hu
 
Kedd, 2021. Január 19.

Sepsiszentgyörgyön az ingatlanadók a törvény által megengedett legalsó szinten maradtak 

2021.01.07

Akik március 31-ig befizetik az éves helyi adójukat, 9 százalékos kedvezményben részesülnek.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa 2021-ben is a törvény által megengedett legalsó szinten tartotta a helyi ingatlan- és területadókat. Az adók csupán az inflációs ráta miatt növekedtek mindössze 3,8 százalékkal, amely a törvény értelmében kötelező. 

Az előző évekhez hasonlóan, mindazon természtes és jogi személyek, akik március 31-ig  befizetik a teljes évi ingatlan, terület és gépjármű után járó adójukat, 9 százalékos adókedvezményben részesülnek, amennyiben a befizetés napján nem szerepelnek semmilyen nemű adóhátrálékkal az adóhivatal nyilvántartásában.

Továbbra is fennmarad az a kötelezettség, miszerint 30 napon belül be kell jelenteni minden olyan információt, amely az adózó fiskális helyzetét befolyásolhatja.

A helyi adók befizetési határideje március 31-e az első félévre, illetve szeptember 30-a a második félévre, a területek valamint épületek utáni illetékek befizetési határideje minden hónap 25-e.

Az adókedvezmény vagy adófelmentés érvényes azokra a személyekre, akik az elmúlt év során is részesültek ezekben, amennyiben a felmentést igazoló okiratuk 2021-ben is érvényes.  Ha a 2020-as év során felmutatott okirat 2021-re is érvényes, nem szükséges újból leadni azt. Ahhoz, hogy az adókedvezmény vagy adófelmentés folyamatosságát biztosítsák 2021-re is, szükséges letenni azokat az igazoló okmányokat amelyekből kitűnik, hogy az adófizető állampolgár 2020. december 31-én jogosult volt a 2021-es évre érvényes felmentésre/ kedvezményre. Az erre vonatkozó igazoló okmányokat március 31-ig szükséges felmutatni.

A nyilatkozatokat és okiratokat elektronikus úton is eljuttathatják a pénzügyi szervekhez a taxeimpozitelocale@sepsi.ro címen. Emellett lehetőség van on-line befizetésre és a lakosok saját pénzügyi helyzetének elektronikus lekérdezésére is, amelyet a www.ghiseul.ro oldalon tehetnek meg, vagy használhatják az internet banking befizetést is. A bankszámlaszámok elérhetőek Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal honlapján (ITT). 

Az adótörvénykönyv szerint az a személy, akinek 2020. december 31-én épületek, földterületek vagy közlekedési eszközök vannak a tulajdonában, a 2021-es év egészére adóval tartozik.

2017-től kezdődően a helyi hatóságok megkülönböztetett adózást vezettek be a lakosok számára, a lakóhelyükön rendelkezésre álló létesítmények és infrastruktúra függvényében.

Hosszabbított ügyfélfogadás kedden és csütörtökön a Közpénzügyi Igazgatóságon
2021.01.18

Ezen a héten több változás is történik Sepsiszentgyörgy Közpénzügyi Igazgatóságán, ami az intézmény programjára és különböző illetékek befizetésére vonatkozik.

Sepsiszentgyörgyön is elkezdődött a COVID-19 elleni oltás második szakasza
2021.01.18

Hétfőn Sepsiszentgyörgyön is elkezdődött a COVID-19 elleni oltás az országos kampány második szakaszába sorolt 65 év feletti személyek, a krónikus betegek, illetve a kulcsfontosságú területeken dolgozó személyek részére. Több mint 900 személy iratkozott fel az oltásra a Dália utca 1-es szám alatti Oltóközpontban.

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön
2021.01.18

A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház kétnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Január 21-én és 22-én az ünnepi programsorozat részeként két zenei előadásra is sor kerül.

Január 29-ig lehet pályázni Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának hallgatói ösztöndíjprogramjára
2021.01.15

Az ösztöndíj keretösszege 100.000 lej és azok a 35 év alatti diákok pályázhatnak, akik alap-, mesteri- vagy doktori képzésben vesznek részt bárhol a világban, és a disszertációjuk előkészítésén dolgoznak a folyó tanévben.

Megnyílt a kis sípálya Sugásfürdőn. Hétvégén óránként lehet autóbusszal a helyszínre látogatni
2021.01.14

Az időjárási viszonyoknak és a hóágyúzásnak köszönhetően megnyílt a kis sípálya Sugásfürdőn.