hu
 
Szombat, 2024. Június 15.

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125

2022.07.04 18:00 - 20:00

2022-ben 125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében év eleje óta. Az évfordulóhoz kapcsolódóan januárban és májusban nagy sikernek örvendő, Erdélyben utazó Irodalmi Karaván során közel ezer diáknak tartottak Rendhagyó irodalomórát, illetve közel tíz városban Szalon-beszélgetéseket, míg májusban jelent meg prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne című, Tamási Áront prezentáló kötete, amely bemutatja az író életének fontosabb eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét. Az évforduló kiemelkedő eseménye a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás létrejötte, ami júliusban érkezik Sepsiszentgyörgyre.

A Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével létrejövő, a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszáló tárlat – melynek kurátora szintén prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész – útja Budapesten indult, a kiállítás harmadik erdélyi helyszíne Sepsiszentgyörgy, ahol július 4-én, hétfőn 18 órakor a Főtéren Vargha Fruzsina alpolgármster asszony és Juhász Anna irodalmár, a kiemelt programok igazgatója avatja fel a kiállítást.

„Január óta dolgozunk azon kollégáimmal, hogy Tamási Áron életműve és öröksége tapinthatóan a mai életünk része legyen: hogy megismerjük, idézzük, beszéljünk róla, olvassuk műveit. A Tamási-kiállítással kapcsolatban nagyon jó visszajelzéseket kapunk, úgy érzem, tétje van, hogy egy ilyen kivételes tehetség, a székely nyelv irodalmi őrzője, a lélek ismerője a ma emberének tapintható közelségbe kerül. Bízunk benne, minél több látogatónak tudunk irodalmi értéket adni

munkánkkal” – fogalmazott Juhász Anna.