hu
 
Szombat, 2024. Június 15.

Orgonák éjszakája Sepsiszentgyörgyön

2024.05.18 19:00 - 21:00

„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Romániától Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre.

Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. A bensőséges hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig, sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel - lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban, a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de a fontos koncerttermek sem nélkülözhetik ezt az instrumentumot. Az „orgonák éjszakája” programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. Magyarországon évek óta hatalmas sikerrel rendezi meg a Filharmónia Magyarország, idén pedig nemzetközivé válik. „A 2024-es Orgonák éjszakája egy világméretű összefogás az orgonisták részéről, ami erre a kivételes hangszerre irányítja a figyelmet”- mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója.

A Filharmónia Magyarország és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy együttműködése révén két székelyföldi helyszíne is lesz a programsorozatnak: Sepsiszentgyörgy és Homoródalmás.

Május 18-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Római Katolikus templomban Kecskés Mónika és Deák László orgonahangversenyére kerül sor. A fellépő művészek nemcsak a zenében, hanem a magánéletben is egy párt alkotnak. A két orgonaművész tudását Párizsban, Londonban és Bécsben tökéletesítette, emellett számos rangos nemzetközi orgonaversenyen ért el kimagasló eredményeket. Közös hangversenyükön olyan csodálatos tételek csendülnek majd fel, mint a G-dúr fantázia Johann Sebastian Bach-tól, a Szent Erzsébet legendája Liszt Ferenctől, az Epigramma 2' Kodály Zoltántól, valamint a d-moll fantázia Adolf Friedrich Hesse-től. Egy különleges darab is műsorra kerül: az Improvizáció a Himnusz fölött Pikéthy Tibortól.

Szintén pünkösdszombaton, 19 órai kezdettel, a homoródalmási unitárius templomban, hallhatjuk Erich Türk koncertjét. Erich Türk orgona- és csembalóművész, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója, 1972-ben született Kolozsváron. Tanulmányait a kincses városban Ursula Philippi osztályában, valamint Bécsben Michael Radulescu-nál folytatta. Csembalótanárai Ilton Wjuniski és Gordon Murray voltak. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában. 1995–1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya, jelenleg a kolozsvári zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Szólistaként és a „Transylvania“ Barokk Együttes, valamint a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt már a legtöbb európai országban, valamint az USA-ban és Izraelben. Rádió, CD és TV-felvételeket készített, és DVD-t adott ki hazai zenével. Erich Türk aktív a régizene és a régi hangszer kutatás téren és gyakori vendége a hazai régizene fesztiváloknak. Létrehozta a TransylvANTIQs lemezkiadót, mely a hazai zenekultúra céljait szolgálja. Kortárs zenét is játszik, több hazai zeneszerző művét ő szólaltatta meg elsőként. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi „J.S. Bach” Orgonaverseny díjazottja volt.

Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta a fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap. Akár Guiness rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy zeneműnek

A koncertek ingyenesek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervezők: Filharmónia Magyarország, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partnerek: Krisztus Király Római Katolikus Plébánia, Homoródalmási Unitárius Egyházközség