hu
 
Szombat, 2024. Április 27.

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a világhírű szentegyházi Gyermekfilharmónia

2023.11.29

Európa és a világ több városának színpadán is megforduló, nemzetközileg ismert Gyermekfilharmónia december 10 – én, 19:30 órától ad koncertet a Krisztus Király Római – Katolikus templomban. A 140 tagot számláló Gyermekfilharmónia „Angyalok szózata” című előadásában adventi és karácsonyváró egyházi kórusművek, magyar karácsonyi népdalfeldolgozások valamint más népek karácsonyi népdalfeldolgozásai lesznek hallhatók.

A Haáz Sándor karnagy által alapított és működtetett egyedi hangzásvilágú gyermekegyüttes 1982-ben alakult a szentegyházi a 1.sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, 1985-ben készült el logója Bartha Sándor és Miklóssy Dénes képzőművészek elképzelései alapján. Azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40), évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, ’90 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van.

Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.
Az együttes repertoárja, rövid klasszikus művecskékből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

Az ünnepváró hangversenyre jegyeket 10 illetve 7 lej értékben a Városi Kulturális Szervezőirodában (Szabadság tér, 1. szám) valamint a helyszínen lehet vásárolni.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.