hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Sepsiszentgyörgyön május közepétől külön gyűjtik a sütőolajat

2021.05.05

Országos szinten elsőként Sepsiszentgyörgyön gyűjtenek majdnem minden tömbház körül sütőolajat május közepétől. Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a TEGA illetve a Gastrofilter Kft. között létrejött partnerség eredményeként a város zárt gyűjtőpontjainál újabb kukát helyeznek el: a kék fedelű, sárga konténerek úgy vannak kialakítva, hogy PET palackokat lehessen beléjük dobni.

Máthé László, a TEGA Rt. vezetője elmondta: „Eddig is volt pár helyen olajgyűjtésre lehetőség, azonban az a tapasztalat, hogy ezek nem bizonyultak elég kényelmesnek: az igazság az, hogy nem mindig egyszerű az olajat nagyobb távra elvinni. Több olyan jelzés is érkezett a lakosság részéről, hogy szeretnék, ha lehetséges lenne a közelebbi gyűjtés, ezért is támogattuk a kezdeményezést.” Érdemes megjegyezni, hogy 1 liter olaj majdnem 100 liter ivóvizet szennyez be - az égett sütőolaj karcinogén, azaz rákkeltő hatású, így nem jó ha bekerül a szennyvízhálózatba.

A TEGA arra kéri azokat, akik összegyűjtik a fölöslegessé vált sütőolajat, hogy azt PET palackban dobják be a sárga konténerekbe - ahova nem kerülhet más hulladék (ilyen esetben ugyanis kézzel kell majd kiválogatni azt).

A Gastrofilter részéről Bardóczi Lóránt hangsúlyozta, hogy kizárólagosan használt étolajat gyűjtenek, tehát a járművek fáradtolaja nem kerülhet ezekbe a konténerekébe. A sütőolaj gyűjtése azért is fontos, mert az ország szerte begyűjtött mennyiség 3-5%-a érkezik a lakosságtól, ami egyben azt is jelenti, hogy jelentős mennyiségű olaj kerül nem megfelelő helyre. Az így gyűjtött terméket a legmodernebb technológiával hasznosítják újra, így biodiesel azaz természetes eredetű gázolaj lehet belőle.

(A TEGA Rt. közleménye)

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.