hu
 
Csütörtök, 2024. Március 28.

Új beruházás az Ipari Parkban

2022.06.06

Közel 3 millió euró értékű beruházás alapkőletételére került sor az Eurotrade vállalkozással közösen a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban.

A magyarországi székhelyű Eurotrade Kft. járműkereskedelmi vállalkozás háromszéki fiókjának ünnepélyes alapkőletételére és az időkapszula elhelyezésére került sor a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban 2022. június 6-án.

A beruházás indító eseményén részt vett Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Szücs Attila, az Eurotrade Kft. cégcsoport tulajdonosa, Miklós Zoltán, parlamenti képviselő, Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere és Sógor Csaba református lelkész.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy nemcsak egy cég életében, hanem a város életében is fontos pillanat amikor egy új beruházás alapkövét helyezik el.

„Számomra nagy öröm, hogy ebben az Ipari Parkban, egy kis gyár decemberi felavatása után ma újabb beruházás indul, és további 3-4 építkezés történik. Azért is örömteli dolog, mert amikor az önkormányzat megvásárolta ezt a területet, és úgy döntöttünk, hogy ipari parkot hozunk létre rajta, sokan voltak akik azt mondták, hogy ez a park soha nem fog megtelni, soha nem fog munkahelyeket teremteni, de ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy ki kell bővítenünk, hogy a következő 10 évben újabb és újabb beruházásokat fogadhassunk itt. Sok sikert kívánok ennek a magyarországi székhelyű vállalatnak és meggyőződésem, hogy Románia és Magyarország kapcsolatát is erősítik ezek a beruházások. Minél több gazdasági szállal kötjük össze a két országot, annál inkább egymásra leszünk utalva, és ugyanazt a célt fogjuk képviselni a világon bárhol. Túl kell lépnünk az etnikai vitákon, és meg kell értenünk, hogy szoros együttműködésre van szükség, mert mindkét ország érdeke, ugyanis minden alkalommal, amikor két ország vitatkozik, más országok kihasználják ezt. Végül, de nem utolsósorban köszönöm Németh Zsoltnak, hogy a kulturális, sport és oktatási együttműködésen túl végre eljutottunk a gazdasági együttműködésig, ami nagyon fontos a térségünk számára” - emelte ki Antal Árpád.

Szücs Attila, az Eurotrade vezérigazgatója ismertette a vállalat történetét és a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkban megvalósuló beruházást:

„2020-ban, amikor arról döntöttünk, hogy Erdélyben elindítjuk ezt a beruházást, akkor úgy számoltunk, hogy a beruházási költség 2 millió euró alatt meg fog állni. Most ott tartunk, hogy több mint 50 százalékos projekt költséggel számolunk, a beruházási érték tehát megközelíti a 3 millió eurót. A beruházási forrásokat illetően, többek között pályázatot nyújtottunk be Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához is, ahonnan szintén kaptunk támogatást. A több mint 15 ezer négyzetméter területen megvalósuló beruházás magába foglal majd egy haszonjármű szervízbázist, irodákat, raktárakat és egyéb kiszolgáló létesítményeket is.  A felépülő cégfiók tevékenységi köre főként az új és használt nehézjárművek, illetve pótkocsik  kereskedelmére, de márkafüggetlen haszonjármű-szervizre, műszaki ellenőrzésre és vizsgáztatásra, valamint gumiabroncs szervizelésre és elektromos buszok értékesítésére terjed ki. A tervek szerint ugyanitt nagyteljesítményű töltőállomásokat is telepítenek majd.  Az indulási létszám várhatóan 25 fő lesz, de a későbbiekben 30-40 személynek tudunk majd munkát biztosítani.” – közölte Szücs Attila.

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke szerint ahhoz, hogy Európa-szinten is sikeres legyen egy vállalkozás, összefogásra van szükség.

„Erre pedig jó példa mindaz, amin most itt részt veszünk. A két ország közötti jó kapcsolat megmaradása ugyanis a sikeres gazdasági élet lételeme mindkét ország számára. Az elmúlt időszak különösen megmutatta nekünk, hogy egymásra vagyunk utalva és egymás sikerében érdekelték vagyunk.  Az Eurotrade kft. sikere az elmúlt években az volt és most is az, hogy megvan az együttműködésre való képesség és az erre való alkalmasság. Mindemellett itt van egy befogadó közeg, itt van Sepsiszentgyörgy, itt van Kovászna megye” – közölte Németh Zsolt.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Háromszéken a sport és a kulturális téren elért eredményekre bárki méltán büszke lehet, viszont ugyanolyan fontosak a gazdasági vonatkozásban elért eredmények is.

„A sport és a kultúra terén elért kimagasló eredményeink után, nyilván felmerül a gazdasági erőtér kérdése: a közelben épülő repülőtér, az autópálya, valamint a terelőút létrejötte, mind Háromszék gazdasági fellendülését fogják szolgálni. Ezen érvek súlya alatt sikerült meggyőzni Szücs Attilát is, az Eurotrade Kft. tulajdonosát, ugyanis az önkormányzatok nem végeznek a hagyományos értelemben vett cégszerű tevékenységeket, hanem főként az infrastrukturális fejlesztési lehetőségek megteremtésével tudják támogatni a vállalkozások növekedését. Azt szeretnénk az elkövetkező időszakban, hogy a kultúra, a sport és az oktatás kérdései mellett a gazdasági erőtér is egyformán erősödjön, hiszen mindezekre hasonló mértékben van szükség, ezek mind egymást kell kiegészítsék” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Az esemény a helyszínen történő időkapszula elhelyezésével és Sógor Csaba református lelkész áldásával zárult.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.