hu
 
Kedd, 2021. Augusztus 03.

Startol a Prospera Sepsi elnevezésű projekt Sepsiszentgyörgyön

2021.07.14

Cél 600 hátrányos helyzetben élő személy hétköznapi életének megkönnyítése

Közös sajtótájékoztató keretében mutatták be Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója, Veres Nagy Timea, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület menedzsere és Kerezsi Hajnalka, a Gyulafehérvári Caritas projektmenedzsere július 14-én az újonnan induló PROSPERA SEPSI  elnevezésű projektet, amely integrált szolgáltatásokat nyújt a mélyszegénységgel küzdők számára Sepsiszentgyörgyön. 

A projekt fő pályázója a Gyulafehérvári Caritas, partnerei között Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Eurocenter Amőba Oktatási Központ, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség sorolható. A két éves futamidő alatt 600 hátrányos helyzetben élő személyt vonnak be a város három területén: az Őrkőn, a Csíki negyedben és Szépmezőn. A célközönséggel egy 36 fős, szakemberekből álló csapat dolgozik majd, támogatva a résztvevőket a hétköznapi életükben és tevékenységeikben, hozzájárulva, hogy hosszú távon kikerüljenek a stagnáló, hátrányos élethelyzetükből. 

Hiszem és teszek annak érdekében, hogy a különböző szociális szolgáltatásokat közösen vagy az egyházi és civil szervezetekre bízva kell nyújtani, összefogva kell megoldást találni a rendkívül nehéz és összetett problémákra. A kiszolgáltatott és mélyszegénységben élő embereket segítenünk kell, a kiszolgáltatottságot külső segítséggel kell csökkentenünk. A célunk az, hogy ne halat adjunk azoknak az embereknek, akik bajban vannak, hanem próbáljuk megtanítani őket halászni. Ez viszont egy nehéz és összetett feladat” - mondta el Antal Árpád-András polgármester. Ugyanakkor megköszönte az eddigi befektetett időt, energiát, elszántságot és pénzt mindazoknak, akik közösen dolgoztak a projekt összeállításán. 

Azt szeretném, hogy két év múlva valós eredményekről és folyamatokról számoljunk be, amelyek komoly változásokat indítanak el a jövőre nézve itt Sepsiszentgyörgyön” - zárta gondolatait a városvezető. 

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója elmondta, hogy ez a projekt sok évnyi munkának a megfeszített gyümölcse, amit minden partnernek és munkatársnak megköszönt. Kiemelte, hogy két év alatt nem számolják majd fel a mélyszegénységet, viszont komoly lépéseket tudnak tenni ennek csökkentésében.

Azt szokták mondani, hogy egy lánc annyira erős, mint amennyire erős a leggyengébb láncszem. Ez a projekt abban segít, hogy az említett három körzetben élő emberek megerősödjenek és közelítsenek a város átlag lakosságának életszínvonalához. Ez egy olyan partnerség, ahol jelen van a vállalkozói réteg, a civil szektor és a közintézmények is. Az az önkormányzat és az a közösség, aki nemcsak az utakba, épületekbe, aszfaltba és betonba fektet, hanem az emberekbe is, az egy jövőképes közösség, ebből a szempontból Sepsiszentgyörgy és az itteni városvezetés Erdély egyik zászlóvivője” - hangzott el Ludescher László igazgató részéről. 

Veres Nagy Timea, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület menedzsere ismertette, hogy a két éve indított folyamatnak, miszerint 7 millió euró eurót lehet fordítani a helyi kezdemények támogatására, ez az egyik legnagyobb volumenű projektje, amelyik már a finanszírozási fázisban tart. 

Azt hiszem, hogy ennyire összetett és nagyívű beavatkozás talán még nem történt a városban és örvendek, hogy sikerült egy ilyen partnerséget összehozni, hiszen mindegyik szektornak külön hatásköre van. Így közös elköteleződés alakul ki, valós eredmények születhetnek a közös célok elérése érdekében, hogy úgy segítsünk az embereknek, hogy önállóan tudják megszervezni az életüket.” - mondta Veres Nagy Timea, megköszönve a közös munkát a szervezeteknek.  

Kerezsi Hajnalka, a Gyulafehérvári Caritas fejlesztési aligazgatója és a projekt menedzsere annak konkrét adatait és a célkitűzéseket ismertette: hosszú távon működő szociális és szociomedikális szolgáltatásokat hoznak létre a felújításra kerülő és újonnan épülő közösségi központokban. A projekt egyik erős komponense a foglalkoztatottság kérdése, ennek értelmében szakképzéseket szerveznek, okleveleketet szerezhetnek a résztvevők, ami segíti őket majd elindulni a munkaerőpiacon, olyan irányba, ahol a tudásuknak és kapacitásuknak köszönhetően valóban megállják a helyüket. 

A projekt a családok szintjén gondolkodik, a célcsoportban gyerekek és fiatal, munkaképes felnőttek szerepelnek. Az idősebbek családtagként lehetnek részesei a család egységének megerősítését szolgáló tevékenységeknek. Így együtt tudnak fejődni és erőssebbé válni, hiszen hosszú távú eredményeket így lehet elérni, mintsem egyéni szinten.” - hangsúlyozta Kerezsi Hajnalka projektmenedzser.  

A pályázat összértéke 4.965.626,11 lej, amiből Európai Uniós támogatás 4.679.701,40 lej. Az állami költségvetés 243.014,25 lejjel és a projektpartnerek 42.910,46 lejjel járulnak hozzá a projekt megvalósításához.

Arany- és gyémántlakodalmasok jelentkezését várja Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
2021.08.03

Idén azok a sepsiszentgyörgyi házaspárok jelentkezhetnek, akik 2020-ban vagy 2021-ben ünnepelték házasságuk 50-ik, illetve 60-ik évfordulóját.

Forgalomkorlátozások a Székelyföldi Körverseny ideje alatt
2021.08.02

A Székelyföldi Körverseny idei harmadik szakasza kizárólag Kovászna megyében kerül megrendezésre, a rajt és a cél Sepsiszentgyörgyön lesz. A harmadik szakaszra augusztus 6-án, pénteken kerül sor, amikor a kerékpárosok a Sepsiszentgyörgy, Málnás, Sepsibükszád, Bálványosfürdő, Kézdivásárhely, Kovászna, Réty, Sepsiszentgyörgy útvonalon haladnak végig.

Új táblák kerülnek Sepsiszentgyörgy tömbházbejárataira
2021.07.30

A városban való könnyebb eligazodás érdekében, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata új, kétnyelvű, egységes, tartós anyagból készült bejárati táblákat szerel a város tömbházaira. 

Második körben kerül sor szúnyogirtásra csütörtökön és pénteken este Sepsiszentgyörgyön
2021.07.27

Ahogyan az első alkalommal is, a műveletre sötétedés után és csak földi permetezési módszerrel kerül sor.

Fotóstand és tandem kerékpár a Gaia közelében az Erzsébet parkban
2021.07.23

Tekerjünk közösen és örökítsük meg fényképen a Föld installációt Sepsiszentgyörgyön!