hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadta az idei éves költségvetést

2021.04.08

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa április 8-án egyhangúlag elfogadta Sepsiszentgyörgy 2021-es évre vonatkozó költségvetését. 

Amellett, hogy az idén több beruházás szerepel az önkormányzat tervei között, mint a tavalyi évben, a jelenlegi költségvetés összeállítása során nagy hangsúlyt kaptak azok a programok, amelyeknek célja különböző területek fejlesztése, így például az oktatás, egészségügy, környezet és gazdaság. 

Minden évben kicsit realista és pesszimista szemlélet szerint állítjuk össze a költségvetést, ennek összege azonban mindig növekszik az év végéig. A tavalyi költségvetés 149 millió lej volt, ez idénre 31 százalékkal növekedett, elérve a 195 millió lejes összeget.” – mondta Antal Árpád-András polgármester. 

Néhány területen az idei évre szánt összeg a tavalyi szinten maradt, így a közbiztonság, a kultúra, a szabadidő és a vallás, a mezőgazdaság és az erdészet. A kultúra területén az elmúlt évek során volt számottevő növekedés, idén ezért nem változott ez az összeg. 

A tavalyi évhez képest a legnagyobb növekedés, azaz 36 százalék, idén az oktatás területén figyelhető meg, összesen 42 millió lejt különítettek el a költségvetésben.

Ahogyan azt a tavaly a választási kampányban is megígértem, a jelenlegi mandátumban kiemelt figyelmet szentelünk az oktatás fejlesztésére, ami magába foglalja az infrastruktúrát, különböző programokat és ösztöndíjakat is.” – sorolta Antal Árpád.

Az egészségügy területén 50 százalékos, a szociális területen 39 százalékos, a szállítás területén 33 százalékos, míg a környezetvédelem területén pedig 32 százalékos növekedés szerepel a költségvetésben. 

A beruházásokat tekintve a lakásépítésre szánt összeget idén megduplázza az önkormányzat, így ez eléri a 25 millió lejt. Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának tervei között szerepel fiataloknak szánt és ANL-s lakások építése, valamint szociális lakások építése európai uniós forrásokból az Őrkő negyedbe.

Az idei költségvetés közel egynegyedét Európai Uniós források teszik ki. Ez az év a fejlesztésekről fog szólni, és csak belépő lesz a 2022-es, még nagyobb fejlesztések évébe, amikor a legtöbb Európai Uniós pályázatot fogjuk lehívni Sepsiszentgyörgy történetében.” – hangsúlyozta Antal Árpád-András polgármester.

 

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.