hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Zajlanak a sepsiszentgyörgyi tanintézmények felújítási munkálatai

2021.04.22

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata jelentős összeget fordít az oktatási infrastruktúra minőségének javítására, a bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztésére és felújítására.

Jelenleg az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében teljes külső hőszigetelési munkálatok zajlanak a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, az Árvácska Napköziotthonos Óvodában, a Gulliver Napköziotthonos Óvodában, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium dísztermében és bentlakásában. 

A Váradi József Általános Iskola régi épületének hőszigetelése is a tervek között szerepel, mivel a felújítás előtt jelentős mennyiségű energiaveszteség, illetve károsanyag-kibocsátás volt tapasztalható. Ezeket a felújítási munkálatokat a Norvég Támogatási Alapból fedezik. Az oktatási intézmény és a városi uszoda hőszigetelési munkálatainak befejeztével előreláthatólag 82%-al kevesebb energiaveszteséggel, valamint 78%-al kevesebb széndioxid-kibocsátással lehet majd számolni. Így nemcsak a komfortérzet fog javulni, de a környezetvédelmi hatás szempontjából is jobban meg fog felelni az elvárásoknak.

Véglegesítették a Kőrösi Csoma Sándor Napköziotthon felújításáról szóló kivitelezési szerződést, így a kiköltözést követően hamarosan nekifoghatnak az épület felújításának, illetve egy új épületrész felépítésének.

Új óvoda és bölcsőde épül Szépmezőn. Az épület három óvodai és egy bölcsődei csoport befogadására lesz alkalmas. 

Lebontják az Orbán Balázs utca 7-es számú óvoda épületét, a projekt célja itt egy új épület felépítése és az oktatási szolgáltatások fejlesztése.

Ugyancsak egy új óvoda építésének a műszaki terve készül a Borvíz utcában, a Gyere haza! program telkeinek szomszédságában. A közeljövőben aláírják a támogatási szerződést az őrkői óvoda építésére is.

A Nicolae Colan Általános Iskolában a régi, be nem fejezett medence helyére sporttermet és új könyvtárat létesítenek.

A Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakképző Líceum udvarának korszerűsítését célzó műszaki terv elkészítése folyamatban van, valamint hamarosan véglegesítik az Árvácska Napköziotthonos Óvoda felújításának tervét is.

A Székely Mikó Kollégium, Gábor Áron utcai „kis épületében” már tavaly novemberben befejezték a sportpályák kialakítását és felújítását. Sor került továbbá az oktatásnak helyt adó épületek külső hőszigetelésére, teljes belső felújítására, a tetőszerkezet kijavítására és a cserepek cseréjére, valamint a tantermek felszerelésére.

A korszerűsítési munkálatok határideje 2023 vége, ezekből néhányat már az idén befejeznek. Az oktatási intézmények felújításának nagy részét a Regionális Operatív Programból fedezik.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.