hu
 
Péntek, 2024. Május 03.

Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében

2011.06.27

A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. június 28-án, (kedd), 18 órára dr. PÁSZTOR EMESE művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjtemény vezetőjének Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében című előadására, a Bartók Terembe.

A 16-17. századi magyar nyelvű források (hozomány- és hagyatéki leltárak, kincstári jegyzékek, naplók, levelezések stb.) tanúsága szerint számos oszmán-török eredetű textilféle volt használatos a fejedelemségkori Erdélyben és a Magyar Királyság területén. Míg Erdélybe az értékes török portékák elsősorban kereskedelem, diplomáciai ajándékozás vagy megrendelés útján kerültek, a Magyar Királyság főnemeseinek tulajdonában lévő török munkák leggyakrabban hadizsákmányból, a jómódú török rabok által fizetett hadisarcból, hozományból vagy örökségből származtak. A hódoltság kori török textíliák (szövetek, viseletek, lakástextíliák, lóöltözetek stb.) kutatásában az erdélyi magyar nyelvű források szerepe nélkülözhetetlen. A gyűjteményekben fennmaradt török textilfélék jelentős részéről csak az említett korabeli leírásokból tudhatjuk meg, hogyan nevezték egykor, milyen értéket képviseltek, hol és milyen módon használták az erdélyi és a magyar otthonokban.

Az előadás a forrásadatok és a tárgyi emlékek összevetésével kívánja bemutatni az Erdélyben egykor használatos oszmán-török textíliák jellegzetes típusait, köztük olyan, ma már nem közismert textilféléket, mint a patyolat, kutink, bagazia, muhar, majc, jancsika, skófiumos cafrag, kecse, velence, dufla skárlát szőnyegek stb.

Forrás: Székely Nemzeti Múzeum

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással