hu
 
Szombat, 2024. Június 15.

Magyar vagyok – Petőfi 200

2024.05.22 17:00 - 18:00
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum közös szervezésében május 22-én, szerdán 17 órától nyitják meg a Magyar vagyok – Petőfi 200 című képzőművészeti kiállítást.
 
A kiállítás fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.
 
A Magyar Kormány Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának tiszteletére emlékévet hirdetett meg, mely előtt tisztelegve hozta létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítást.
 
Az intézet felkérésére hetven kortárs magyar képzőművész fogalmazta meg, öntötte vizuális formába gondolatait, mely művek átfogó képet adnak a költő, forradalmár, nemzeti hősről és koráról, a művészek magyarságukhoz fűződő viszonyáról, nemzeti érzelmeikről, gondolatairól.
 
A teljes nemzetet reprezentáló alkotók között, különös tekintettel a külhoni közösségek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Muravidék és a diaszpóra) művészeire, számos meghatározó idős mester, neves kortárs művész és ifjú tehetség található. A tárlat talán legkülönlegesebb munkája Jankovics Marcell, János Vitéz című rajzfilmjének három eredeti kópiája, eredeti figura tervei. A kiállításnak helyi vonatkozása is van.
 
A kiállító művészek között sepsiszentgyörgyi alkotókat is köszönthetünk. Vargha Mihály szobrászművész, aki nem mellesleg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Albert Levente festőművész, Éltes Barna szobrászművész és Ütő Gusztáv festőművész alkotásai szerepelnek a kiállításon.
 
A kiállításon további erdélyi művészek munkái láthatóak, többek között Márton Árpád festőművész, Ütő Gusztáv festőművész, Xantus Géza festőművész, Sárosi Csaba grafikusművész, és Ádám Gyula fotóművész.
A tárlat 2023. januárjában, a költő születésének hónapjában indult útjára a székelyudvarhelyi Művelődési Házból, majd ezt követően a költő életének egyik fontos helyszínére, Marosvásárhelyre érkezett. Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Déva, Nagyenyed, Székesfehérvár, Temesvár, a tárlat jelenleg Kolozsváron, a Művészeti Múzeum, Bánffy-palota kiállító termeibe várja látogatóit, ahonnan május közepén utazik tovább a Székely Nemzeti Múzeum sepsiszentgyörgyi kiállítóhelyére, a Lábasházba, ahol május 22-én, 17.00 órakor nyílik meg ünnepélyes keretek között.
 
A kiállítás megtekinthető: 2024. május 23. – június 23., hétfőtől péntekig, 9.00 és 16.00 óra között.