érkezik Sepsiszentgyörgyre, átadják a Multi-Trans RT. új telephelyét, új kerékpárutak épülnek, valamint üzembe helyezik a kerékpárkölcsönző rendszert.

Lépések a digitalizáció irányába

Az előző évekhez képest Antal Árpád több összehasonlító statisztikát mutatott be a városlakók önkormányzati ügyintézését illetően. A helyi adók törlesztése a ghiseul.ro portálon tavaly megközelítette a kifizetések 10%-át, ez négyszer több mint 2019-ben.

Évről évre növekszik azoknak a személyeknek a száma, akik online fizetik ki az adókat. 2019-ben 1 248 kifizetés történt, a tavaly 5 403, amely több mint négyszerese a tavalyelőtti számnak. Viszonyítási alapként, hogy mit jelent a 5 403 online kifizetés, tudni kell, hogy 2022-ben összesen 56 448 készpénzes kifizetés történt, banki átutalással pedig 4 518-an törlesztették adójukat”  – magyarázta Antal Árpád.

Ugyanakkor tavaly megnőtt az e-mailen történő ügyintézések száma a helyi adóhivatalnál. Míg 2019-ben 3 627 ügyet sikerült online elintézni, tavaly 5 000 városlakó élt ezzel a lehetőséggel.

Kezdődik a síszezon Sugásfürdőn!
2023.01.28

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Sepsi ReKreativ értesíti a lakókat, hogy vasárnap, január 29-én megnyitják a kis sípályát Sugásfürdőn.

Ünnepi vetítéssorozat a Művész Mozi hatéves évfordulóján
2023.01.27

Harmadik legsikeresebb évét zárta a sepsiszentgyörgyi filmszínház

A Csíki Negyedben új kialakítású gyűjtőpontokkal védekezik a TEGA a folyamatos szeméthalmok ellen
2023.01.27

Mint ismeretes a sepsiszentgyörgyi hulladékgyűjtők jelentős része folyamatos rongálásnak volt kitéve, rendszerint a zárszerkezeteket, ajtókat tették tönkre ismeretlenek.

Tavasz közepéig elkezdődnek a tömbházak hőszigetelési munkálatai a város négy helyszínén
2023.01.25

A munkálatok előtt eltávolítják a régi antennákat és a külső vezetékeket

2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön
2023.01.20

Az idei évi költségvetést január végén fogadja el a Helyi Tanács