hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Tisztázni a kulturális igényeket

2010.11.19

Pénteken indul az a felmérés, amelynek célja minél pontosabb képet nyújtani Sepsiszentgyörgy lakosságának kulturális igényeiről. A közvélemény-kutatás kiterjed az önkormányzat hatáskörébe tartozó összes kulturális intézményre, de többek között a civil szervezetek által tető alá hozott rendezvények is benne foglaltatnak.

Sztakics Éva alpolgármester elmondása szerint a felmérés ötlete Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház igazgatója menedzseri tevékenységének kiértékelése nyomán született. Az akkor összeállított szakbizottság tagjai – különös tekintettel az UNITER és a színművészeti főiskola képviselőire – ugyanis úgy vélték, hogy a város vezetősége nem tudta egész pontosan megfogalmazni, melyek az elvárásai a menedzserrel szemben.

A bizottság ajánlotta egy ilyen jellegű felmérés elkészítését, mivel elsősorban a lakosság igényeit kell megfogalmazni a színház és a kulturális intézmények felé. Az önkormányzat illetékesei már akkor eldöntötték, hogy ezt a felmérést mindenképp elkészítik, amelynek ellenértéke kilencezer euró, és egy külső szakvállalat végzi. A felméréshez szükséges összeget a város a saját költségvetéséből fizeti.

A megbízott szakcég képviselői már pénteken elkezdték a munkát, amihez elkészültek a román és magyar nyelvű kérdőívek. A közvélemény- kutatást egy 900-as mintán fogják elvégezni, de emellett fókuszcsoportokat is kérdeznek a cég biztosai. Utóbbival kapcsolatosan az alpolgármester kifejtette, hogy pénteken az Andrei Mureşanu Színház, míg szombaton a Tamási Áron Színház előadása után a nézőket kérdezik ki a biztosok. Ezen felül szombaton találkozót szerveznek a két színház vezetőségével, majd később az önkormányzat illetékeseivel.
 

\"\"
Fotó: Vargyasi Levente


Sztakics Éva úgy értékeli, hogy a felmérés nyomán az önkormányzat is pontosabban meg tudja majd fogalmazni az elvárásait a kulturális intézményekkel szemben, illetve sikerül még inkább a kultúrafogyasztók igényeihez igazítani a kínálatot. Az alpolgármester arra is rámutatott, hogy nem csak a két színház kínálatára vonatkozó felmérést készítenek, hiszen a kérdőíveken a Háromszék Táncegyüttes, az M-Studio, a Művelődési Ház stb. tevékenységére vonatkozó kérdések is szerepelnek, és a civil szervezetek kulturális rendezvényei sem maradtak ki a sorból, egyszóval átfogó kutatásról van szó.

A közvélemény-kutatást végző vállalat egyébként december 15-re ígérte a végső eredményeket, amelyeket ezt követően az önkormányzat megvitat és kiértékel, majd a következtetéseket közli az érintettekkel. Az eredményeket mindenképp felhasználják majd az intézményekkel szembeni igényeik megfogalmazásában – tette hozzá Sztakics Éva.


Nagy Demeter István

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.