hu
 
Csütörtök, 2021. December 02.

Gyermekmentés Nagyszebenben – emléktábla avatás

2021.11.13 12:00 - 14:00

Az Ars Hungarica 2021 - Nagyszebeni magyar kulturális fesztivál rendezvénysorozat keretében egy különleges programot hívhatott létre a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete és a Carola Egyesület. Az első világháború alatt kiemelkedő humanitárius meggyőződéssel, rendkívüli hősiességgel és önfeláldozással, ugyanakkor a tettekhez szükséges szaktudással véghezvitt cselekedetnek, egy mára már elfeledett hadiárva mentésnek állítunk emléket, 2021. november 13.-án, 12 órakor a Tereziánumi római katolikus templomban. Az emlékjel hagyás a Külföldi Magyar Emlékek Megőrzése program támogatása révén valósulhat meg.

  1. szeptember 20-án, a szász Kinderheim gyermekotthonból és a Theresianum árvaházból 140 gyermeket mentettek ki a két front közé szorult, ostromlott Nagyszebenből.

Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola, gróf Bethlen Istvánné Bethlen Margit, gróf Bánffy Miklós és Schill szebeni kisasszony, dr. Genersieh Gusztáv gyermekmentése emlékére.

Az emlékplakett, amelyen báró Szilvássy Carola elhalt kisfiának Dudunak portréja látható Éltes Barna szobrászművész alkotása.