hu
 
Szerda, 2024. Május 22.

A Háromszék Táncegyüttes áprilisi programja

2023.04.01 - 2023.04.30
Januárban ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából folytatódik a Petőfi-emlékév, amely alkalomból társulatunk új előadással tiszteleg a költőóriás személye és munkássága előtt. Új bemutatónk mellett turné, Szent György-napi ünnepi előadás és táncházak színesítik a hónapot. 
Április 13-án és 14-én mutatjuk be az Élni fogunk szabadon/Petőfi 200 c. folklórműsort Ivácson László rendezésében. A produkció Petőfi Sándor erdélyi kötődésére épül. Előadásunk az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, a ’48-as évek hangulatának változatait, az egykorú események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést. Petőfi a köztársasági elveit mindenhol hirdette, a forradalom tüzét állhatatosan szította. Nemzeti szellemű költeményei a magyar hazafias líra kitűnő darabjai, amelyek azt üzenik, hogy nem elég a hazát tétlenül szeretni, hanem a szabadság kivívásával újjá is kell azt teremteni. Műsorunkkal több vidéki településre is ellátogatunk, áprilisban Sepsiszentgyörgyön kívül Gyergyóalfaluban és Csíkszentgyörgyön is fellépünk.
Az előadás védnöke Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával április 19-én a csíkszeredai közönségnek mutatjuk be a Tragédia c. táncszínházi előadást, majd 24-25-én egy miniturné keretében Szászrégenben és Marosvásárhelyen visszük színpadra a Könczei Árpád rendezte produkciót. Az előadás része lesz a Szent György-napi programsorozatnak is, április 27-én a Háromszék Táncstúdióban láthatják az érdeklődők a Madách-i Tragédia nyomán készült műsort. 
Ebben a hónapban két alkalommal is várjuk táncházba a népzene- és néptánckedvelőket: a Szent György Napok programjában idén is megrendezzük a hagyományos táncházakat április 28-án (pénteken) és 29-én (szombaton) a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 
A táncházakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a Csoóri Sándor Alap program által.
Sepsiszentgyörgyi előadásainkra jegyet a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők.
Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8-16 óra között, kedden és csütörtökön 8-18 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104.