hu
 
Kedd, 2023. Szeptember 26.

Avantgárd és szürrealizmus: a Kovács Ádám gyűjtemény

2022.12.16 20:00 - 2023.02.25 00:00

Dr. Kovács Ádám gyűjteménye az elmúlt 22 év során alakult ki, s mára megkerülhetetlen lett az erdélyi művészet kutatói számára. A változatos, sokszínű gyűjtemény jól szemlélteti

tulajdonosának figyelemre méltó érdeklődési területeit, mint például a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as–1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd. A Kovács Ádám gyűjtemény változatosságát tekintve átfogó képet nyújt a kolozsvári művészet elmúlt száz évéről. Mindemellett jelen tárlat részeként megtekinthetőek a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is. Ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet kiválóságaitól és a hatvanas–hetvenes évek magyarországi neoavantgárdjának meghatározó személyiségeitől, valamint számos nemzetközileg elismert román művésztől is szerepelnek műalkotások.

„Az évek alatt, ahogyan épült a gyűjtemény úgy terjedt időben a kolozsvári szürrealistáktól

visszafelé és előre, térben Erdély más tájaira és Erdélyen kívülre, de mindig Erdély maradt a

középpontjában. (…) Sok alkotás az útja egyik állomásán lehet, hogy épp nálam van, s utána majd egyszer megint máshova kerül, de mindig az erdélyieké marad. És talán csak ez számít, minden más lepereg róluk, még a hozzájuk tartozó, néha regénybe ill történetek is elvesznek az azokat ismerő és az azokat emlegetőkkel együtt” – fogalmaz a gyűjtő a kiállításhoz tartozó album igényű katalógus bevezetőjében.

További részletek az Erélyi Művészeti Központ honlapján a www.emuk.ro honlapon, illetve a www.facebook.com/emuksepsi  oldalon találhatók. 

Nyitvatartás:

kedd–péntek: 10–17 óra

szombat: 10–16 óra

A belépés ingyenes

Link: https://www.emuk.ro/hu/esemenyek/39-hu/esemenyek/2022/288-avantgard-es-szuerrealizmus-a-kovacs-adam-gyujtemeny