hu
 
Szerda, 2024. Június 19.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon

2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az interaktív kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án 17 órától. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke.
A megnyitót követően panelbeszélgetésre kerül sor Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? címmel.
Meghívott szakértők: Pető Mária fizikus és Fejér Szilárd vegyészkutató, moderátor Erdély András.

Az érdeklődők olyan találmányokkal ismerkedhetnek meg, amelyeknek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak, ugyanakkor a román feltalálók találmányai is bemutatásra kerülnek. A kiállítás egyúttal a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A látogatók az interaktív kiállításon mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt, valamint fekete-fehér felvételeket tekinthetnek meg videokazettáról. Továbbá fadobozos rádiókészüléket, régi számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot láthatnak és próbálhatnak ki. A régi idők találmányai mellett idén a modern technikai eszközök, robotok, repülőgép-modellek is helyet kapnak.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett a rendezvény célja, hogy a látogatók testközelből ismerhessék meg a régi idők távközlési és egyéb műszaki találmányait, azok feltalálóit, valamint a magyar Nobel-díjas tudósokat. Mindezt egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben többségük alkotott.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2024. június 14–15. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni.

 

JÚNIUS 13. 
MEGNYITÓ
(a dohánygyár épületének első emeletén)

17:00–17:15

  • Köszöntőbeszédek // Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke

17:15–18:15

  • Panelbeszélgetés – Miért kapott Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc, milyen jelentősége van tudományos munkájuknak? 

        Szakértők: Pető Mária fizikus és Fejér Szilárd vegyészkutató

        Moderátor: Erdély András

18.15–18.30

  • Robotbemutató – a Székely Mikó Kollégium hetedikes diákjainak vonalkövető, akadálykerülő robotja

18.30–19.00

  • Neptune – a Kiválósági Központ II. díjas csapatának műhold-modellje

 

JÚNIUS 14–15.
ÁLLANDÓ TÁRLAT

10.00–16.00 

  • Csoportos tárlatvezetés kétóránként. Előzetes bejelentkezés alapján: ITT

A kiállítást a Sepsi TeleTár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, Kovászna Megye Tanácsának és a Communitas Alapítvány támogatásával.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Június 10-től lehet jelentkezni Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának idei gyakornoki programjára
2024.06.06

Június 10. és 23. között jelentkezhetnek Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának gyakornoki programjára azok a fiatalok, akik most folytatják vagy nemrég fejezték be az egyetemi tanulmányaikat.