hu
 
Csütörtök, 2024. Május 02.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felújítja a városi fedett uszodát

2022.01.13

A magas veszteségek miatt, a munkálatok kezdetéig már nem nyílik meg a Román Vilmos uszoda

Az Oltmező utcában található városi uszoda és szabadidőközpont idén nagyszabású felújításon esik át, amely norvég alapokból nyert támogatással valósul meg.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az uszoda működésével járó veszteségek nagyon magasak, ennek egyik oka, hogy a fűtést egy régi, nagy fogyasztású és alacsony hatásfokú központi fűtési rendszer biztosítja. Az épület nincs kellőképpen hőszigetelve, és a régi ablakok miatt a hőveszteségek is nagyon magasak. Továbbá, az öltözők állapota sem felel meg a jelenlegi szabványoknak, az elmúlt években elvégzett kisebb felújítási munkálatok pedig csak részben oldották meg a nagy úszómedence néhány problémáját.

A felsorolt okok miatt, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata évek óta kompenzálja a jegyek árait, hozzájárul a költségekhez, viszont idővel ezek évről évre emelkedtek, idén a gáz- és villanyárak nagyfokú emelkedésével tetőztek. Az uszoda üzemeltetésének költségei jelenleg havonta megközelítőleg 240 000 lejre emelkednek, ami az idei évre 2,8 millió lejes becsült összköltséget jelent. Összehasonlításként, a sepsiszentgyörgyi lakosok által befizetett ingatlanadó összértéke évi 3,6 millió lej, melynek szinte a teljes összegét az uszoda működtetésére kellene fordítani.

A tavaly októberi számokat figyelembe véve kiderül, hogy amikor az uszoda 50 százalékos kapacitással működött és naponta átlagosan 140 belépést jegyeztek az uszodában, az önkormányzat költsége egy belépőjegyre számolva közel 50 lej volt. Ilyen jelentős támogatás mellett is, a közüzemi számlák drágulása miatt, az uszoda újranyitása esetén egy belépőjegy megközelítőleg 100 lejbe kerülne.

A világjárvány okozta korlátozások miatt csökkent az ügyfelek száma, valamint a nagyon magas költségek miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy csak a felújítási munkálatok befejeztével nyitja meg újra az uszodát, amikor a működési feltételek sokkal kedvezőbbek lesznek.

A tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások a végéhez közelednek, a felújítási munkálatok várhatóan még ebben az évben elkezdődnek.

A sepsiszentgyörgyi uszoda volt az első ilyen típusú létesítmény, amelyet az 1990-es évek közepén építettek Székelyföldön. Az építkezés minősége nem felelt meg a szabványoknak, ezért az uszodának az évek során súlyos költségveszteségei voltak.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással