hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Az építészeti-környezeti minőség javítása és hőszigetelés a Mihai Viteazul Főgimnáziumban

2020-06-01 18:22:54

A bentlakás épületének és a díszterem energiahatékonyságának növelése, a középületek energiahatékonyságának növelését és a város CO2 kibocsátásának csökkentését célzó folyamat szerves részét képezi. A főgimnázium épületein végzett beavatkozások célja az épületek energiateljesítményének növelése, oly módon, hogy a kiszámított fajlagos éves energiafogyasztás gazdasági hatékonyság mellett legalább 30% -kal csökkenjen.

Ugyanakkor, a megújuló energiaforrások - fotovoltaikus panelek (bentlakás épülete és díszterem) és napelemek (bentlakás épülete) - bevezetésével, valamint az energiahatékonyság növelését célzó intézkedésekkel és az elvégzendő munkákkal (LED-es világító rendszer, külső falak hőszigetelése, külső/belső asztalosmunkák helyettesítése, tető hő-vízszigetelése, műszaki helyiség felújítása, intelligens mérőrendszer felszerelése, saját központi fűtőrendszer, radiátoros/ventilátoros konvektorok kicserélése/telepítése stb.) az üvegházhatású gázok éves fajlagos szintje mindkét épületben legalább 77% -kal csökken. A beruházásnak a környezetre gyakorolt hatása nemcsak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével, hanem az azbesztcement, amelyből az épület tetője készül, helyettesítésével is történik. A belső komfort feltételei a higiéniai és hőkomfort javításával pozitívan befolyásolják a diákok és az iskolai személyzet teljesítményeit és egészségét, ez egy nagyon fontos szempont, mivel egy tanév során idejük 30% -át az épületben töltik.

Az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása mindkét épületben, hozzájárulnak a város fenntartható fejlődéséhez, amely a gazdasági fejlődés, a társadalmi kohézió, a környezet hatékony felhasználás és megóvása közötti egyensúly elképzelését ösztönzi.

Jelen projekt a 3089/11.09.2018 számú Finanszírozási szerződés alapján lesz végrehajtva és a 2014–2020 közötti regionális operatív program finanszírozza, 3. -Prioritási tengely, Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása, Befektetési prioritás 3.1. Az energiahatékonyság, az intelligens energiagazdálkodás és a megújuló energia felhasználásának támogatása a nyilvános infrastruktúrákban, ideértve a középületeket is, és a lakási szektorban, B művelet - Középületek. A projekt tervezett időtartama: 2018.09.11. - 2020.11.30. A teljes érték 7.162.742,71 lejre emelkedik, ebből a vissza nem térítendő támogatható érték 6.984.501,86 lej. Az önkormányzat saját hozzájárulása 178.240,85 lej, ami a projekt összes nem támogatható költségeinek, 142.540,85 lej, kifizetését jelenti, valamint a projekt támogatható értékének 2% -ának a hozzájárulását, 35.700,00 lei összeget.