hu
 
Szerda, 2021. Március 03.

Szükséges a sepsiszentgyörgyi kerülőút megépítése a teherforgalom csökkentése érdekében

2021.02.22

Amennyiben a kisajátítás értéke nem piaci alapú, az ügy bírósági útra terelhető

Az elmúlt évtizedben olyan rohamos ütemben nőtt a közúti forgalom Romániában, hogy a jelenlegi infrastruktúra egyszerűen nem képes megbirkózni a forgalom mostani nagyságával. Sepsiszentgyörgy az országnak egy olyan részén fekszik, ahol a Bukarestből a Székelyföld északi részébe tartó forgalom teljességgel itt halad át, ennek minden nyűgével és veszélyével. 

A repülőtér megépítésével az autós forgalom még jobban megnövekszik majd és ezzel egy felelős önkormányzatnak számolnia kell, megoldásokat kell ezekre a problémákra találnia. Az utóbbi időben az érintett Kilyén és Szotyor falvakban a megnövekedett országúti forgalom nagyon megnehezítette a lakók életét, és Sepsiszentgyörgyön halálos kimenetelű baleset is előfordult az Oltmező utcában, a Csíkszereda felé vezető úton, melyen áthalad minden északra tartó gépjármű. 

A kerülőútra tehát pont azért van szükség, hogy az áthaladó autókat, főleg a teherforgalmat kitereljék a városból. 

Tíz éve beszélünk ennek az útnak a fontosságáról, azért, mert legtöbb szentgyörgyi ember azt szeretné, ha csökkenne a forgalom a városban s ezt másképp nem lehet elérni. Ugyanakkor sajnálattal értesültem arról, hogy vannak, akiket hátrányosan érint az út megépítése.” - nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A terelőút megépítésére vonatkozó közmeghallgatásra 2019-ben került sor, amit az Országos Útügy hirdetett meg, ekkor nem érkeztek be észrevételek. Ugyanakkor, azóta az önkormányzat felé többen is jelezték azt, hogy nagyon alacsonynak tartják a kisajátítás értékét. A önkormányzat ez esetben nem tud mást tenni, mint azt tanácsolni az érintetteknek, hogy amennyiben azt gondolják, hogy a kisajátítás értéke nem piaci alapú, akkor együttesen, összefogással tereljék bírósági útra az ügyet, tekintve, hogy a törvény értelmében a bíróság kinevezhet egy másik felértékelőt és a beruházónak kötelessége a felértékelő által megnevezett összeget az érintetteknek kifizetni. 

Tekintve, hogy az állam sajátítja ki a területeket, sajnos nem lehetséges más területtel kompenzálni az érintetteket. Ugyanis azokat a területeket, amelyeket a terelőút nyomvonala érint, és melyek az önkormányzat tulajdonában vannak, azokat ingyen kell az állam rendelkezésére bocsátania. Ugyanakkor amennyiben előfordul több olyan eset, ahol az emberek földjét kettévágja a nyomvonal, ott cserével megoldható az, hogy egyiknek az egyik oldalon, a másiknak a másik oldalon legyen a földje. 

Az érintetteknek, amennyiben segítségre van szükségük a folyamatot és a részleteket illetően bármikor fordulhatnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatához. 

„Én szívesen állok a továbbiakban a lakók rendelkezésére, hogy segítségükre legyek abban, hogy megoldásokat keressünk. Igen, meg akarjuk építeni a kerülőutat, de úgy szeretnénk megépíteni, hogy senkit se érjen helyrehozhatatlan kár, mert mi olyan fejlesztésekben gondolkodunk Sepsiszentgyörgyön, melyek nagymértékben bírják a lakosság támogatását.” - mondta Antal Árpád. 

 

Sepsiszentgyörgy lakosságának közel fele már befizette a terület- és az ingatlanadókat
2021.03.03

A Közpénzügyi Igazgatóság adatai alapján március 2-ig Sepsiszentgyörgy lakosságának közel 50 százaléka már befizette a 2021-es évre kiszabott terület- és ingatlanadókat. Ugyanakkor, a lakók közel 40 százaléka a járművek utáni adókat is törlesztette. 

Forradalmi szónokverseny
2021.03.01

Szónokversenyt hirdetünk sepsiszentgyörgyi középiskolások számára, melynek célja a március 15-i eszmék megismerése a mai fiatal generáció szemszögéből.

A Rövid utcába kerül a zárható biciklitároló
2021.02.26

A jelentkezések sorrendjét nézve a Rövid utca, 6-os számú tömbház A és B lépcsőházak lakói voltak az elsők, így hamarosan ők vehetik használatba a szerkezetet.   

Értéket adunk a roncsautódnak! A többéves program április 1-től indul
2021.02.25

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a februári soros tanácsülésen elfogadta az önkormányzat több évre szóló roncsautóprogramjára vonatkozó határozattervezetet. Az Értéket adunk a roncsautódnak! elnevezésű program célja, hogy csökkenjen a szennyező autók száma és fiatalodjon az autópark a városban, ezért az önkormányzat 3 000 lejt kínál a legkevesebb 10 éve Sepsiszentgyörgyön beiratott autókért. 

Megnyílt a Sepsi TeleTár
2021.02.25

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület február 23-án nyitotta meg a Sepsi TeleTárat. A Kriza János és Bánki Donát utca sarkán található épületet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata újíttatta fel és bocsátotta az intézmény rendelkezésére, mely a hírközlés történetébe nyújt betekintést és a Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöket hivatott átmenteni az utókor számára.